Настъпи най-доброто време от годината да сме сред синьото, едно уникално плаване в егейските и средиземноморските води на Турция. Докато се любувате на гледките към Егейско и Средиземно море от прекрасните заливи, осеяли Турската Ривиера, можете да се насладите на приятни вечери с турска кухня в пристанищата, където ще акостира вашият плавателен съд. Предлагаме ви най-красивите маршрути за плаване – където ще заспивате под звездите с нежните приливите, а събуждането сутрин ще е сред  безкрайната синева …

Към Егейска Турция

Първият маршрут за плаване в сините води на страната, е именно Егейската част на Турция.  Бодрум е една от най-известните спирки. Гюмюшлюк, Битез, Ялъкавак, Аспат, Дженнет и Яссос са едни от най-популярните заливи за плаване в синевата около Бодрум, едно истинско вдъхновение на концепцията за синьото плаване в Турция. След като разгледате заливите с лодка, можете да слезете на брега, за да обиколите замъка на Бодрум от 15-ти век, както и подводния археологически музей. Града също е забележителен гастрономически център на егейска, турска и международна кухня.

Полуостров Датча: Раят на земята

Следващите пристанища от Егейско до Средиземно море са Гьокова, Датча и Мармарис. Заливът Гьокова, простиращ се между полуостровите Бодрум и Дача, е популярна дестинация за сините мореплаватели. Живописните места по този маршрут включват островите Орак, Седир, Йеди(Седем), Тавшан и  заливите Кюфре Льонгьоз, Чанак, Деиирмен Бюкю и Ладживерт.

По крайбрежието на полуостров Датча, Курубюк, Паламутбюкю, Хаяътбюкю, Къзълбюк, Баллъджа Бюкю, Бойнузджук  и Армоника посрещат посетители с многобройни заливи, различни по големина. Изключително преживяване сред природата и великолепният древен град Книдос, ви очакват в тези заливи с буйна растителност. По време на пътуването си до Мармарис, можете да видите Адакьой, островите – Гоат (Кечи), Гюверджин, Дженет и заливите Серче,  Бозукале и Бозбурун. Плавайки по море, можете да стъпите на сушата и да посетите различни исторически и културни наследства, включително замъка „Мармарис“ и древните градове Фиско и Амос.

Гьоджек: Сърцето на синевата

Гьочек, раят за ветроходство, ви посреща, докато кормилото наближава Турската Ривиера. Сушата е обградената с тръстика ,а река Далян и древният град Каунос ви приветстват точно преди Гьоджек. Ще се влюбите в района на Гьоджек, след като посетите заливите Осман Ага, Бойнуз Бюкю,Сарсала, Бедри Рахми и острова Домуз които се считат за ключова точка при плаване в морската синева на страната. Потъналите руини, известни като банята на Клеопатра (Kleopatra Hamamı), са тук в залива и представляват идилично място за гмуркане, включващо исторически руини и богат подводен свят.

Със своите яхтени пристанища на световно ниво, Фетие – мястото, където се срещат бреговете на Егейско и Средиземно море – е популярна спирка за плаването в синьо. След като се гмурнете в чистите води на Фетие, можете да прекарате нощта в малките заливчета, галени от ухаещия на мащерка планински бриз. След като вдигнете котва от Фетие, можете да се отправите към Йолюдениз, известен с многобройните си заливи. В Йолюдениз, раят за парапланеризъм в Турция, можете да посетите живописни места, като заливите Кумбурну, Кабак, Къдрак, островите Гемилер, Шьовалйе (Рицар), Саманлък, Калемя, Аквариум и разбира се, долината на пеперудите, която е дом на повече от 80 вида пеперуди.

От Каш до Кекова: Едно мечтано пътешествие

Друг маршрут за едно незабравимо плаване в синевата на Анталия, столицата на Турската Ривиера, е Каш – автентично средиземноморско бижу. Един от най-популярните ваканционни курорти в Турция, Каш е дом на известния плаж Капуташ, включен сред най-красивите плажове в света. Плаване в синевата до Калкан и Кекова е уникално изживяване: По-специално, остров Кекова. Заобиколен е от исторически руини,той е чудо, запомнящо се до живот.

Първият залив, който пресичате, докато плавате от Каш, е зашеметяващият залив Лиманаазъ, докато островите Гюверджин, Додеджаннесе, Уфак Дере, заливите  Иньоню, Аперлаи, Яалъджа, Терсане, Аквариум, Учааъз, Калекьоий  и Каралос са сред други спирки по този прекрасен маршрут. Изненадата на тази обиколка е пещерата Пират (Korsan) в залива Гьоккая, която е достъпна само с лодка!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара