След успеха на първата си обща книга с пътеписи за България – „17 уикенда“, Пламен Старев и Кристиан Минчев продължават да подреждат огромния пъзел на държавата ни. За да се усети многовековният й ритъм, да се видим като едно цяло, а не като отделни парчета, като „море и планини, градове и села, върхове и долини“. Те представят България не просто като „прекрасна“, с „изумрудено море“ и „невероятни красоти“, защото зад всичките тия клишета стои държава, която в един миг от историята е била сред трите най-велики сили в Европа, в друг момент е страдала под чуждо владичество, имала е славни царе и непревземаеми крепости, създала е азбука и писменост.

В сборника си Пламен Старев и Кристиян Минчев представят най-интересните културни и исторически забележителности на 21 от общо 265-те български общини. Като Никопол и Ардино, като Твърдица и Лъки, като Ивайловград и Тунджа…

Историята на общините ни показва как могъщи цивилизации са идвали, просперирали са и са си отивали. Прави ни свидетели на поразяващи войни, но и на процъфтяващи империи. Разкрива как малко селище с десетина къщи се превръща във важен икономически и духовен център. И обратното – прочути градове и крепости с едно мигване на историята изчезват.
Двамата автори ни убеждават, че всяка община в България има какво да добави към легендата за една от най-старите държави в Европа. Във всяка от общините ни се крие поне по една „песъчинка“, която като в бисерна мида може да се превърне в перла от короната на историята, културата или туризма ни.

Дяволският мост над Арда, например, е сред чудесата на средновековното строително изкуство на Балканите. При късмет може дори да видите изображението на шейтана във водите на реката.

Или мегалитите в община Брезово – те са без аналог и никой няма обяснение кой и защо е поставил преди хиляди години тези огромни каменни блокове, като вещ инженер, върху специално подготвени „легла“.
Триградското ждрело в община Девин пък е творение на съвършен живописец. Луксозната Вила „Армира“ е уникален образец на римската провинциална архитектура със световна значимост. Скретиска край Костинброд е сред най-големите перистилни комплекси в Римската империя. Кастра Мартис е защитавала границата на владенията на Рим по Дунава.

Керамичният център край Павликени „разказва“ любопитната история на нашенската керамика от Античността до днес. Много е вероятно готският епископ, мисионер и преводач Вулфила да се е заселил край Полски Тръмбеш, за да създаде културен център, с който полага основите на готската писменост и превежда Библията от гръцки на готски език.

Има дръзки предположения, че не къде да е, а на Драгойна се е издигал прочутият храм на Дионисий. А Козник над Рудозем е прабългарска крепост, ползвана по-късно и от римляните – така общината става новата входна врата към България от южната ни съседка.

Кабиле възниква преди 3000 години около скалното светилище на Великата богиня майка на Зайчи връх се превръща във водещ икономически, религиозен и военен център на Тракия…

Подобни куриозни факти и занимателни истории ще намерите в „21 уикенда“. Точно като предходния сборник, книгата събира парче по парче в чудна мозайка разкази от настоящето и миналото на малките ни, но богати на скрити съкровища общини.

Пламен Старев e член на управата на Световната федерация на писателите пътешественици (FIJET) и оглавява нейната Комисия за връчване на международната награда „Златна ябълка” – еквивалент на Оскар в туризма. Той е още генерален секретар на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма (АБУЖЕТ).

Кристиан Минчев е професионален оператор и фотограф с над 20 години опит във визуалните изкуства. В момента работи в БНТ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара