Световноизвестният хуманитарен лидер, духовен учител и посланик на мира и човешките ценности, Шри Шри Рави Шанкар от Индия ще посети България, като ще изнесе лекции и медитации за мир.

Шри Шри ще бъде в България по покана на Киноцентър Бояна, където на 29 юли от 19:00 ч. ще се проведе събитието ШЕСТО ЧУВСТВО, което ще включва беседа и медитация водени от него. Преди главното събитие ще има различни активности като йога занятия, аюрведа семинари, работилници за рисуване с къна, многообразие от вегетарианска храна и напитки, интересни книги и йога аксесоари.


Шри Шри Рави Шанкар е три пъти номиниран за Нобелова награда за мир. Фондацията „Изкуството да живееш“ (The Art of Living), на която той е основател, е международна хуманитарна и образователна неправителствена организация, имаща дейност в над 155 страни по света и е със специален консултативен статут към Икономическия и обществен съвет на ООН.

Шри Шри Рави Шанкар неведнъж присъства и прави обръщания към Върховния съвет за световен мир, Световния икономически форум, Европейския парламент и редица други международни институции.

Освен това, чрез множество социални проекти и обучения и доброволческа мрежа от организации в над 156 държави, инициативите вдъхновени от Шри Шри Рави Шанкар са докоснали над половин милиард души. Той е разработил 50 уникални и въздействащи и трансформиращи програми, които повдигат духа и дават нужните умения, така че да се справят с предизвикателствата на съвременния свят.

През програмите на Изкуството да живееш в България са преминали над 100 000 души в над 40 града в това число деца, студенти, служители на фирми и държавни институции. Фондация Изкуството да живееш работи активно вече близо 15 години в затворите в България, преподавайки курсове за освобождаване от стреса както на лишени от свобода, така и на служителите.

Считан за неутрална фигура с единствената цел постигане на мир, Шри Шри Рави Шанкар представлява надежда за хората в конфликти.

Благодарение на неговите усилия места със силно изразени военни конфликти като Колумбия, Бряг на слоновата кост, Кашмир и Бихар успяват да намеря своето мирно решение. Шри Шри Рави Шанкар е носител на редица международни и национални награди и 17 докторски степени.

Вие сте сред най-мъдрите хора на планетата, Шри Шри. Кажете ни, защо огромният технологичен напредък от последния век сякаш не ни направи по-мъдри?

Бързият напредък в технологиите донесе информация и комфорт на човечеството. Той свърза хората и справедливо предостави право на глас на всеки един човек. Можеш ли да си представиш да оцелееш през последните няколко години на пандемия без напредъка на технологиите? В същото време технологията е само средство за постигане на цел, а не самоцел. Тя е като сребърните прибори, но човешките ценности са истинският десерт. Докато технологиите подобряват връзката на човека със света, истинският растеж и мъдростта идват от  вътрешното свързване със самите нас.

Разделението в света напомня навечерието на Втората световна война. Вместо да се обединяваме, ние се разединяваме. Все повече хора прегръщат националистически идеологии. В Украйна всеки ден загиват стотици цивилни и военни… Има ли начин да преодолеем всичко това? Оптимист ли сте за света?

Това, което се случва в света днес е жалко. Казвам, че ВОЙНАТА е най-лошото действие на разума. Самата идея за заплаха и като резултат – желание за война, започва в ума. Тези, които участват във война, си намират причина за нея. Но причината е ограничена. С развитието и промяната на причината, самото ѝ оправдаване се разпада. Човек трябва да се научи да премине отвъд разума и да гледа на живота от хуманна гледна точка. За да се постигне това, трябва да мисли в широк контекст на човечеството. Това е възможно само, когато умът е освободен от стрес и негативизъм.

Аз мечтая за свят без стрес и насилие. Нека всички не просто толерираме, но и празнуваме различията си. Само когато хората станат разумни, когато се издигнат над омразата и прегърнат човечеството като едно световно семейство, военните действия могат да бъдат спрени.

Преди 13 години дадохте интервю за „Жената днес“. Ще си позволя отново да ви задам някои от въпросите, които ни попитах тогава. В дългогодишните си духовни практики открихте ли отговор на въпроса кои сме ние, защо сме тук, какъв е смисълът на живота?

Това са много ценни въпроси. Когато си ги задаваме, това показва зрелост на интелекта. Самото задаване на тези въпроси е средство за изследване, което може да ни отведе до нашата цел. Хубаво е да размишляваме върху тях отново и отново, тъй като целта на живота може да бъде намерена само дълбоко в себе си. Това повишава осъзнатостта, която може да премахне стреса и нещастията от живота. Тази осъзнатост е мъдрост.

Мисленето само за себе си със сигурност води до депресия. Вместо това, човек трябва да се замисли а следното – какво мога да направя аз, за да бъде светът по-добро място. Това прави живота по-смислен.

Казвате, че Бог е в сърцето на всекиго. Ще ни помогнете ли със съвет как да стигнем до него?

Не прави нищо! Култивирай навика да не правиш нищо за няколко минути всеки ден. Покоят в теб самия е начин да се свържеш с божествеността вътре в теб.

Религията път към Бога ли е или философия?

Основната същност на всяка религия е духовността. За съжаление, в днешния свят забравяме това и просто се увличаме във външните символи, както и в ритуалите, свързани с религиозността. Духовността разпалва ценностите на любовта, служи на мъдростта, състраданието, както и на по-доброто разбиране на живота.

Какво е медитацията? Можем ли сами да се научим да медитираме?

Медитацията е храна за душата. Това е удоволствие, без вълнение. Това е тръпка, без безпокойство. Това е любов, без омраза.

Хората рядко могат да влязат в медитация сами. Може да се окаже голяма борба. За да се научи да свири на инструмент или да шофира кола, човек се нуждае от първоначално обучение. След това може лесно да продължи сам.

Може ли да направите сравнение между медитацията и традиционните молитви, които се практикуват например в християнството и исляма?

Всъщност не виждам нужда от сравнение. Независимо дали е пеене, молитва или преклонение, всяко нещо има своя собствена стойност. Но ако трябва да направиш разлика между двете, тогава казвам, че молитвата е искане за нещо, докато медитацията е просто желанието на човек да слуша.

Вашата йога практика в „Изкуството да живееш“ се основава на дихателните практики. Знам, че има и научни изследвания относно ползата от тях. Може ли да ни кажете повече за смисъла от дихателните практики и ползата от тях.

Дихателните практики се основават на връзката между нашите емоции и съответстващите ритми в дишането ни. Точно както за всяка емоция има определен ритъм на дишане, обратното също е вярно. А когато се научиш да регулираш собственото си дишане, можеш да преодолееш потока от негативни емоции. Когато ритмите на ума и тялото не са в синхрон, има голяма вероятност човек да изпита дискомфорт. Техниката Сударшан Крия хармонизира ритмите в тялото и ума, което води до усещане за благополучие и щастие.

Какво е съотношението на карма и свободна воля в живота ни?

Животът е комбинация от двете – съдбата и свободната воля. Ако вали, това е нечия съдба, но дали да се намокри или не, това е свободна воля. Мъдрите винаги виждат миналото като съдба или карма, а бъдещето като свободна воля. Ако някой си мисли, че миналото е било за свободна воля, тогава ще седи и ще съжалява само в настоящето. И ако някой си мисли, че бъдещето е съдба, тогава няма да има ентусиазъм да прави каквото и да било в настоящето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара