Истанбул, който е водеща световна дестинация, не само предлага отлични възможности за възрастни, но и е чудесен град за децата. Музеите в Истанбул прекрасно предават и повишават осведомеността на децата за културата, изкуствата, технологиите и историята, като същевременно създават и забавни моменти за цялото семейство. Музеите за деца в Истанбул се подготвят за 23 април, Деня на Детето в Турция . Националният Ден на Детето, е идеален повод за деца и родители да разгледат интересните възможности, който предлага този град.

Самолети, автомобили и други: Музеят Рахми М. Коч

Открит през 1994 г., музеят Рахми М. Коч е сред уникалните музеи в Истанбул. Разположен в Хаскьой на брега на Златния рог, музеят е единственият голям музей в Турция, посветен на историята на транспорта, индустрията и комуникацията. Той обещава незабравимо пътешествие в миналото с експонати, включващи класически автомобили, първите трамваи, лодки, антични самолети, параходи и пени-фартинги (първите видове велосипеди). Посетителите могат също така да разширят своите хоризонти в секции, посветени на научни изобретения и инструменти. Колекцията на музея включва и някои от личните вещи на Мустафа Кемал Ататюрк. Музеят Рахми М. Коч редовно организира различни дейности и работилници за деца, по време на които техните родители могат да се насладят на близките крайбрежни кафенета и ресторанти.

(http://www.rmk-museum.org.tr/istanbul/en/home-page)

Пътуване в детството: Музеят на Играчките

Музеят на играчките в Истанбул е разположен в историческо имение в Кадъкьой. Най-известният квартал в азиатската част на града, приветства посетители от всички възрасти в цветния свят на играчките. С колекция от играчки, събирана в продължение на две десетилетия от поета и писател Сунай Акън от антикварни магазини и аукциони в повече от 40 страни, Музеят на Играчките е отлично място за родители и деца да прекарват времето си заедно.

Експонатите на музея включват най-известните примери от историята на играчките от 1700 г. до наши дни, като предлагат на родители и деца възможност да научат за световната история по забавен и запомнящ се начин. Освен това Музеят на Играчките в Истанбул е пионер в създаването на съюз на музеи за деца и играчки в световен мащаб, давайки на Истанбул титлата „столица на музеите на играчките“.

Където времето спира: Миниатюрк

Друг музей, обичан от децата е Миниатюрк, той обединява архитектурното наследство на цивилизациите, управлявали Анадола през цялата история. Музея е отворен за посетители през 2003 г. с мотото „Малък модел на голямата страна“. Това е уникален парк, където са изложени модели в мащаб 1/25 на най-важните забележителности на Турция. Има миниатюрни модели на 137 архитектурни произведения, от кервансараи до комплекси, джамии, църкви и синагоги и древни сгради до дворци. Те демонстрират артистичността и архитектурата на Турция. Посещението на Миниатюрк е прекрасно въведение в турската история!

(https://miniaturk.com.tr/en/)

Свят на илюзии: Музеят на Илюзиите

По принцип децата се главозамайват от магия и илюзия. Истанбулският музей на Илюзиите кани децата в изненадващия и забавен свят на илюзиите в Нарманлъ Хан в Бейоолу (европейската част на града) и в Мола на площад Емаар (азиатската му част). Музея предлага оптични илюзии, холограми, илюзионни тунели и интелигентно проектирани стаи, които карат посетителя да изглежда с главата надолу, представяйки интригуващи преживявания на посетители от всички възрасти.

Докато Музеят на илюзиите в Истанбул предлага на децата интерактивно и забавно пътешествие, експонатите също допринасят за развитието на детското въображение със своите трикове за възприятие. Разгледайте Infinity Room на музея, Vortex Tunnel и Upside-Down Room, прекарайте страхотно време с децата си и направете много снимки!

(https://museumofillusions.com.tr/)

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара