Авторката на сериала „Приятели“ Марта Кауфман се извини за липсата на тъмнокожи артисти сред главните герои на тв поредицата в интервю пред „Лос Анджелис Таймс“.

Създателката на култовия сериал заяви, че първоначално се е противопоставяла на критиките за липсата на расово разнообразие в сериала, но след смъртта на Джордж Флойд през 2020 г. е променила мнението си. Флойд бе убит от полицията в Минеаполис и това доведе до мащабнни протести в САЩ и други страни, дори до бутане на паметници и преосмисляне на исторически факти.

Кауфман, която поднася своите извинения като компенсация за липсата на расово разнообразие, прави огромно дарение – дарява 4 милиона долара от личните си средства на университета „Брандейс“ в Бостън. С тях учебното заведение, в което тя самата се е дипломирала преди години, ще разкрие нова катедра за изучаване на африканското и афроамериканското наследство.

„Научих много през последните 20 години. Да признаеш и приемеш вината си не е лесно. Болезнено е да се погледнеш в огледалото. Срамувам се, че не знаех тези неща преди 25 години“, казва Кауфман. Тя сподели, че й е отнело много време да разбере как системният расизъм се е просмукал в нея. „Работих усилено, за да стана съюзник, анти-расист. И ми изглеждаше, че това е начин да участвам в разговора от перспективата на бяла жена… Имаше сигурно сто неща, които е можело да направим по различен начин, казва Кауфман пред „Лос Анджелис таймс“.

Сценаристи на „Приятели“, който започва да се излчва през 1994 г са Марта Фауфман, Дейвид Крейн и Кевин Брайт.  Сериалът става един от най-успешните тв сериали за всички времена. Основните герои се изпълняват от Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиса Кудроу, Мат Лебланк, Матю Пери и Дейвид Шуимър. През 2021 г. по HBO излезе специалният епизод „Приятели: Отново заедно“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара