Експозицията „posthuman/ след човешкото…“ на художника Филип Попов се откри във Vivacom Art Hall. Гостите на най-популярната столична галерия за съвременно изкуство ще могат за пръв път да видят уникални 3D графики от емблематичната серия и още над 40 експоната, отпечатани със специални архивни мастила.

Picture 2Изложбата представя творби на Филип Попов, създадени в периода 2013-2017 г., провокирани от въпроса дали технологиите и стремежът към техническо съвършенство карат хората да забравят за духа. Наситените цветове носят парадоксално отчуждение и ни превеждат през йерархичния абсурд на едно свръхдигитализирано общество от недалечно бъдеще.

Филип Попов е сред най-известните международно признати български имена в сферата на графиката и дизайна, както и първият представител на арт течението Постхуманизъм у нас. В кариерата си има общо 25 самостоятелни изложби, включително в Токио и Кливланд. Носител е на редица награди, сред които първо място в националния конкурс „Алианц България“ за графика (2016) и две златни награди от най-голямото винарско изложение в Сан Франциско за етикетите му за вина (2010, 2012).

Picture 1„В изкуството на Филип Попов времето тече едновременно назад и напред. Назад към модернизма с неговия футуристичен възторг от техниката, от постигнатата вековна мечта на човека да лети като птица на криле, които сам е създал. Да се чувства Създател на нов свят. И напред – към Франкенщайновия ужас от безмилостната мощ на техниката, която рано или късно ще унищожи своя създател и ще му заеме мястото. Както самият човек постъпи със Сина на собствения си Създател – пише Георги Лозанов. Какво прави артистът със страховете си? Строи антиутопии и ги затваря там. Разбира се, ако има талант и въображение за това. Тогава думите „изкуство” и „спасение” стават синоними.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара