Турция се слави със своите прекрасни пейзажи, богатата си кухня и древните си градове. Сега страната предлага на гостите си изживяване от ново измерение през лятото – различни места за къмпинг и глемпинг (луксозно къмпингуване) сред девствена природа!

Къмпингът и глемпингът са особено привлекателни за туристите, които търсят бягство от тълпите сред природата. В Турция, голямото разнообразие от места за къмпинг и глемпинг гарантират, че както възрастните, така и децата могат да се насладят на ваканцията.

Например семейните къмпинги разполагат с удобства като детски площадки. Някои са разположени на места с пясъчни плажове и плитко море – подходящи за всяка възрастова група. Много къмпинги в Турция разполагат с вода, електричество и специални зони за готвене.

Шестте най-известни маршрута за къмпинг и глемпинг в Турция са в красиви райони, идеални за летните месеци, близо до древни градове и добри заведения за хранене – и сред природа, където буйната зеленина се прелива в искрящото синьо на морето.

Кабак Бей – Фетие, Мугла

Кабак Бей, в сърцето на Средиземно море, е страхотен избор за къмпингуващи, които искат да изпитат триото море-пясък-слънце в своята палатка или зона за глемпинг. Този спокоен залив в района на Фетие е наистина великолепно място, където зеленината се простира до чистите тюркоазени води.

Необятната природа на Кабак Бей предлага туристически пътеки – всъщност това е една от спирките по Ликийския път. Маршрутите му отвеждат посетителите до най-важните центрове на Ликийското кралство и след това до залива Кабак, където могат да разпънат палатка и да се разхладят в лазурните води. Вечер късметлиите могат да станат свидетели на възхитителен танц на светулки!

Фараля – Фетие, Мугла

Фараля, ваканционният курорт, известен със своите девствени плажове и лазурни заливи, привлича вниманието към глемпинг центровете, където луксът и природата се пресичат.

Предлагайки удобства, които не отстъпват на тези в луксозните хотели, Фараля разполага с обзаведени с вкус палатки, наподобяващи дървени бунгала и ресторанти, които изкушават с местни специалитети.

Идеален да избягате от тълпите, Фараля предлага глемпинг изживяване няколко нива отвъд обичайното. Частната градина на курорта, уединените зони за плуване, джакузито и зоните за масаж, са популярни сред двойките на меден месец.

Долината на пеперудите – Фетие, Мугла

Долината на пеперудите, получила името си заради 80-те вида пеперуди, които живеят в района, въвежда посетителите в естествения им хабитат, който наподобява рай.

Къмпингуващите могат да разпънат палатка в този буен оазис, заобиколен от стръмни скали с височина до 350 метра.

Може да отседнете и в глемпинг зоната, която гали сетивата с успокояващите звуци на водопад и да се насладите на девствения плаж с нежно плискащите се вълни.

Освен къмпинги, настаняването в Долината на Пеперудите включва природосъобразни бунгала и каменни къщи. Долината е близо до Бабадаг, най-известният маршрут за парапланеризъм в Турция – посетителите могат да внесат адреналин в престоя си с уникално изживяване в небето и на земята.

Кападокия, Невшехир

Завладяваща Кападокия, датираща от епохата на Палеолита, е един от най-вълнуващите пейзажи в света и предлага също толкова вълшебно къмпинг изживяване.

Известна със своите очарователни приказни комини, мистериозни подземни градове и местни деликатеси, Кападокия също е дом на множество къмпинги, много от които са в близост до важни обекти, като музея на открито Гьореме, долината Ашиклар и село Аванос.

В Кападокия туристите могат да заспят в палатката си, наблюдавайки приказните комини и да се будят с балоните плаващи в небето. Повечето от къмпингите в района предлагат удобства като басейни, душове, електричество и кафенета, както и алтернативи за настаняване на каравани и ремаркета.

Национален парк Йедигьоллер, Болу

В националния парк Йедигьоллер в провинция Болу  буйните черноморски гори обграждат обширни езера – идеална дестинация за къмпингуващи, търсещи девствена природа и спокойна атмосфера.

Къмпингуващите могат да разпънат палатките си на брега на езерото в парка с природни чудеса, който е кръстен на седемте си езера.

Парка може да бъде разгледан по време на разходки, с велосипеди, също така – за по-неравен терен се предлагат екскурзии с АТВ-та. С цел опазване на флората и фауната на парка, паленето на огън е разрешено само на определени места и в определени часове. Ресторантите в парка предлагат вкусни местни ястия.

Национален парк Игнеада, Къркларели

Националният парк Игнеада е домакин на един от най-големите глемпинг центрове в Турция. Богат на биоразнообразие, регионът е дом на 670 растителни вида и 194 вида птици.

Той също така разполага с голямо разнообразие от удобства за къмпингуващи, които искат да са сред природата, без да жертват комфорта.

Дървените „палатки” в парка съчетават радостта от къмпингуването с комфорта на хотела. В тези уютни постройки, повечето от които са с капандури или покриви със стъклени панели, гостите могат да се насладят на гледка към горското небе от удобните си легла.

В допълнение към открития басейн, който се вписва идеално в драматичната зеленина на горите, центърът разполага с арт работилници, дейности сред природата и няколко ресторанта с международна и турска кухня.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара