Момината кула в Истанбул бе основно реставрирана и подобрена и отвори отново врати за гости и туристи като паметник-музей точно за стогодишнината на Република Турция.

Къз Кулеси или Момината кула е емблематична сграда край бреговете на азиатската част на Истанбул. Тя отвори врати отново след завършването на процеса по реставрация, започнат от Министерството на културата и туризма през 2021 г. Кулата, която се намира на Босфора, сега ще функционира като музей-паметник.

Момината Кула първоначално е била построена през пети век пр. н. е. на остров на около 20 метра от днешния бряг на Юскюдар, като митнически контролен пункт за управление на корабите, пътуващи през Босфора и събиране на данъци. На това малко островче византийският император Мануел Комнин наредил изграждането на отбранителна постройка през XII век. Желязна верига, разпростирала се от едната до другата кула, е поела контрола над пропускането за влизане и излизане в Босфора.

След превземането на Истанбул през 1453 г. от султан Мехмед II, тук е построена дървена кула, която е служила като наблюдателна кула, фар и изолатор през следващите векове.

В епохата на турската република, след като дълго време е била използвана от пристанищните власти на града, кулата е предадена на Министерството на отбраната през 1964 г. и след това на морските власти през 1983 г. Служи като радарна станция и склад през този период, а по-късно функционира известно време като ресторант, достъпен само с лодки от брега на Юскюдар.

Разположена в средата на Босфора като красиво момиче, разкриваща красотата на Истанбул, Момината кула е свързана с няколко легенди, които допринасят за нейната слава. Първата разказва за историята на един крал и дъщеря му, принцесата. След като гадател предсказал, че принцесата ще умре от ухапване на змия, кралят построил Момината кула на скалите край Саладжак, за да защити дъщеря си. Но принцесата така и не успяла да избегне злата си съдба. Тя е била ухапана от змия, внесена в замъка в кошница с плодове.

Друга легенда разказва, че Леандър се влюбил в Херо. Тя била една от жриците на Афродита, живееща в кула. Следвайки светлината на кулата, Леандър плувал всяка вечер до нея, за да види Херо. Една нощ обаче, поради силна буря, светлината угаснала. Леандър се удавил, морето го погълнало. Смазана от мъка по загубата на любимия си, Херо се самоубила.

Това е една от емблематичните забележителности и част от силуета на Истанбул. Кулата изисква постоянна поддръжка поради местоположението си насред морето и метеорологичните условия.

Затова през 2021г. турското министерство на културата и туризма инициира проект за реставрация, озаглавен „Момината кула отваря очи отново“.  Като част от последната реставрация, всички бетонни допълнения, които не съществуват в историческите документи, са премахнати от основната конструкция на кулата. Освен това кулата и островът, върху който стои, са подсилени с колони и сеизмични изолатори. Покривът на вътрешния двор на кулата е премахнат и заменен с дървен, изработен в оригиналния му вид. Външните подове и настилката на двора  също са възстановени, наподобяващи автентичните материали,  описани в историческите записки.

Досега местните жители и посетителите на Истанбул, имаха удоволствието да се наслаждават на гледката към тази елегантна постройка от множество места в града. Сега, след като вече е отворена отново като музей, посетителите ще могат да се любуват и на красивия Истанбул от нейната гледна точка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара