Има неща, за които си струва да помислим, преди да сме ги загубили. Това е особено важно, когато говорим за здравето. В повечето случаи се раждаме здрави и минават години, преди да разберем, че здравето не е постоянна величина и че за да го притежаваме дълго, трябва да се грижим за него. Понякога доказани прости правила на живот и хранене запазват нашето здраве и тонус и ни правят независими от здравната система и фармацевтичната индустрия за дълго време.

Какво например си представяте, когато чуете “рибено масло”? Предполагам, че читателите в зряла възраст си спомнят дребните, червени и  не много приятно миришещи перлички от тяхното детство, които по някаква причина бяха запазена привилегия за по-злоядите деца. Каква е била причината в онези години рибеното масло да се е свързвало с подобряване на апетита, за мен остава неясно и досега, но съм сигурна, че злоядите деца са имали късмета да получават с рибеното масло вещества, които са им помагали много за правилното невропсихическо и физическо развитие. И така, кои са десетте причини да добавите към храната си и качествено рибено масло.

1.Омега – 3 мастните киселини,

чийто най-пълноценен източник е рибеното масло, имат изразен противовъзпалителен ефект. В основата на много от заболяванията на съвременното общество стои хроничен възпалителен процес. Хроничното възпаление съпровожда всички автоимунни и невродегенеративни заболявания – тиреоидит на Хашимото, системен лупус, ревматоиден артрит, множествена склероза, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, епилепсия, и др. Ако в рода си имате близки, страдащи от тези заболявания, най- простото и безвредно нещо, което можете да направите и с което да се задържите далеч от тези страдания, е да добавите към менюто си качествено и чисто рибено масло. Ако вече имате автоимунен или невродегенеративен процес, то добавяйки рибено масло към основното си лечение, ще получите допълнително облекчение и ще можете да намалите лекарствата, с които контролирате заболяванието си.

2. Рибеното масло предпазва и намалява

тежестта на сърдечно-съдовите заболявания. Безброй са проучванията, които доказват тези негови ефекти. Добавянето на качествено, чисто рибено масло към диетата на хората намалява честотата на инфаркти и инсулти, понижава кръвното налягане, намалява риска от ритъмни нарушения и запушване на кръвоносните съдове. Препоръки за допълнителен прием на Омега – 3 мастни киселини дава Американската кардиологична асоциация и здравните власти на много европейски държави.

3. Рибеното масло е ефективно

при едно от най-често срещаните страдания в днешно време – метаболитния синдром. Приемът на качествено и чисто рибено масло води до подобряване на липидния статус, увеличаване на “добрия” холестерол и намаляване на омазняването на черния дроб.

4. Омега – 3 мастните киселини в рибеното масло намаляват

безконтролното делене на клетките в организма. Активното и безконтролно делене на клетките води до тяхното израждане и развитие на тумори. Проучвания са доказали, че допълнителният прием на Омега – 3 мастни киселини намалява вероятността от развитие на някои видове рак и профилактира повторната им поява, след като са били излекувани. Категорични са данните по отношение на рака на млечната жлеза, рака на червата и рака на кожата.

5. Противовъзпалителните свойства

на рибеното масло успешно се ползват като допълнителна терапия при заболявания като бронхиална астма, атопичен дерматит, косопад при жените и парадонтоза.

6. Омега – 3 мастните киселини са изключително важни

за правилното развитие на детския мозък и очи в последните 3 месеца от бременността и първите 2 години от живота на детето. Активните съставки на рибеното масло са основен структурен елемент за мозъчните клетки и клетките на ретината. Допълнителният прием на качествено и чисто рибено масло по време на бременността и кърменето предпазва детето от проблеми в невропсихическото му развитие и допринася за по-доброто му очно здраве.

7. Дефицитът на Омега – 3 мастни киселини

доказано води до депресивни състояния. Добавянето на рибено масло към менюто подобрява състоянието при депресия и намалява приема на лекарства. Доказано е, че следродилната депресия е свързана с изчерпване на депата от Омега – 3 мастни киселини на майката.

8. Дефицитът на внимание и хиперактивността

са свързани с по-ниски нива на Омега – 3 мастните киселини в организма на засегнатите деца. Проучванията показват, че с добавянето на качествено рибено масло към диетата на тези деца състоянието им се подобрява, концентрацията и способността им за учене нараства.

9. Благодарение на противовъзпалителните свойства

на Омега – 3 мастните киселини, както и на способността им да подобряват кръвообращението, приемът на рибеното масло при спортисти и активно движещи се хора води до много по-бързо възстановяване на тялото след интензивни физически натоварвания.

10. Приемът на рибено масло

от хора над средната възраст увеличава обмяната на веществата с 14 % в покой и с 10 % при физическо натоварване, увеличава разграждането на мазнините с 19 % в покой и с 27 % при физическо натоварване, увеличава чистата мускулна маса с 4%.

Какво означава рибеното масло да бъде качествено:

  • Да бъде възможно най-чисто.

Замърсителите на океана и особено тежките метали имат свойството да се натрупват в телата на рибите. Колкото по-високо в хранителната верига се намира една риба, толкова по-големи количества токсични вещества съдържа. Следователно за предпочитане е рибеното масло да е добито от риби, стоящи в началото на хранителната верига. Чистотата на рибеното масло можете да проверите, като изискате от производителя или дистрибутора анализ сертификат.

  • Да съдържа големи количества Омега – 3 мастни киселини.

Ако Омега – 3 мастните киселини са по-малко от 50% в единица рибено масло, то това масло не е качествено.

  • Да не съдържа големи количества от витамини,

които могат да се предозират. Мастноразтворимите витамини, каквито са А, Д и Е, могат да се натрупват в тялото на човек до степен, че да бъдат вредни. Ако в рибеното масло са добавени такива витамини, не е възможно да се увеличи дозата му, нито то да бъде приемано достатъчно дълго, поради риск да се предозират витамините, добавени в него.

  • Добре е маслото да бъде доказано ефективно,

за да има смисъл продължителното му приемане.

За повече информация по темата можете да посетите сайта ХОМЕОСТАЗА – www.homeostaza.bg или да се обадите на тел. 0884 625 972

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара