– Знаеш ли за болестта ендометриоза?

– Ендо какво?

– Ако не си чула, не значи, че е рядкост!

„Ендо какво?“ е най-честата реакция, когато стане дума за ендометриозата.

Грешите, ако смятате, че заболяване, за което почти никой не е чувал, е рядко. По съвременни данни ендометриозата засяга 10-15% от жените и моми-че¬тата в репродуктивна възраст. Всяка десета жена има ендометриоза!

За втора поредна година МБАЛ Надежда ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността за болестта ендометриоза. През целия месец март ще се организират различни активности, които да обърнат внимание на младите жени по достъпен начин, че болката и наличието на други симптоми в тазовата област не са нормални. И че те не само

нарушава значително качеството на живот,

но при забавено диагностициране могат да доведат до сериозни усложнения и невъзможност за забременяване.

Кампанията се реализира като част от глобалното движение за борба с еднометриозата Worldwide EndoMarch, в което болницата бе официално поканена да се присъедини като един от т.нар. отбори – посланици за България, редом с още над 50 държави по света.

Стартът е на 29 февруари, с уебинар с участници: д-р Георги Стаменов – специалист по асистирана репродукция; д-р Ваня Атанасова – онкогинеколог; Мариана Енева – магистър фармацевт; Мария Георгиева – учредител на фондация Ендометриоза и репродуктивно здраве. Уебинарът ще започне в 10:30 часа и ще се излъчва в страницата на МБАЛ Надежда във Facebook.

В този ден д-р Георги Стаменов ще даде старт и на специално видеопредизвикателство в социалните мрежи, с което ще ангажира голяма част от своите колеги в България и извън нея да подкрепят темата.

В периода 10 – 31 март МБАЛ Надежда ще провежда безплатни прегледи на жени със съмнение за ендометриоза в своя специализиран кабинет. Записването ще става чрез първоначално попълнен формуляр в уеб сайта на болницата.
Прегледите се осъществяват по инициатива на фондацията Ендометриоза и репродуктивно здраве и инициативите в кампанията са в партньорство с нея.

На 28 март ще бъде своеобразната кулминация, чрез хепънинг в МБАЛ „Надежда“, от 10:00 до 12:00 часа. Това събитие ще е част от Worldwide Endomarch и всички останали активности, които традиционно се провеждат на тази дата в над 50 държави.

Първата част от хепънинга ще представлява образуване на голяма жълта панделка от хора и професионално видео заснемане, в подкрепа на аналогичното събитие, което ще се проведе пред Белия дом, Вашингтон.

Ще продължим със спортни групови занимания по фитбол, лекция и дискусия по правилното хранене и специални режими при ендометриоза и ще завършим с „Надежда при ендометриоза“ – отворена дискусия очи в очи с д-р Тодор Димитров и жени с вече поставена диагноза. За всички участници ще има различни подаръци и свежи изненади.

След своя край, гостите на хепънингът на МБАЛ „Надежда“ ще бъдат поканени да вземат участие, заедно с част от екипа на МБАЛ Надежда в ендо – похода, който ще организира същия ден от 12:30 часа, от новоучредената организация EndoMarch България 2020.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара