Той би трябвало да бъде любима подправка за ястията ни, защото е толкова полезен, че човек забравя за интензивната му миризма, която, разбира се, с някои трикове може да намалее.

garlic-635384_640

При какво помага чесънът?

При простуда. Определени негови съставки действат антибиотично, противомикробно и повишават потенето на организма. По този начин се активизират собствените ни защитни сили, кашлицата и хремата намаляват.

При грип с разстройство. Чесънът засилва имунната система и организмът може да се справи по-лесно с бактериите и вирусите.

При кожни проблеми. Някои субстанции на чесъна убиват зародишите на микроорганизмите, които често са причина за инфектирането или разраняването на пъпчиците от типа на акнето.

При проблеми с кръвообращението. Чесънът намалява мастите в кръвта – една от основните причини за смушения в кръвообращението и сърдечната дейност.

Лекарство номер едно, но защо?

Лечебните свойства на ароматичните скилидки са известни на човечеството от столетия. Още Хипократ (460 – 377 г. пр.н.е.) е лекувал с него газове в червата, смушения в пикочната система и тежест в главата. В средните векове са го използвали за лечение още на жълтеница, камъни в бъбреците, глисти. Използвал се е против чума. До началото на нашия век в някои области в Европа чесънът се е прилагал и за предизвикване на контракции у родилките.

Днес чесънът се използва срещу болестите на века – нарушенията в сърдечната дейност и на кръвообращението. Най-новите изследвания потвърждават, че той намалява холестерина и триглицеридите в кръвта и понижава високото кръвно налягане, като при това подобрява течностните характеристики на кръвта и намалява опасността от тромбози и дори предизвиква „разтварянето“ на малки тромбчета. Най-просто казано: природното лекарство предпазва сърцето и съдовата система и намалява риска от атеросклероза, инфаркт на сърцето и мозъчен инсулт.

garlic-592864_640

Докато при грипа и проблемите на кожата по-добър ефект имат пресните скилидки, то за профилактика на сърдечносъдовата система се препоръчва чесънът на прах или мастните му разтвори, тъй като те запазват съществуващата концентрация на въздействащите съставки (в пресния чесън те варират според мястото на отглеждане), които „почистват“ кръвоносните съдове. А срещу неприятната му миризма помага дъвченето на пресен магданоз или мента, на парче лимонова кора.

Как се прилага

Сок. Прясно изцеденият сок от чесън се препоръчва при смущения в храносмилането и отделителната система и при инфекции. Смачкайте 2-3 скилидки чесън внимателно, като отделите сока. Може да разредите с малко вода и пийте многократно през деня.

Извлек. Той помага при стомашно-чревни паразити и нарушена стомашно-чревна флора. Нарежете на ситно 3-4 скилидки чесън и ги оставете през нощта в малко вода или прясно мляко. През деня пийте многократно от тази течност.

В суров вид. При простуда или грип, придружен с разстройство, яжте все-кидневно по 3-6 скилидки чесън, прекарани през преса. Срязана скилидка чесън се поставя върху връхчето на акнето или мястото с кож- на инфекция.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара