Всеки ден в 12.00 ч. от депо „Банишора“ в столицата ще потегля софийският „виенски“ трамвай. Докато трае обиколката на центъра на София, пътниците ще се запознаят и с интересни факти както за Виена, така и за връзките между двете столици.

Vienna Days Retro Tram 2

Разказът и музиката от Новогодишния концерт на Виенската филхармония ще пренесат софиянци и гостите на София във вълшебния свят на забележителностите на австрийската столица и на виенския валс, с което по своеобразен начин ще бъде отбелязана и 150-годишнината от премиерата на сцена на най-известния валс в света – „На хубавия син Дунав“ на Йохан Щраус-син.

През XIX и в началото на XX век столицата на Австро-Унгария е проводник на европейското политическо и културно влияние на Балканите и в България. Още преди Възраждането във Виена се установяват български търговски колонии, а будни и по-заможни българи получават образованието си там. В онези години връзката е повече търговска и се осъществява по река Дунав.

Vienna Days Retro Tram 3

След Освобождението новата българска столица е повлияна най-силно от „виенския“ стил в бита и културата – от облеклото до архитектурата и декорациите на сградите. Градът започва усилено да се застроява, прокарват се пътища, мостове, изграждат се жп гари, трамвайни линии. Бурното развитие на града привлича множество австрийски архитекти, инженери и декоратори. Те се установяват за дълъг период в София и проектират и осъществяват едни от най-красивите сгради – така че днес центърът на града очевидно има „виенско излъчване“. Сред най-известните сгради, построени от австрийски архитекти, са Народният театър, Военният клуб, Държавната печатница – сега Квадрат 500 и Синагогата.

Ретро трамваят ще се движи до 14 февруари. Потегля в 12 часа, а обиколката продължава около два часа. Пътниците ще се возят безплатно. Маршрутът на трамвая е: депо “Банишора” – Централна гара – бул. “Кн. Мария Луиза” – ул. “Алабин” – ул. “Граф Игнатиев”  – пл. “Журналист” – ул.“Граф Игнатиев” – пл. “Възраждане”– Петте кьошета – НДК – кв.”Иван Вазов” – НДК – Петте кьошета – пл. “Възраждане” – бул. “Христо Ботев” – Централна гара – депо “Банишора”.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара