Малзум

Продукти: 1 кг патладжан (за предпочитане е дълъг и тънък), 1 кг домати, 1/2 кг кайма, магданоз, чесън, подправки.

img378

Приготвяне:

Патладжанът и доматите се режат на колелца. Патладжанът леко се запържва. Резените внимателно се нареждат в тавата, както следВа: патладжан, къс кайма, домат, кайма, патладжан и т.н. Яденето се залиВа с доматено пюре, в което има пресован чесън и магданоз. Пече около 45 мин. Сервира се с варен ориз или булгур.

Питки „Мария“

Продукти: 1 кесия арабски хляб – от средните питки, 1 кг кайма – телешка или шилешка, 1/2 кг лук, 1 връзка магданоз и подправки – най-апетитна е сместа от 7 подправки, която се продава в арабските магазини.

Приготвяне:

Лукът се нарязва на дребно, запържва се и към него се прибавят каймата, подправките и нарязания магданоз. Сместа се пържи, докато месото придобие характерен кафеникав загар. През това време всяка питка се реже наполовина и се отВаря като джоб. Пълни се с по 1-2 лъжици от готовата плънка. Пълните питки се запичат на тостер.

Xуммус  (нахут с тахан)

Продукти: 1 кг нахут, тахан, сол, лимон, кимион

Приготвяне:

Суровият нахут се оставя да кисне за 24 часа. След това се вари, докато люспите сами започнат да се отделят от зърната. Ако се използа тенджера под налягане, за варенето ще ви трябват около 45 мин.

tova

Когато нахутът е готов, трябва да се смъкне от котлона и зрънцата му едно по едно да се изчистят от люспите. Това е дълга и досадна процедура, но е гаранция, че ордьовърът няма да дразни стомаха. След това зрънцата се минават през месомелачка, като им се добавя 1 ч. л. сол, щипка кимион, лимонов сок, 2 с. л. тахан. За да стане по-хомогенна, сместа се бърка и с миксер. Готовият хуммус се сервира полят със зехтин.

Куббе ( арабски кюфтета )

Продукти: 1 кг булгур за куббе; 1/2 кг телешки шол; 250 г кайма, подправки, ядки – орехи, санобър.

Приготвяне:

Булгурът се накисва в хладка вода за 4 часа. През това време се обработва месото. Махат му се жилите, начуква се с чук, докато стане на каша. Подготвя се и плънката. Около 250 г кайма се запържВа с подправки и ядки. Готовият булгур се смесВа с месото до вид на тесто. От сместа се правят топки, които с палец се пробиват в средата и внимателно им се изтъняват страните. Така, докато се постигне формата на чадър. Плънката се поставя в дупката, а топката се затваря и от другата страна. Получават се малки бомбички, които се запържват в нагорещено олио.

Мутаббаля ( патладжан с кисело мляко )

Приготвяне: 1 кг патладжан, 1 кофичка кисело мляко, чесън, лимон, зехтин и магданоз.

Патладжанът се нарязва и пържи или изпича във фурна. Смила се с месомелачка, като му се добавят чесън, 1 с. л. тахан, 1 кофичка кисело мляко и лимонов сок на вкус. Сервира се полят със зехтин и украсен с магданоз.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара