Съвременният човек, също като този живял преди 100, 200 и 500 години притежава тяло, пригодено да бяга, скача, да се навежда и катери. Но професионалните задължения в повечето случаи включват сковано стоене пред бюрото часове наред.

Какви са последствията?

графика застояване

Болките в гърба и кръста

Продължителното обездвижване е пагубно за здравето ни и за съжаление в повечето случаи не може да се компенсира със спорт. Почти няма човек, който работи по цял ден пред компютъра и който да не се оплаква от болки в кръста. Статистиката сочи, че в нашето общество 80% от хората изпитват хронични болка в гърба. Голям процент са и хората с наднормено тегло и не на последно място – сърдечносъдовите заболявания също са в следствие от обездвижването на тялото през деня.

Допълнително утежняване на проблема идва и от неправилната стойка. Когато стоим с изправен гръб, натискът върху гръбначния стълб е около 90 кг., ако обаче свием раменете си и се преведем напред (с други думи стоим прегърбени), увеличаваме натискът до 170 кг.


swopper_boy

Кръвообращение и дишане

Ако дишате дълбоко и се движите много, значи, че постоянно правите нещо полезно за кръвообращението. Ако стоите прави или седите с изправена стойка, давате на диафрагмата достатъчно пространство за дълбоко дишане. Ако седите на обикновени столове, обаче, и почти не се движите, тогава няма взаимодействие на мускулите. Освен това възприетата прегърбена стойка ограничава диафрагмата и дишането ви. Резултатът е, че кръвообращението се възпрепятства, намалява количеството кислород, достигащо до мозъка, прозявате се, уморени сте и неизбежно губите концентрацията си.

Митът „правилно стоене“

Докато в миналото се смяташе, че има само ЕДНА правилна стойка при седене, днес знаем, че човекът е роден да се движи и оптималното му състояние е никога да не заема статично положение. Ако имате възможност да се държите естествено, никога няма да заемете такава стойка, а леко ще се движите през цялото време. Когато стоите прави, пренасяте тежестта от единия крак на другия; когато спите, несъзнателно се движите автоматично; по същия начин когато седите, тялото ви изпитва желание за движение, макар че на вас ви се иска да седите неподвижно. Например когато сте на концерт, само след няколко минути променяте положението на тялото си, кръстосвате крака надясно и наляво, скръствате ръце, навеждате се на едната и на другата страна…

Постоянната промяна в стойката и положението при седене поддържа ставите по гръбначния стълб в движение, като по този начин се подхранват междупрешленните дискове.

Честата промяна на стойката ви кара да седите с изправен гръб по-често, можете да дишате по-дълбоко и така да насищате кръвта с кислород. В същото време мускулите ви са по-добре снабдени с наситена на кислород кръв, движението активира кръвообращението в цялото ви тяло, което подобрява и работата на мозъка.

Офис столовете

Традиционните столове в офисите често имат седалки, които застопоряват таза и предизвикват изгърбване по време на работа. Облегалките поддържат тялото подобно на корсет и пречат на мускулите да останат активни и силни. Човекът трябва да се адаптира към съчетанието от стол и бюро, като много често възприема стойка, при която кръстът и гърбът се „пречупват“.

А всъщност добрият офис стол трябва да насърчава движението, да е проектиран така, че да осигурява подвижност  и динамично стоене.

swopper

Какво е динамично стоене?

Това означава докато седим на стола да натоварваме и разтоварваме по естествен начин мускулите и междупрешленните дискове, както и да засилваме подхранването им.

Динамичното стоене осигурява достатъчно кръвообращение в мускулите и предотвратява неправилното им натоварване и създаването на напрежение.

Доказано е също, че липсата на болка и дискомфорт в гърба  повишават концентрацията и ефективността на работното място.

Защо революционният стол swopper гарантира край на болките в кръста?

swopper е първият стол в света, който се движи в три измерения за динамично, ергономично седене. swopper е носител на много награди заради функцията, дизайна и инженерното си изпълнение. Най-голямата ни награда обаче е, че той удовлетворява индивидуалните ви потребности. С всяка секунда, в която седите на него.

swopper-wheels

6 силни аргумента в полза на swopper

Винаги седите правилно.

Като пазите равновесие на пружиниращия стол, тялото ви винаги  леко се движи. Честата смяна на положението ви кара да заемате различни стойки. Автоматично седите изправени по-често. Сглобката на пружинната подпора позволява на swopper да се навежда напред към работното ви място. Това означава, че вече не е нужно да се изгърбвате, а гръбначният ви стълб запазва естествената си S-образна форма.

Тренирате мускулите си.

Тъй като на swopper цялото ви тяло е в постоянно леко движение, практически всички мускулни групи остават активни и добре кръвоснабдени. Цялата костно-мускулна или опорно-двигателна система укрепва и може по-добре да държи гърба ви изправен. Активните кръст и гръб не могат да се пренапрегнат и не причиняват болка.

Поддържате сухожилията и ставите в добра форма.

Движението на ставите стимулира образуването на синовия (ставна течност). Това спомага за смазването им. Статичният натиск върху ставите при неподвижно седене или стоене с часове например изстисква синовията и хрущялите се трият един в друг. Природата ни е устроила така, че постоянно леко да натоварваме ставите си. Така се стягат сухожилията, което спомага за предотвратяване на ставни заболявания.

Полезен е за междупрешленните дискове.

Седенето с изправен гръб и постоянната смяна на положението означават, че междупрешленните ви дискове се натоварват едновременно в редуващи се точки на натиск. Не се сплескват само на едната си страна часове наред поради изгърбване. Това е важно за еластичността, издръжливостта и здравето на междупрешленните дискове.

Избягвате проблеми с вените.

Столът swopper отстранява ефективно проблеми с вените в два аспекта: благодарение на сводестата седалка няма точки на натиск върху долната страна на бедрата и се предотвратява проблеми с кръвообращението. Освен това седенето и движението върху swopper стимулира активното придвижване на кръвта към сърцето чрез мускулите.

Стимулирате кръвообращението и доброто настроение.

Седенето на swopper ви кара да укрепите горната част на тялото си. Това освобождава диафрагмата, за да дишате по-дълбоко, подобрява се снабдяването с кислород и се стимулира кръвообращението. Вниманието ви се изостря, подобряват се концентрацията и ефективността ви. Освен това пружинирането е полезно не само за тялото ви, но и за ума и душата. Резултатът е, че ще се забавлявате много със swopper.

Swopper-Moving2

Терминът „Презентизъм“

В сферата на здравословните условия на труд съществува терминът „презентизъм“, който означава присъствие на работното място, без човек да изпълнява задълженията и задачите си оптимално. Служителят отива на работа, въпреки че е болен, тъй като се страхува да не я изгуби, например. Според проучвания хората са склонни да отидат на работа въпреки съвета на лекаря да не го правят, като от това губят еднакво и работодателят (заради понижената работоспособност и риск от бъдещи отсъствия след влошено здравословно състояние) и служителя (който рискува здравето си, но и грешки в кариерата, поради намалената си работна ефективност). Презентизмът се среща често при комплексни оплаквания каквито са болките в кръста и гърба.

Текстът е публикуван в списание My Magazine на верига магазини Happy Dreams! Повече за революционния стол swopper – ще намерите тук: http://www.swopper-bg.com/

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара