“Никой никога не ме е обичал,

освен самият аз.

Никой никога не ме е отричал,

освен самият аз.”  

Руми

Какво е общото между суфизма и астрологията? И как от хороскопа си да научим за Учителите, които ще срещнем в живота си – по подобие на съдбовните уроци, които суфите търсят в хората и обстоятелствата от битието си?

Отговор на тези и други въпроси, касаещи астрологията и мистицизма на Изтока, дава режисьорът Стилиян Иванов в поредния си уъркшоп, обединяващ тридесетгодишните му практически занимания по астрология и кинопроизводство.

Във филмите си и по време на уъркшопите той представя личните си срещи с “необикновените” прояви на невидимия свят – от ашрамите на Индия до шаманите на Канада, и от пирамидите на Египет до Нотр Дам във Франция.

Срещите си Стилиян започва с някой от тези емблематични филми. И независимо дали уъркшопът е в България, Канада,  Турция или Русия, лентите за Орфей, Мевляна, Бялото братство впечатляват аудиторията с основната идея, която авторът защитава в творчеството си:

Душата ни е безсмъртна и се преражда от живот в живот, за да се усъвършенства.

Стилиян Иванов нарича уъркшопите практически уроци по себепознание, защото чрез тях участниците се доближават максимално до собствената си същност, осъзнават скритите си потенциали, движещи сили и  конфликти, за да изживеят осъзнато и пълноценно това, което са те. Нещо повече. Чрез използване на методите на астродрамата всеки на практика отработва “повтарящите” се трудни ситуации, провали и неуспехи от живота си и в резултат на това – несъзнаваните и подтиснати страхове се превръщат от “врагове” в помощници!

Какво  е  астродрама?

Методът е разработен съвместно от психолога Оксана Хорват-Станчева и Стилиян Иванов.  Целта на астродрамата е разкриването на седалището на инстинктите ни, връзката с нуждите ни, с нашето подсъзнание и корени. Защото, ако не познаваме нуждите си,  не можем да ги задоволим, а ако не задоволяваме нуждите си – се разболяваме. Боледува и тялото, и душата ни. Чрез преживяване на катарзис астродрамата ни помага да се свържем с най-дълбоките си емоционални потребности и да научим от какво имаме нужда, за да сме спокойни, сигурни и удовлетворени.

Уъркшопът е мястото, където се срещат астрологията, психологията, митологията, драматургията и играта. За всеки участник, според хороскопа му, се подготвя индивидуална задача, която му помага да открие своя  уникален начин за преодоляване на пречките, да разгърне неподозираните си ресурси, които ще му помагат и занапред. Целта е човекът да се доближи максимално до собствената си същност, да осъзнае скритите си потенциали, задвижващи сили и конфликти, да изживява осъзнато и пълноценно това, което е той.

Голямо предимство на метода е, че познанието се придобива в група (между 5 и 15 човека) – така всеки може да се учи не само от собствените си преживявания, но и от тези на другите.  Доказано е, че груповата подкрепа е безценен ресурс при преодоляване на трудности, и в астродраматичните семинари това се потвърждава напълно. А резултатът се постига по един забавен и увлекателен начин – чрез изиграване на определени задачи, етюди, диалози, монолози. Включена е и изключително лесна и забавна медитация за разтоварване на напрежението и концентрация.

От февруари тази година Къщата на София е ежемесечен домакин на уъркшопите на Стилиян Иванов. Първият се състоя на 18-ти февруари и разгледа връзките между орфизма и идеята за безсмъртието на Душата в индивидуалните хороскопи на участниците. Този своеобразен вид „орфическа астрология“ разкри уроците, на които ни учат Северния възел, Луната и Плутон (по знак, дом и в аспекти) в светлината на най-древните представи за безсмъртието.

На 18-и март, неделя, от 10:00 до 18:00 ч., отново в Къщата на София, Стилиян ще проведе уъркшоп на тема суфизъм и астрология, в който ще бъдат разчетени посланията на Хирон, Лилит и Сатурн в индивидуалните хороскопи на участниците.

Срещата ще започне с представяне на документалния филм “Дервишите – мистиците на Изтока” и дискусия за религиозната философия на Руми (Мевляна). Ще бъде проведен краткък практически увод в сема – медитация за Ученика и Учителя, която много хора неправилно наричат “танц-въртене”.

През април и май ще бъдат представени филмите за Бялото братство и феномените на България – Ванга, Вера Кочовска и преподобна Стойна, като част от уъркшопите по астрология за здравето, кариерата и дарбите, които притежава всеки един от нас.

“Стотици хиляди пъти сме идвали в тази страноприемница

и стотици хиляди пъти сме си отивали.

О, глупави човече,

своя първоначален Дом напълно си забравил

и се луташ в безброй прераждания”

Шамс от Тебриз

Facebook Twitter Google+

0 Коментара