По брой пулпити и кариеси българските деца са на челно място в Европа, съобщи д-р Анатолий Кънев от Сдружението на българските зъболекари в деня на стоматологичната помощ.

dentist-428646_960_720

Основна причина за лошото състояние на зъбите на децата е липсата на профилактика. Тя трябва да започне още по време на бременността на майката. Важно за здравето на детските зъби е бъдещата майка да спазва здравословен хранителен режим и контролирано наддаване на тегло, да не пуши и да си осигури зъболекарско наблюдение. Изключително важно е зъбите на майката да се лекуват навреме – представата, че по време на бременност и кърмене не може да се правят зъболекарски процедури, е не само грешна, но и много вредна. Нелекувани кариеси при бременната жена застрашават зъбките на бебето, тъй като лесно може майката да му предаде бактерията стрептококус мутанс.

Митове и истини за млечните зъби

Сред най-важните навици за здрави зъби на децата е ограниченият достъп до бързи въглехидрати и захари. Ежедневното почистване на зъбите е друг навик, на който родителите трябва да научат малчуганите от най-ранна възраст. Грижата за зъбите започва с поникването на първия млечен зъб.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара