Това, че паркетът не може да се използва в банята, е мит. Помислете за момент: дърветата живеят на открито, подложени са на дъжд, градушка и сняг, накратко, мокрят се. Помислете за лодките – те са потопени във вода цял ден, а са направени от дърво. Лесно е да се заключи, че дървен под или паркет може да се използва и във влажна, мокра среда като тази в банята. Очевидно трябва да се използва подходящ вид дърво. Експертите от магазин за баня Керамо ни дадоха някои насоки как да направите паркет в банята, какви предпазни мерки да използвате и какъв да бъде вида на материала, който да използвате.

Видовете дървесина, подходящи за баня

Всяко дърво има свои собствени характеристики. Дървото е органичен, „жив“ материал, който се променя и трансформира с времето. Живели ли сте някога в къща с дървени греди, поставени на тавана. С течение на времето се чува „скърцане“ или  „пукане“ поради слягането на дървото.

Многослойните паркети имат стабилни размери и следователно имат големи колебания – те се променят твърде много в отговор на влажността, така че обикновено е за предпочитане за пода да се използват многослойни, ламинирани инженерни материали, а не масивно дърво.

Следните видове са особено популярни за банята:

  • Белият дъб има по-малко порьозна и по-водоустойчива дървесина от повечето дървесни видове;
  • Червеният кедър и секвоята също са доста водоустойчиви. Те са популярни за външни приложения като палуби и мебели за вътрешни дворове. И двата вида са богати на червени нюанси, които придават характер и изтънченост на всяко пространство.

Паркетът, изработен от регенерирана дървесина, има естествен характер. Помислете за монтиране на тези видове подове от регенерирана твърда дървесина в банята, за да предотвратите щети от вода.

Ако използвате инженерна дървесина, можете да използвате почти всеки вид дървесина.

Финалът

След като паркетът е поставен във вашата баня, трябва да помислите за покритието на пода, което служи да го предпази от външна агресия като влага и вода, които биха го разрушили. Вариантите са два: единият е лак, а другият е масло с твърда вакса.

Първият ще направи дървения под във вашата баня практически водоустойчив и ще ви помогне да намалите нуждите си от поддръжка. Това е така, защото лакът ефективно създава защитно покритие върху дървото, което го прави устойчиво на повреди и влага.

Лаковете са изкуствени и обикновено са завършени в сатен или мат и вашият избор зависи изцяло от вашите лични предпочитания. Сатенираният лак обикновено има малък блясък, а матовият лак няма свойството да отразява светлината. Предимството на матовия лак пред сатена е, че позволява на дървото да запази естествения си вид. Тези, които искат „огледален“ ефект, могат да използват ултра-лъскав лак, но в банята той не е подходящ.

Маслото от твърда вакса от друга страна е естествен продукт, който можете да приложите, за да предпазите дървения си под от увреждане от влага. Маслото от твърда вакса прониква дълбоко в дървото, предлагайки отлично ниво на защита от влага, мръсотия и външни влияния, като същевременно е щадящо за околната среда.

Начин на полагане

След като сте избрали подходящата подова настилка и правилното покритие, последният съвет, който ще дадем, ако мислите за паркет за баня, е да спазвате 20 мм. разстояние между дъските и стените при монтажа. Това разстояние, както е известно, позволява на дървото да се разширява и свива без ограничения при различни нива на влажност. Не се притеснявайте как ще изглежда това, тъй като е много вероятно създаденото пространство да бъде скрито с первази.

Как да не се износва паркета в банята?

Поставете постелките или килимите пред мивката, близо до душа, пред моноблока и бидето и навсякъде другаде, където паркетът е изложено на водни пръски.

Инсталирайте мощен вентилатор в банята, за да поддържате ниска влажност или отваряйте често прозорците, особено след къпане.

Не почиствайте пода с оцет или белина, а използвайте почистващи продукти, разработени специално за дървени подове.

Ако решите да поставите дървен паркет във вашата баня, съветваме ви да не е от масивна дървесина. Подовата настилка от масивна дървесина, както подсказва името, е съставена от една дъска от дърво, докато инженерната подова настилка се състои от тънък слой истинско дърво, фиксиран към основа от шперплат. Благодарение на структурата, инженерният дървен под е по-способен да издържи на влажността в  баните.

Що се отнася до дебелината на дървения паркет, който избирате за вашите бани, трябва да запълните дъската с максимална дебелина от 14 или 15 мм. Причината за това е, че при тази дебелина настилката е много гъвкава и следователно по-стабилна.

Цени

Красивият паркет в банята със сигурност струва повече от под, например от гранитогресни, теракотни или каменни изделия. Както материалът, така и монтажът е по-скъп. Крайната цена очевидно зависи и от вида на използваната дървесина.

В тази полезна статия разгледахме едно по-различно и интересно решение за вашата баня. Винаги можете да се консултирате и със специалист, който да препоръча най-добрите материали, дизайн и обзавеждане за помещението.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара