„Уау!“, „Еха“, „Леле!“, бяха само част от репликите, изразяващи почуда, изненада и… да, възторг, когато групата ни прекрачи внушителния вход на Titanic Mardan Palace в Белек, Анталия, и се озовахме в гигантското лоби, наподобяващо султански дворец в процъфтяваща империя.

Поех дълбоко дъх, огледах се наоколо, а след това потърсих изражението на мъжа ми – и двамата харесваме изчистените форми, пространства и интериори – но видях собствената си почуда и възхита.

Интериорът е бляскав, пищен и разточителен – очевидно създаден от опитни дизайнери (международно известни, както прочетох по-късно), които са намерили точната граница между разкоша и кича. И са спрели преди да я преминат.

Titanic Mardan Palace е един от най-сниманите хотели в света – от професионални фотографи, както и от всеки гост, имал щастието да дойде тук. В google ще откриете хиляди снимки. И точно затова този текст ще илюстрирам с непретенциозни кадри, направени в движение с телефона ми, в края на този октомври. Без филтър, както се казва.

Да, в Titanic Mardan Palace си заобиколен от истински разкош, постигнат, разбира се, и с изключителни ресурси. Твърди се, че за интериора са използвани 2500 тона позлата, 500 000 кристали и 23 000 кв. м първокласен мрамор. Текстилът е очевидно скъп, тежък и удивително добре съчетан въпреки разнообразните цветове, материи и орнаменти. Всеки дребен детайл е мислен и изпипан.

Архитектурната концепция на хотела претворява духа на Истанбул в четири различни свои части. Общият вид отвън е реплика на военното училище Кулели, построено през 1845 г. на брега на Босфора. (тази снимка е от официалните).

Лобито е посветено на двореца „Долбамахче“. То се простира на 2800 кв. м, с 21-метрови тавани, изрисувани като синьо небе и с традиционни мотиви и орнаменти от отоманските палати.

Разкошната тераса на „Долбамахче“ разкрива гледка, която  предизвика изричането на ново „уау!“.

Краят на басейна не се вижда, губи се някъде в далечината в посока плажа. Покрай основното му тяло са разположени дълги канали, току под верандите с шезлонги и плажни легла с дебели матраци към приземните стаи и апартаменти.

Над басейна и каналите има извити мостове, за да не се налага да обикаляте дълго. Площта му е 16 000 кв. м, и е най-големият изкуствен басейн в Средиземноморието, а може би и в света…  В него има и аквариум, обитаван от хиляди риби.

Мостът е вторият архитектурен акцент, вдъхновен от Истанбул и „Галата“ над Златния рог. В Titanic Mardan Palace той копира проекта на Леонадро да Винчи, поръчан на гениалния средновековен художник и учен от султан Баязид II през 1502–1503 г. Леонардо създава невиждан дотогава в инженерно отношение проект за мост, дълъг 240 м и висок 24 метра, но, за съжаление, султанът не го харесва и той остава непостроен.

Третият архитектурен поклон към Истанбул е репликата в реален размер на Момината кула.

Тя е разположена в азиатската част на Истанбул върху малък остров. Има няколко версии за строителството й. Според едната Момината кула е построена от атинския пълководец Алкивиад, за наблюдение за нахлуващи персийски кораби в Босфора. Според друга е вдигната по времето на управлението на византийския император Константин Велики като важен пост на граничната морска стража.

Случвало ми се е да иронизирам разни девойки, които публикуват в социалните мрежи снимки от огледалата в разни санитарни помещения. Е, човек трябва да внимава с думите, защото никога не знае на какво неустоимо изкушение ще попадне някой ден. Не се сдържах. Първата снимка е от фоайето на дамската тоалетна в лобито.

Втората и третата – от тоалетната и банята (отделни) в апартамента ни.

Мрамор, позлата, малък хамам, тоалетни принадлежности на Bvlgari…

Хотелът разполага с 543 стаи – в основното си тяло и във вили, разположени в парк около по-малки басейни. Ето гледката от нашата тераса във вилата.

Въпреки огромното количество хора, които могат да почиват тук едновременно, нямаш усещането за тълпа и пренаселеност – хотелът е разположен на площ от 180 000 кв. м, а плажът е на 10 000 кв. м. Всъщност личното пространство е основното усещане за лукс в днешни дни и в Titanic Mardan Palace са се постарали да го осигурят за гостите си.

Горните снимки са от стаята, в която бяхме настанени. Фантазията на интериорните дизайнери не се е изчерпала с еднотипни решения на ориенталския разкош. И няма как да е иначе, след като стаите и апартаментите са с площ от 28 кв.м до цели 600 кв. м!

Концепцията на хотела е Golden Inclusive – това е повече от разпространените All и Ultra All Inclusive. Общо взето – представете си нещо, което бихте искали в един хотел – и ще го получите. Можете да прочетете и тук. 

Турската храна е пословично вкусна, а тук може да се насладите на най-добрите гастрономически традиции на южната ни съседка. По-важното е, че храната е качествена, прясна и в голямата си част я приготвят пред очите ви. Хотелът предлага общо 35 заведения за хранене и пиене, като ресторантите изкушават с разнообразна кухня от цял свят – можете да не повтаряте въобще в рамките на ваканцията си.

В концепцията му влизат разнообразни забавления, клубове, спортни и шоу програми за хора на всякаква възраст и с всякакви вкусове. И  луксозен СПА център, простиращ се на 7500 кв. м с всевъзможни сауни, парни бани, хамами и много голям топъл басейн. Titanic Mardan Palace работи целогодишно и със сигурност през януари или февруари може да се почива на СПА с кеф. Поглезете се с турска баня в хамама. Както казваше един приятел: „Ако Чърчил някога бе влизал в турска баня, никога нямаше да се подиграва, че българите си казвали „Честита баня!“. Да, преживяването влива жизнена енергия в тялото и душата.

Плажът е просторен и покрит с фин бял пясък… докаран от Египет и насипан върху местния пясък.

Морското дъно е пясъчно, а водата топла и ласкава дори в края на октомври. Морето е до бара, а бара – до морето, а там определено ще ви е трудно да решите какво ви се пие – изборът е огромен.

Сега ще използвам още една професионална чужда снимка, за да се види хотелът в цялост и да ви разкажа или припомня как се е родил.

Mardan Palace е построен през 2009 година от азербайджанеца с руско гражданство и мастит московски олигарх Телман Исмаилов и кръстен на името на баща му. Мащабното начинание му струва около 1,5 млрд. долара според пресата. От тогава и до ден днешен хотелът е любим на руснаците.

На тържествената церемония са присъствали над 600 VIP-гости, сред които Моника Белучи, Марая Кери, Шарън Стоун, Парис Хилтън, Ричард Гиър и Филип Киркоров. Честта да прережат червената лента е била оказана на тогавашния московски кмет Юрий Лужков и певеца Йосиф Кобзон. Самият собственик, който според слуховете платил по 1 млн. долара на всеки от почетните гости, за да го уважи, танцувал с Моника Белучи и Шарън Стоун, докато Том Джоунс пеел, а от тавана на залата се сипели стодоларови банкноти.

6 години по-късно Исмаилов продава Mardan Palace на безценица – едва за 130 млн. долара, на турска банка.

А по-късно хотелът става собственост на известната  верига Titanic, която го реновира през 2019 година. Titanic, основана през 2003 година, притежава 14 хотела и 1 голф клуб в Турция и различни градове в Европа.

Дали инвестицията на Исмаилов е била гигантоманска или финансовата криза е отвяла бизнеса му в Москва – не е важно в случая. По-важно е, че днес Titanic Mardan Palace изглежда прекрасно, обслужването е фантастично, а съотношението цена-качество – чудесно.

Emerald Travel, един от ексклузивните партньори на хотела в България, предлага чудесни оферти за Нова година и ранни записвания за почивки догодина в Titanic Mardan Palace.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара