„Животът на всеки човек е една железопътна линия, с нагорнища и надолнища“, пише Никос Казандзакис в „Алексис Зорбас“.

16651954_10208104269591876_378258071_nВ един момент намираш себе си в цитати като: „Крив път беше поел животът ми, бях свел до някакъв вътрешен монолог дoсега си с хората. Бях изпаднал дотам, че ако трябваше да избера дали да се влюбя в някоя жена, или да прочета някоя хубава книга за любовта, щях да избера книгата“. В следващия, когато най-малко го очакваш, се появява човек, който покорява сърцето ти и те оставя без думи за всички прекрасни чувства, бушуващи в така унилата доскоро душа. В подобни моменти, единственото, което можеш да сториш, за да изкажеш емоциите си, е да прибегнеш до сентенциите на великите.

Личности като Омир, Платон, Сенека, Шекспир, Волтер, Гьоте, Джейн Остин, Стендал, Балзак, Пушкин, Оскар Уайлд, Булгаков, Фицджералд са творили заради, въпреки и в името на любовта. Написаното от тях все още омайва с красотата на добрата литература и е все така актуално, както непреходността на най-възпяваното чувство на света.

Точно поради тази причина „Книга за любовта“ (изд. „Апостроф“) е ценно попълнение на книжния пазар през месец февруари. Изящното издание с твърди корици и атрактивно оформление съдържа над 200 красиви мисли от велики хора, ценни откъси от най-известните и четени произведения, както и любопитни факти за възходите и паденията на личностите, цитирани в книгата.

„Ето, едничкото хубаво нещо в живота е любовта! Да държиш в прегръдките си любима жена! Това е границата на човешкото щастие“, пише Мопасан. Но всяка дама, която е била влюбена, знае, че е не по-малко щастие да прегърнеш любимия си мъж. Именно в това се крие тайнствената омая на любовта, вдъхновила толкова творци.  Взаимността на чувствата, грижата един за друг и желанието да зарадваш любимия, наподобяват красив танц без правила и установени норми. А каква по-романтична покана за танц от едно литературно бижу?

Затова, ако не намирате думи да опишете любовта си, изразете я с книга. „Книга за любовта“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара