През последните години хомеопатията набира все по-голяма популярност в медицинските общности. Провеждат се множество научни изследвания, а ефектът й върху бременните и малките деца изглежда все по-осезаем.

Съвсем естествено това й отрежда място в програмата на най-големия форум за бременност, раждане и майчино и детско здраве – „Форум бременност и детско здраве“. Тази година той ще се проведе на 11 юни в зала 6 на НДК. Цялата програма на събитието може да откриете на Investor Media PRO, където може да направите и безплатна регистрация за присъствие на събитието.

Каква е тайната на хомпеопатията, кога да прибегнем до нея и защо тя може да бъде безценен приятел за бременните и малките деца – вижте в специалното интервю на д-р Дора Пашова за „Жената днес“ дни преди участието й във „Форум бременност и детско здраве“.

Д-р Дора Пачова е лекар с 30  годишен опит в областта на хомеопатия и интегративна медицина. Тя има две допълнителни магистратури  – по хомеопатична терапия и по семейна терапия на лица с увреждания. Работата ѝ в областта на хомеопатията включва ежедневни прегледи на пациенти с акцент върху индивидуалния подход и фамилната динамика. Специализира хомеопатия в Гърция, Германия, Белгия, Индия, Русия, Швейцария, и др.

Д-р Пачова е директор на Център за здраве и образование „Едикта”, председател на Асоциация на лекарите хомеопати в България. Обучила е повече от 250 български лекари в програми по хомеопатия и интегративна медицина. Изнася лекции на редица престижни хомеопатични форуми в България и чужбина,  участва в научно изследователски проект за изследване ефекта на хомеопатичното лекарство чрез измерване вариабилност на сърдечната честота (СУ-Катедра Физиология), съавтор на монографията „Хомеопатичното лечение в България“ под редакцията на доц. д-р Илияна Янева, дм. Създател е на проекта за пренатална грижа „Вълшебството на живота“ – музика, книги, концерти и лекции. Центърът, който ръководи е основен спонсор на дисковете с музика за бременни „Музика за сетива невидими…“ и „Вълшебството на живота“.

В последните 2 години д-р Пачова изучава допълнително психобиология с Мари Жинет Ро и ТЕС и пренареждане на матрицата в Българската асоциация по енергийна психология. Тя успешно съчетава страстта си към пътешествия и нестихващото любопитство към холистичното човекознание. Продължава да учи и да споделя наученото с хората в България и други страни.

Д-р Пачова, Вие сте прочут хомеопат, с неоспорим опит в тази сфера. Разкажете ни, каква е разликата между хомеопатията и останалите лекарства?

От гледна точка на практиката хомеопатичните лекарства са лекарства от ново поколение – те са информационни стимули за нашия организъм. Предписани правилно, те помагат на човек да възстанови баланса на регулаторните си системи и да се избави от страданието.

Хомеопатията е метод на лечение, който използва иновативни по начин на приготвяне и начин на действие лекарства. Използваните изходни вещества биват подлагани на серия последователни разреждания и процедура на активиране, потенциране на разтвора. Стандартите за производство са много строги. В Европа производителите се съобразяват с Немската или  Френска фармакопея,  а сега съществува вече и Европейска фармакопея.

Каква е тайната на хомеопатията? Бихте ли разкрили някой интересни неща за нея?

Хомеопатията се практикува повече от 200 години и е втората по разпространение медицинска система в света. Всеки, отделил достатъчно време да се запознае с нея, разбира, че това е стройна научна система – има  правила и закони, които действат неизменно. До тук тайни няма.

В медицинската наука в момента се говори много за нелинейните динамични модели, по които функционират живите системи, за теорията на хаоса, за системното мислене и системния поглед върху живота като цяло. За мен лично е много интересно осъзнаването, че хомеопатията всъщност е пример за системно мислене. Нейната теория и  философия са базирани на разбирането за нелинейните системи – и то преди повече от 2 века, когато никой друг не е мислил по този начин. Хомеопатията се е доказала в практиката, далеч преди тайните ѝ да бъдат разбулени. В наши дни квантовата физика, епигенетиката и други нови, модерни науки ни дават доказателства и обяснения и показват, че хомеопатията просто е изпреварила времето. Съществуват вече много научни доказателства.

За някои изглежда невероятно и неразбираемо как едно хомеопатично лекарство може да регистрира резултат в рамките на минути. На практика не е необходимо лекарството да премине в кръвоносната система, за да окаже ефект. Информацията се разпространява по различен начин.  Важното е сигналът да бъде адекватен като информация и сила на действие – това е наука и изкуство едновременно и доста трудно се усвоява от начинаещите хомеопати.

На каква възраст децата могат да започнат лечение с хомеопатия или няма ограничение в годините?

Няма ограничение за възрастта – могат да се прилагат от нулева възраст. Ако раждането е било травмиращо – веднага след раждането може да се дадат хомеопатични лекарства на майката и на детето. Това се практикува в България повече от 25 години.

Хомеопатията е много подходяща и за бременните жени –  за почти 30 години практика съм видяла много добри резултати при бременни и новородени. Когато работя с малки деца – задължително разпитвам за състоянието на родителите преди зачеването, за всички особености на бременността, раждането и ранния следродов период.

Хомеопатията по-бързо ли се справя с болестта отколкото другите лекарства?

На този въпрос няма еднозначен отговор. При остри състояния ефектът може да е почти мигновен. За да се случи това, трябва хомеопатът да е подбрал най-точното лекарство за конкретната ситуация. Случвало се е да дойде дете, което пищи от болка в ухото и буквално след минути да се успокои и да заспи.

От друга страна, когато става дума за хронични проблеми – нашата задача е да възстановим вътрешните регулаторни механизми. Тогава не търсим бърз, а траен ефект.  И в това е най-голямото предимство на хомеопатията – възможност за трайно излекуване на хронични проблеми. За това се изискват много знания и умение за правилна преценка на физическото и психичното състояние на пациента.

Моята майка е педиатър. Първоначално беше много скептична по отношение на  „увлечението“ ми по хомеопатията. Един ден дъщеря ми направи остър ларингеален пристъп. Бяхме на отдалечено място – само двете, нямахме на разположение никакви лекарства, нямахме и транспорт.  За щастие имах в себе си няколко хомеопатични лекарства и това, което избрах – подейства почти мигновено. И двете бяхме много учудени тогава. След доста години синът ми, роден през лятото, приемащ витамин Д, започна да проявява признаци на рахит – баба му го диагностицира, аз му дадох хомеопатично лекарство и симптомите  изчезнаха за няколко дни. Тя зорко го наблюдаваше и когато видя, че детето наистина се възстанови – окончателно се  убеди, че има смисъл от тази медицина. Започна да ми препраща деца, чието стандартно лечение не даваше достатъчно резултати. Аз се учех от нея на педиатрия, а тя от мен – на холистично мислене и хомеопатия. Изключително благодарна съм за тези споделени моменти и знания. Впоследствие хомеопатията помогна много и на самата нея и на всички членове на семейството.

Има ли болести, засягащи бременните жени и децата, които не могат да бъдат лекувани с хомеопатия?

Да, има – спешни състояния, изискващи интензивни грижи; хронични заболявания, при които е необходимо оперативно лечение и др.  За съжаление в България все още няма хомеопатични болници, за да се прилагат едновременно реанимационни мерки и хомеопатични лекарства или да се включи хомеопатична помощ паралелно с терапията, назначена от акушер-гинеколог или педиатър. Бих казала, че не толкова диагнозите са важни в случая, а клиничната преценка на лекаря за сериозността на състоянието на пациента. Екипната работа е от първостепенно значение. За щастие има вече достатъчно специалисти, с които можем да се консултираме като хомеопати и заедно да решаваме кое е най-доброто в конкретна ситуация. Нашият Център за здраве и образование „Едикта“ е обучил няколко стотици лекари  по класическа хомеопатия и сме много горди от резултата – изграждането на общност от лекари с различни специалности и лекари-хомеопати. Радвам се, че тя функционира – това е много ценно за нашите пациенти.

Защо според вас хомеопатията трябва да присъства в живота на бременните жени и децата?

Защото предлага ефективни решения, спестява нерви, може да се ползва като долекарска помощ при травми и остри състояния. Възстановява имунитета и лекува голям брой психични състояния. Всички знаем, че не е желателно да се приемат „успокоителни“ от бременните и малките деца. Страхове, тревожност, паник атаки, прекалена чувствителност към околната среда и т.н – тези проблеми могат елегантно да се разрешат с хомеопатия. Изоставане в развитието, дислексия, поведенчески проблеми при децата, хиперактивност, липса на концентрация – списъкът може да бъде много дълъг.

Нека уточня – ние, класическите хомеопати,  правим анализ на цялостното психично и физическо състояние на пациента и назначаваме индивидуално подбрано лекарство. В хомеопатията няма лекарство за диагноза, а за човек с определена комбинация от симптоми и оплаквания и определена наследствена информация.  В нашия център работим в екип – аз като лекар хомеопати и Мария Джонгова като психолог. Това дава много добро качество на първоначално събраната информацията, защото всяка от нас използва различни подходи. Освен хомеопатично лечение, почти всички получават психологично консултиране и обратна връзка за работещите и неработещи модели в семейната динамика.

А аз – като жена и майка бих казала, че хомеопатията ми е помогнала в редица критични за мен и моето семейство ситуации – алергии, сериозни травми, животозастрашаващи състояния включително. Хомеопатичните лекарства бяха  незаменим помощник при втората ми бременност и при отглеждането на децата. Не мога да си представя живота си без нея.

През последните години създадохме проекта „Вълшебството на живота“ – специална грижа за бременните, за пренаталния период на човека – хомеопатия, психология, книги и музика за бременни. Издадохме два диска с музика, специално подбрана и записана от професионални музиканти.  Имаме и youtube канал, на който безплатно жените могат да слушат тази музика. За всичко това има информация на нашия сайт.

Може ли да се приема хомеопатия профилактично за превенция срещу вируси и заболявания или трябва да е задължително предписана от хомеопат след даване на диагноза на пациента?

Най–добрата профилактика е така нареченото конституционално лекарство – подбрано според физическите симптоми, емоционално и ментално състояние, наследствени фактори и главни събития в живота до момента на прегледа.

В епидемична обстановка, когато е ясна „картината на инфекцията“, могат да бъдат подбрани хомеопатични лекарства за профилактика. Съществуват и комбинирани форми, специално създадени за тази цел. През последните години имахме възможност да видим на практика профилактичната сила на хомеопатия – направени бяха и много научни изследвания в тази връзка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара