В последния век се разделяме с много хилядолетни стереотипи за жените и мъжете и, независимо дали ни харесва или имаме някои възражения, вече можем да спорим кой пол е „силният пол“ и има ли въобще „силен“ сред половете. Ако преди по-голямата физическа сила на мъжете и произтичащата от нея нужда той да осигуряват прехраната определяха модела на живот, то днес, благодарение на удивителните нови технологии, и прехраната можем да си изкарваме чудесно сами, и с „мъжките“ дейности се справяме. Същото важи и за мъжете, разбира се, в някогашните наши запазени територии. Слава Богу, че любовта като не изчезва, пометена от технологиите, и все още сме си нужни за все още сме си нужни за създаване на децата.

Целият този лирически увод е, за да кажа, че малките ремонти и реновиране вече не се нуждаят задължително от мъж. Слава Богу, открих го бързо и лесно, докато се чудех как да реновирам наследствените ми апартамент с мебели от 80-те и стара селска къща, обзавеждана през 70-те.

Обожавам да боядисвам – правила съм го многократно, особено когато децата ми бяха малки и обичаха да рисуват по стените – оставях ги да се развихрят в една стая и после я покривах с латекс в нов цвят. Действа като медитация и дава почти творческо вдъхновение.

Разглобяването на старите класически социалистически секции и легла, реновирането на по-старите красиви дървени столове, бюфети, скринове и гардероби и сглобяването на новата библиотека обаче изглеждаха твърде сложна задача за жена без никакъв опит.

Докато… не отидох на пазар в „Кауфланд“ на 1 май и не се загледах почти случайно в секцията уреди и инструменти тип „направи си сам“. Бях чувала марката PARKSIDE, може би от статус на приятелка, която във Фейсбук търсеше човек с моторна резачка за селската си къща. Зачетох се и се оказа, че в „Кауфланд“ има десетки най-разнообразни продукти за домашни майстори и хоби градинари, които при това са леки и… напълно подходящи за блондинки!

Моят избор

След като почетох малко в интернет и изгледах няколко видеа, още същия ден се върнах в „Кауфланд“ и напазарувах акумулаторен мултишлайф, акумулаторен ударен винтоверт и акумулаторен пистолет за боя.

Мултишлайфът е уред-чудо. Нещо, върху което слагате шкурка, която можете да откриете във всяка една железария, и махате всички пластове наслоена боя и лак през десетилетията, докато стигнете до чистото дърво! Мултишлайфът е лек, с форма, която позволява да достигаш всички ъгълчета и заоблености на повърхността. Едната врата на бабиния бюфет „светна“ за нула време и, честно казано, това предизвика у мен радост, по-силна от покупката на нови маркови обувки. Сега си представям какви цветове да избера за новите му дрехи – класически мебелен лак или да развихря фантазията си.

Мисля, че с мултишлайфа ще се справя сама и със старите интериорни врати, поели безкрайно много блажна боя през десетилетията си на вярна служба – при това без да ме заболят ръцете от търкане и да си разваля маникюра и без всичките ми дрехи да попият тонове прах.

Мутлишлайфът на PARKSIDE има висока ефективност дори и на труднодостъпни места, ергономична дръжка с неплъзгаща се мека повърхност, шкурката се сменя лесно, благодарение на велкро залепване и най-важно – целият прах се всмуква в специален контейнер и не се налага после да чистите като Пепеляшка.

И след това идва пистолета за равномерно нанасяне на боя. Той пръска – всякакви бои, лакове и глазури, които се продават в железариите. Пръска по три начина – само избирате кой ви харесва – в кръгова струя, хоризонтална или вертикална.

Ако събудите креативността си, може да нарисувате и разноцветна модернистична картина на вратата или стената си – шансът да я изложат в някой музей на съвременното изкуство не е особено висок, но ще радва вас и близките ви.

Вече съм убедена, че винтовертът е уред толкова нужен за една съвременна жена, колкото тирбушонът. ИКЕА вече не може да ме уплаши! Само за три часа с дъщеря ми успяхме да разглобим старата соц секция на дъски и сами да сглобим новата лека и раздвижена библиотека. Да не говорим колко винтове затегнахме без никакво усилие и особена мисъл на мебелите, които решихме да реставрираме! Въобще, в свят, в който винтовете са навсякъде – винтовертът наистина е незаменим поне колкото тирбушона!

Честно казано, чак сега разбрах защо някои мъже се затварят в гаражите си и майсторят разни неща за удоволствие. Съвременните технологии могат да превърнат и всяка жена с порив да променя и декорира в чудесен домашен майстор.

Парите, които похарчих са доста по-малко от това, което бих платила на майстор да свърши това, което мога сама. И не просто мога – а се превръща в хоби! А както знаем, хобито не е работа, а медитация!

Следващият ми проект ще е дизайн на селския двор – с тример за трева и резачка за храсти и клони.

„Кауфланд“ предлага над 100 продукта от марката уреди за ремонт и градина PARKSIDE. Разнообразието от артикули обхваща широк асортимент – от отвертки и гаечни ключове до електрически винтоверти, прободни триони и аксесоари за тях. Всеки уред PARKSIDE се отличава с високо качество, изгодна цена и издръжливост. И с 3-годишна гаранция!

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара