Азербайджан е мечтана дестинация, пленяваща със своята уникална природа и със своята объркваща, но същевременно и  удивляваща човека смесица между екзотиката на Изтока и магията на Запада.

Туристическа агенция Посока предлага незабавно да стегнете куфарите и да се отдадете на едно вълнуващо пътуване, като се докоснете до всички MUST SEE точки от „Земята на огъня”.  От агенцията са подготвили 7-дневен туристически пакет.

Баку

Разбира се, началото на  всяко незабравимо пътуване винаги започва от сърцето на страната, която туристите посещават. В столицата Баку модерният облик на града съжителства със старинни сгради, древни дворци и крепости.

Името му произлиза от персийски език и означава „Град на ветровете”.  Първото нещо, на което заслужено трябва да се обърне внимание, са знаменитите Огнени кули – изцяло покрити с LED екрани небостъргачи, пресъздаващи светлините и движението на пламъка.

Друга спирка е удивителният Планински парк, който е така разположен, че разкрива спираща дъха панорамна гледка към целия град и Каспийско море. А ограденият „Ичери Шехер”- старинната част на Баку, е мястото, където почитателите на древната архитектура могат да открият Дворецът на шаховете на Шиван от 15 век, Замъкът Синик Гала и още куп исторически паметници на културата, част от който са защитени от ЮНЕСКО.

Абшеронски полуостров

Заради постоянно просмукващите се към повърхността на земята подземни източници на нефт и газ, Абшеронският полуостров днес е символ на Неугасващия пламък. Още в древността огнените извори са приемани от местното население като проявление на божествената сила, в почит на която биват построени редица олтари и храмове. Едно от най-забележителните места в този район е прословутият хълм Янардаг, на чийто склон още от древността гори природен газ.

Огнената планина е и мястото, на което поклонниците често пъти са извършвали и своите почетни ритуали. Всеки желаещ да научи повече за обредите и традициите на хората, населяващи този район през Средновековието, задължително трябва да посети разположеното в близост селце Гала и неговият Етнографски музей. Благодарение на любезното местно население и пресъздаването на съхранената културна история, туристите ще се върнат назад във времето, докосвайки се автентични обичаи.

Лахидж

Изолираното от красивата Кавказка планина селище Лахидж, е едно от малкото места запазило своя автентичен облик. Попадайки в него, туристите извършват своето своеобразно връщане в миналото, в което се наблюдава голямо разнообразие от занаятчийски работилници, разположени в малките калдъръмени пресечки на главната улица, а благодарение на приветливостта на местното население, туристите често се превръщат и в част от самия процес на изработка на изделията. Друга причина, поради която посещението в селцето Лахидж се превръща в незабравимо културно преживяване за всеки посетител, е невероятната плетеница от езикови диалекти на стар персийски език, който и до днес е основен за региона.

Шаки

Град Шаки е едно от най-старите селища в Кавказ. Именно през този район в миналото е минавал пътят на керваните по Великия път на коприната.  В живописното планинско селище днес са съхранени два кервансараи- Горният и Долният. Докато Горният е бил популярно място за отдих и търговия, Долният Кервансарай се отличава с архитектурните си елементи, характерни за господарите на Шаки. Изрисуваните специфични фигури и орнаменти в него кодирано представят родословието на хановете.

Разположеният в североизточния край на града Дворец на хана на Шаки безспорно остава най-атрактивното за туристите място. Зданието е построено през XVIII век в автентичен персийски стил- фасадата му е богато украсена с многообразие от флорални мотиви, геометрични фигури и сцени от битки и ловуване на древното население. Пъстрият облик на двореца се допълва и с централно разположеният прозорец витраж, изграден от разноцветни стъклени мозайки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара