снимки ЛИЛИЯ ПОПОВА и KENAN GÜRBÜZ

Да кръстиш wi-fi мрежата си Feeling Good не е неочаквано гениална хрумка от страна на луксозен морски хотел, но пък действа ободряващо, с обещание за слънце и лежерно безметежни часове, ако току-що си пристигнал след ранен полет до летище Даламан и трансфер до средиземноморското бяло на Фетие.

Обещанието започва още преди да сме минали портала на хотела (където щателно проверяват всички влизащи – грижа за спокойствието на гостите). Виждали сте онези морски кадри-клишета, снимани отвисоко: няколко нюанса искрящо синьо на небето и морето, залив с врязани златни плажове под зеленото на хълмовете и бели яхти, полюшващи платна…

Понякога клишетата са концентриран шот щастие – като тази гледка, заради която, разбира се, настояхме шофьорът да спре. 20 април е, сезонът едва сега е започнал, но петзвездният Hillside Beach Club (www.hillsidebeachclub.com), разположен около впечатляващ частен залив, е пълен с гости от Турция и цял свят, и ще трябва да изчакаме до 14 часа за стаите си. И тъкмо feeling good усещането да се помрачи, се оказва, че има свободни часове за масажи.

Не, не си представяйте класически турски хамам и стаи за масажи, макар че и такива има в Sanda Spa. Още неразбрали къде точно сме, по тясна дървена пътечка покрай плажа попаднахме в… Nature Spa – почти тропическа горичка с индивидуални дървени къщички за терапии, изпълнени с азиатски благоухания и цветя. Опитните ръце на видимо крехката индонезийка с класически балийски масажни техники и ценни масла отмиха буквално всяка наночастица умора…

Оказа се, че Hillside Beach Club е своеобразен рекордьор сред хотелите – 70% от гостите му се връщат отново тук, като средният процент в този бранш е около 10. А един професор от Харвард, който бил на почивка, поискал да узнае не само от личен опит на какво се дължи това.

Проучването му показало нещо, което всеки гост усеща – водещо за доброто преживяване е приятелското обслужване и желанието на работещите в Hillside Beach Club да предугадят желанията на гостите, още преди да са ги изрекли.

Хотелът е изключително популярен сред турците и местния елит (защото папараците нямат никакъв шанс да проникнат тук, твърдят от мениджмънта). Следват ги гостите от Великобритания, Холандия, Русия, САЩ и Германия. Безупречното обслужване е черешката на тортата, но, разбира се, Hillside Beach Club предлага още много неща, които те превръщат във верен фен.

Районът е природен парк и всичко построено е екологично и умело вписано в околната среда – ниски сгради и стаи със самостоятелни входове и тераси с фантастичен изглед към красивия залив. Огромни легла с удобни матраци и богато меню с възглавници…

Ризортът е изключително семейно ориентиран. Децата се радват на изключително внимание и безкрайни възможности за забавление. Специален бебешки парк с пясъчник, басейн и много подходящи катерушки и играчки приютява хлапетата до 3-годишна възраст. Те трябва да са с родителите си или бавачка. Но тези над 4 години могат да бъдат оставени на аниматорите на хотела и ще бъдат забавлявани с игри и спорт през целия ден и нахранени в основния ресторант на хотела.

Не, не сте длъжни да слушате детска глъчка цял ден. Хлапетата се допускат само на „централния“ плаж в ризорта, а два от плажовете – Silent Beach и Serenity Beach, са територия, запазена за пълнолетни.

Препоръчвам ви Serenity – до плажа се стига с лодка, която тръгва от кея на централния плаж на всеки половин час, или пеша – с много приятна разходка по 650-метрова пътечка през гората. Изтягате се на мекия матрак върху дървения шезлонг и пред очите ви са само морето, околните хълмове и далечните планински върхове… Мохитото е на една ръка разстояние…

За турската храна може да се напише ода. И между ол инклузив и ол инклузив в различните 5-звездни хотели на турското крайбрежие разликата може да е от небето до земята. Храната е с огромен фокус в Hillside Beach Club – продуктите са изключително местни, от екологично земеделие (районът е най-големият производител на домати и краставици в Турция) и много от ястията се приготвят на момента, пред очите ви, в основния ресторант.

Нито един гост не е забравен – има ъгли за бебета, деца, вегетарианци, вегани, хранещи се без глутен и т.н.

А-ла-карт ресторантите са два – на плажния бар ще ви сервират италианска кухня – до 3,30 часа през нощта… А в Pasha ще ви изкусят с късна закуска до 12 часа на обяд и най-вкусната средиземноморска храна за вечеря. Тук поне 3 пъти седмично може да останете до 4,30 сутринта с клубна програма.

Всяка сутрин на закуска гостите на Hillside Club могат да получат дневния бюлетин на хотела с програмата със забавления и дейности – спорт, музика, екскурзии. Или да я видят в мобилното приложение на ризорта, чрез което всъщност, без да мърдат от шезлонга на плажа, могат да си поръчат кафе, бира, коктейл или каквото им душа иска…

Ако водните спортове са страстта ви, тук е вашата Мека… Освен да практикувате, може и да се научите – предлагат се уроци по дайвинг, водни ски, wake bording, управление на лодки, катамарани и даже яхта – само за седмица ще получите международно признат сертификат за капитан.

Ако нямате подобни амбиции, не пропускайте разходка с яхтата на хотела. Целодневният круиз например ще ви отведе до 12-те островчета в района – ще спирате за плуване в закътани заливчета, а на обяд бордният готвач ще ви приготви най-вкусната скара. Hillside Beach Club предлага и много екскурзии в района за гостите си – с транспорт и гид.

Каякьой, изоставеното гръцко село

Чели ли сте „Мидълсекс“ на Джефри Юдженидис? (Струва си!) Романът проследява историята на три поколения, на едно гръцко семейство, което носи белезите на рода си и времето – от 20-те години на XX век в Смирна (днешен Измир), 70-те години в Детройт и днешни дни в Берлин… Животът на един хермафродит, една рецесивно мутирала пета хромозома, станала доминантна в пожарите на гръцко-турската война…

За тях си мислех, докато изкачвахме пътеката към църквата в напълно изоставеното гръцко градче Каякьой – каменен призрачен град, около чиито разрушени стени растят смокини, макове, бодили, а тишината нарушават само птиците и щурците.

Мълчалив и пуст, с няколкостотин къщи, църква, училище, фонтан, много параклисчета… Каменните стени на къщите са устояли на вековете и до днес, покривите ги няма. Тук-там личат синьото и бялото, с които са били боядисани. „Интересното в това село е, че нито една къща не засенчва друга. Всички са построени на хълма, защото гърците са пазили равната част от земята за земеделие. През 1923 г., след гръцко-турската война, двете държави си разменят население – православните гърци се връщат в Гърция, а тук идват турци от Солун и Македония. Но всяка година старото поколение гърци идват да навестят родното място на дедите си.

Първоначално върналите се турци се настанили в гръцките къщи, но постепенно напуснали, защото предпочитат да живеят на широко и равно. След голямото земетресение от 1957 г. градът е напълно обезлюден. Въпреки че къщите са много хубави, всички със северно изложение, така че и най-големите жеги се понасят лесно заради циркулацията на въздуха“. Това ни разказва Илхан, преселник от Шумен, чиято фирма „Посейдон турс“ от много години посреща български групи в района на Фетие и Мармарис като партньор на българската „Емералд Травел“. Разбираме още, че потомците на гърците, тръгнали си оттук, събират средства за възстановяването на църквата в Каякьой.

Обявен от ЮНЕСКО за Световен град на мира и приятелството, днес Каякьой е основна туристическа забележителност в района. Намира се на 10-ина километра от Фетие и всички хотели ще ви предложат екскурзия до тук. Част от къщите са възстановени, за да посрещнат посетителите, а тук-таме се срещат и търговци на сувенири. Независимо дали ще се качите пеша, или ще предпочетете кон или камила, разходката из призрачния град е необикновено преживяване, което обаче предизвиква тъга…

Мъртво море и раят на парапланеристите

Задължителна дестинация в района на Фетие е и Олудениз, което в превод буквално означава „Мъртво море“ – наречено e така заради изключително спокойните си води. Селището Олудениз е с типична ваканционна атмосфера – на всяка крачка с малки магазинчета, ресторантчета и кафенета, а работещите в заведенията с артистични жестове и безброй любезности се опитват да ви привлекат за по питие или вкусен обяд сред автентична турско – средиземноморска обстановка. Красиви и не много големи хотели и чаровни вили с басейни са разположени сред екзотична средиземноморска растителност – палми, маслинови дръвчета, храсти с цветя.

Не пропускайте рибния пазар – дори и да не искате да пазарувате пресните морски дарове, може да си изберете храната и да ви я сготвят и сервират в няколкото живописни ресторантчета на самия пазар.

Синята лагуна и дългият златен плаж са една от най-знаковите за турското крайбрежие снимки – хиляди туристически агенти по света го рекламират именно с плажа Олудениз, сниман отвисоко. Плажната ивица е дълга над 2 километра, която в най-северозападната си част приключва при живописен полуостров, оформяйки закътана лагуна с чисти и спокойни води. Пясъкът е едрозърнест и светъл, а на места плажът е покрит с бели овални камъчета. Удостоен е с екологичната марка „Син флаг”. Водата е изключително прозрачна, преливаща в синьо – зелени нюанси.

В небето се реят десетки парапланеристи – другата местна атракция. Може да скочи всеки – с инструктор или пък сам, ако докаже, че има нужната квалификация. Десетки агенции ще ви предложат това изживяване. Тук наистина е рай за парапланеристите, благодарение на високата планина, подходящите течения на вятъра и, разбира се, невероятната гледка на лагуната, морето и околните хълмове.

Търсачите на адреналин се качват на височина от близо 2000 метра с джипове или малки автобусчета по тесен, стръмен път с много завои, което се компенсира от приказната гледка. Целият хълм е покрит с парапланери и през няколко минути някоя двойка се засилва по склона, тичайки с пълни сили, а след това отлита…

Ликийските гробници и костенурките в Далян

Друга близка и любопитна дестинация е малкото градче Далян, разположено между Мармарис и Фетие. През него тече живописна река, а името му означава това, за което се сещате – морски риболовен бент, направен от мрежи, разположени вертикално във водата перпендикулярно на брега, които улавят движещите се рибни пасажи.

През 1986 г. Далян попада в центъра на екологичен скандал, който мобилизира природозащитници от цял свят. Причината е проект за строеж на хотелски комплекс на плажа Изтузу, на който от стотици години идват да снасят яйцата си стигащи 1 метър морски костенурки. Заради международния отпор строежът е спрян, а плажът е обявен за защитена зона, посещавана от хиляди туристи. През 1995 г. Плажът на костенурките печели приза за най-добра пясъчна ивица в света.

Безспорно най-подходящото време да го посетите е през октомври, когато костенурките идват да снесат яйцата си, а еколози от цял свят дежурят, за да ги опазят от хищници и бракониери.

Другата забележителност на Далян са ликийските гробници, които се извисяват в скалите от 400 г. пр. Хр. До тях не може да стигнете, тъй като входовете им са на 150 метра височина.

Архитектурата им напомня градежите на набатейците в Петра, Йордания. Колоните на гробниците са високи по 5 метра. Местата за вечен покой са издялани в по-меките каменни пластове. Урните с праха на жителите на близкия древен град Каунос били зазиждани в малки ниши. Тленните останки на царе и велможи са полагани в саркофази със специфичните за ликийците остри покриви. Никой не знае как са стигали до високите скали.

Древните ликийци са загадка, точно както древните набатейци в Петра. Не е ясно откъде са дошли и защо са изчезнали, но са оставили загадъчното наследство на погребалните си обреди.

Ликия е обхващала южното крайбрежие на Турция, днешните Анталия, Мугла и Бурдур. Те са основали и Фетие. Данни за цивилизацията им имаме единствено от исторически свидетелства от древните египтяни и хетите.

На гледката към гробниците най-добре може да се насладите от терасата или през стъклените витрини на заведението на мостика над реката в подножието на хълма. Тук ще ви сервират незабравима и богата закуска – по всяко време на деня. За турците закуската е най-важното хранене за деня и въобще не е задължително да се случва рано сутрин. Ще отрупат масата с няколко вида сирена, маслини, подправени масла, сладко от зелени орехчета с карамфил и канела, восъчна пита с боров мед, каймак, яйца, бюрек, банички с тахан, хрупкав топъл хляб, чай, турско кафе, прясно изцеден сок от нар.

Фетие е лесно достъпен с чартърните полети, организирани от Emerald Travel до Анталия през цялото лято и от Варна до Даламан – през септември и октомври. Агенция Еmerald Travel е един от основните ни туроператори, предоставящи цялостни туристически услуги в Турция.

Най-атрактивните оферти за почивки в Турция ще откриете на http://www.emeraldbg.com/ или на телефон 07001 43 43.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара