По света има доста места, където с лесен ритуал можете да измолите нов плисък на емоции или житейски късмет. Почти всички от тях са в Европа. Така че няма да се наложи да пътувате и много надалеч.

Сайтът на Магдалена Гигова Dromomania

Верона, гърдата на Жулиета

Търсите своята половинка? Мечтаете за споделена любов? Тичайте към Виа Капело 23 във Верона, Италия. Там се намира домът на шекспировата героиня с бронзовата й фигура в двора.

Къщата на Жулиета се помещава в богата резиденция от 14 век в центъра на града. Както повечето ренесансови къщи, и тя откъм улицата има масивна и почти отбранителна фасада, за сметка на уютен вътрешен двор с красива архитектура. Casa di Guilietta е измислена табела, защото всички знаят, че Ромео и Жулиета са персонажи от пиеса, но им се иска да вярват в любовта. А името на фамилията живяла там – Капело, се доближава до тази на Капулети. Може би най-интересните експонати в малкия музей на влюбените са костюмите на двойката и леглото от шедьовъра на Франко Дзефирели от 1968 г. Под ложето даже се подават небрежно разхвърляни завивки, също както е в услужливо показания кадър от филма.

За да добиете взаимност в чувствата трябва да потъркате дясната гърда на бронзовата Жулиета. Всеки ден статуята на Нерео Константини се обсажда от хиляди туристи. Независимо дали са емоционално обвързани или не, всички минават на поклонение при символа на чистата любов.

Дълго време хората оставяли бележки с желанията си по стените на дома на Жулиета. Някои направо дращели графити по тях, по-деликатните залепвали листчетата с дъвка.

През годините нещата ескалирали. Тогава властите на Верона решили да реставрират стените в оригиналния им вид. Сега всеки посетител на Музея на Жулиета може да напише писмо с молба за успех в любовните дела, а  всички бележки се пазят в дома на любимата на Ромео.

Разбира се, туристите не знаят, че статуята, която самоотвержено пипат, е копие. От милионните ласки дясната гърда на оригиналната скулптура се протрила и се появила пукнатина.

Париж, гробът на Виктора Ноар

Френският журналист Виктор Ноар бил застрелян на дуел с Пиер Бонапарт, племенник на Наполеон. Трагичното събитие се случило в далечната 1870 година. Всъщност, ръкавицата била хвърлена към шефа му, главния редактор на вестник „Марсилез“, но Ноар толкова мразел аристократите, че влязъл в завършил зле спор със синьокръвния.

След погребението, към гроба на журналиста в Пер-Лашез жените започнали да проявяват голямо внимание. Заради кой знае как възникналата легенда, че последният покой на журналиста дарява плодородие, късмет в любовта и помага да раждането на желани деца.

Днес девойки и дами, които лелеят потомство, се тълпят на прочутото гробище в центъра на Париж край гроба, превърнал се в щастлив талисман. За популярността на мястото свидетелства идеално полираното от милиони ръце мъжко достойнство на Ноар.

Ако откриете паметника и го потъркате на правилното място, можете да си възвърнете мъжката сила и успеха в делата на Амур.

Никой не знае и защо скулпторът Жул Дал е създал Ноар с толкова изразена мъжественост, но е факт, че някои дами дори „правят любов“ с фигурата за късмет. А гробът на неизвестният журналист е по-посещават от мястото за вечен покой на Балзак или Джим Морисън.

Флоренция, фонтанът Поркелино

Бронзовата скулптура с автор бароковия скулптор Пиетро е позната на всички посетители на Флоренция. Много е лесно да бъде открита. Просто попитайте къде се намира коженият рай на Сан Лоренцо и ще намерите прасенцето на късмета. За да ви споходи, обаче е необходимо да спазите строг ритуал.

Първоначално докоснете животинката, после сложете на езика му монета. Ако паричката падне във водата, а не остане на парапета на фонтана, ще ви върви в любовта.  Задължително, обаче трябва да е в евро, а не в родната ви валута. Причината е прозаична – всички монети отиват в полза на сиропиталищата.

Малцина знаят, че първоизточникът на глиганчето е мраморна фигура от елинската епоха, открита в Рим.  Медичите я докарали за един от дворците си. Оригиналът се пази в галерия „Уфици“. Подобна мраморна животинка има и в Лувъра. Бронзовият модел на Така, обаче  многократно превъзхожда мраморния първоизточник. Смята се за най-съвършеното произведение от бронз в този период, заради изключителните детайли – вижда се  всяко едно отделно косъмче. Първоначално статуята е бил предназначена за градината към резиденцията на Медичите – Двореца Пити. Няколко години по-късно, 1640 г. решават, че е по-демократично да превърнат глигана във фонтан и да го поставят на пазара. Фигурата там също е копие. Оригиналната статуя се намира в музея „Бардини“ във Флоренция.

Кипър, Заливът на Афродита

Заливът в Кипър, където Афродита, богинята на любовта, се е родила от морската пяна, гарантира дълга и щастлива любов и семейно щастие на бъдещите младоженци.  Ритуалът е да си пожелаете такава любов, а после да се изкъпете с възлюбения в ласкавите вълни на залеза.

После закачете на близко дърво някакво украшение, за да се сбъдне наричането.

Друга традиция повелява влюбените двойки да подредят от малките бели камъчета, с които е покрит плажът, началните букви от своите имена и символа на сърце. По този начин те засвидетелстват любовта си. Заливът се намира на пътя между Лимасол и Пафос.

Там е и т.нар. Скала на Афродита. Тя е висока няколко метра и е разположена на самия бряг. От двете й страни се ширят плажове, които са от едрозърнест пясък и малки обли камъчета. По принцип морската вода е спокойна и прозрачна, но в дните, когато духа силен вятър, вълните се разбиват с все сила в скалата и тогава се образува онази морска пяна, от която според легендата се е родила богинята на любовта.

Прага, фигурата на Ян Непомуцки на Карловия мост

Магическият Карлов мост изпълнява желания от 1357 година, когато е бил построен. За да се окажете сред онези, които вече са изпитали възможностите му, трябва с двете си ръце едновременно да докоснете двата барелефа в подножието на статуята на Ян Непомуцки. Ще познаете без затруднение къде точно да пипнете по излъсканите части.

Освен това можете да поставите лявата си ръка върху кръста на мраморната плоча, но така че пръстите ви да докосват всяка от петте звезди и да гледате водата. А ако сте влюбени, целунете се на моста и си намислете желание.

Легендата разказва, че Ян Непомуцки е бил измъчват и хвърлен от моста от крал Вацлав Четвърти, който бил вбесен от упоритостта на свещеника да не разкрие какво е споделила кралицата при изповедта си.  Монархът подозирал, че жена му е влюбена в друг. Когато тялото на Ян изплувало от Вълтава във водата се отразили пет звезди. Затова трябва да се вгледате в отражението им от ореола на чешкия светец и да си пожелаете нещо.

Египет, Луксорският скарабей

В Древен Египет скарабеите са приемани за генератор на силна положителна енергия. Египтяните смятат, че дори само техният символичен образ, който се среща доста често като мотив в изкуството им, лекува и пази. Той е смятан за символ на здравето и закрилата на висшите сили, символизира живота, а заедно с Анх и Всевиждащото око, изобразява безсмъртието. На територията на храмовия комплекс в Луксор, Египет, се намира статуята на свещения бръмбар – скарабей. За да изпълни вашето желание е нужно да знаете формулирате точно какво искате.

За да заработи скритата сила на бръмбара във ваша полза, тръгнете обратно на часовниковата стрелка, галейки скарабея и бройте завъртанията.

Ако мечтаете за богатство, обиколете го три пъти. За съкровена любов – седем пъти, а ако искате бебче – девет пъти. Важното е да не объркате бройката.

От Dromomania.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара