Отново е време за театър! Представяме ви трима творци, които искрено и непринудено говорят за уроците в живота, за красотата и удовoлствиетo да бъдеш част от процеса на създаването на тази велика магия. Слушайки историите им и вниквайки в тяхната душевност и характер, си мисля, че те наистина са открили краткия път към щастието, толкова много търсен от мнозина. И при тримата изкуството е на първо място, защото там се чувстват най-вдъхновени и свободни. Мисля си, че когато човек може нещо, той наистина трябва да го прави. И дори да звучи нескромно, а в същото време това е и истинска отговорност, тримата са творци, които наистина вълнуват хората. Може би това е и причината да се захванат с тази професия, и с изкуството въобще, това е най-интересният и цветен път към хората и техните души.

Снимки Костадин Кръстев-Коко

Актрисата Аня Пенчева, театралният продуцент Кирил Кирилов и младият и талантлив актьор Павел Иванов проповядват положителните емоции и ни канят да гледаме новия им театрален проект „Смехът е разрешен“, където блестят на сцената заедно със „златните момичета“ на България.

Аня Пенчева:  Любовта ме накара да обърна гръб на клишето за актриса

 

Пристрастна ли сте към някоя от героините си в театъра или киното?

Да, към онези роли, чийто реплики използвам и в реалния живот и чийто дрехи ми стават и до днес и си ги нося с гордост…

Как избирате коя роля да приемете?

По начина, по който режисьорите подхождат към мен. Сами разбирате, че няма как да откажа на режисьор, който идва с думите: „Никоя друга не може да го изиграе като теб“.

Кои са страховете ви в професията?

Страхувам се от празно място в салона и белия хляб. (смее се)

Ще ни споделите ли какво сте правили от любов и какво сте способна да направите от любов?

От любов родих две деца и само любовта успя да ме накара да забавя темпото, да пренаредя приоритетите си. И също от любов обърнах гръб на клишето за актриса.

А бихте ли жертвали свободата си за любовта?

Без да разбера, още 18-годишна пожертвах свободата си, избирайки професия, в която подчиняваш тялото, емоциите и личния си живот на някоя роля.

Имате ли още мечти в професионално отношение?

Да, да стигна 3000 лайка в Инстаграм. (смее се)

Почитателите ви с нетърпения очакват автобиографичната ви книга, която преди време обявихте, че подготвяте, кога ще се  появи?

Когато това красиво момче от лявата ми страна на корицата, спре да ми възлага толкова много работа и нови роли. (смее се)

Кирил Кирилов: Научих от Стефан Данаилов най-важните уроци в живота ми

Гардероб: The Sofia Luxury Shop – бутик Dsquared2

Кирил Кирилов е само на 30 години, а вече е работил с най-големите имена в българския театър. Като театрален продуцент в списъка му са някои от най-гледаните представления. Сред тях са “Черното пиле” на Мариус Куркински, „Актрисата“ със Стефан Данаилов, “Госпожа Стихийно бедствие” с легендата на театъра Стоянка Мутафова, “Грамофонът” с Виктор Калев и още куп проекти с Аня Пенчева, Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева и много други известни български актьори.

От кога датира любовта ви към театъра?

Първо учих в Ботевград, после във Варна, а след това в София. Междувременно свикнах и да работя – още от 5-и клас. Но с каквото и да съм се занимавал – започнах с тичане след топките на голфърите в елитен комплекс край морската столица, всичко избледня, когато за първи път влязох в Народния театър за „С любовта шега не бива“, култовата постановка на Мариус Куркински, която не слиза от сцената вече над 10 сезона. Останах като омагьосан. Всичко се промени – не беше случайно, имаше намеса свише. От тогава съм изгледал десетки спектакли – и тук, и в Париж, Лондон, Милано. Някога, в началото, дори се изкуших да си помисля, че бих могъл някой ден да стана актьор. И помолих Мариус за среща – да чуе стихотворението и монолога, които бях приготвил. Той – за моя огромна радост – ми каза: „Ставаш, но да знаеш, че трябва къртовски труд“. Постепенно се убедих, че ще бъда повече себе си, ако съм от другата страна – да ръководя ставащото под прожекторите. За това също е нужен къртовски труд. И още – точност, прецизно планиране, гъвкав мениджмънт. Някои от тези качества придобих, докато учех „Математика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дори съм печелил и национални състезания. (усмихва се)

В детството кои бяха любимите ви актьори? 

Пак с божествената намеса преживях неописуемо щастие – някои от най-любимите актьори от детството станаха мои особено скъпи приятели. Първият ми разговор със Стоянка Мутафова беше по телефона – продължи два часа. Без дори да сме се виждали очи в очи, си споделихме изумително интимни факти – тя от нейния, аз – от моя живот. След това Стояна ми се довери – с „Госпожа Стихийно бедствие“ направихме 70 представления. Всеки от нас вярваше безрезервно на другия. Чувахме се постоянно преди да си отиде. Нито аз, нито тя, някога сме били черногледи, но знаехме, че всеки наш разговор може да е последен. Именно затова на финала не пропускахме да си кажем „Обичам те“.

Продуцирате едни от най-хитовите и посещавани представления, минавате ли през много трудности?

Естествено, че трудностите са много и най-различни. Те са предвидими и непредвидими, очаквани и стресиращи, опитващи се да те спънат и бързо преодолявани. Но това са само щрихи от бизнеса. Защо да занимавам публиката? За зрителите важно и вълнуващо е единствено качеството на спектакъла. Всичко останало се вписва в сметката на личните ми емоции.

Вие често работите и с популярни изпълнители, които каните във вашите представления. Това е един нов подход, който се радва на сериозен интерес от страна на зрителите.

Така е. Фики Стораро влезе в „Направихте ме на луд“. Докато гастролираме из България, стана ясно, че Фики е роден за сцена. Доказва го постоянно с образите, с които очарова публиката в „Като две капки вода“ – Рей Чарлз, Тина Търнър, Дони… Руслан Мъйнов пак в „Направихте ме на луд“ се изявява на пет езика, включително и на японски. Но там няма изненада – той е професионален актьор, който пее перфектно. Моят принцип е железен – забавлението е завладяващо, когато съчетава драматургията, музиката и актьорските изпълнения. А ето сега и новина за читателите на „Жената днес“ – по примера на световни брандове в модната и въобще в развлекателната индустрия, ще подпишем и първите доживотни договори в България. Те ще бъдат с Аня Пенчева и Павел Иванов. В богатите държави го правят.

Вие върнахте Стефан Данаилов в театъра – какво никога няма да забравите от общуването си с него?

Приятелството ни започна в необичаен стил, но при него всичко беше различно – нямаше никакви клишета. Аня Пенчева ме заведе у тях, за да обсъдим пиесата „Актрисата“, която беше открила специално за Стефан. Той седна на дивана, а аз срещу него. Не поде никакъв разговор в продължение на няколко минути – но не сваляше погледа си от мен, сякаш прониквайки в мислите ми. Научих от Стефан някои от най-важните неща в живота – да бързам бавно, да не ровя в битовизмите в бизнеса, да игнорирам злободневието.

Какви са вашите наблюдения – има ли таланти сред младите ни актьори и могат ли да пробият и извън пределите на България?

Да, разбира се, че има. Павел Иванов категорично е талант, който тепърва ще преобърне всички предстви и ще излезе извън границите на страната ни. Залагам големи надежди на таланта, трудолюбието му и хъса за победа. Той неслучайно е от най-любимите ученици на проф.Стефан Данаилов. Ламбо го е възпитал във фанатизъм към професията.

Какви са най-новите ви проекти, които може да очаква публиката?

В „Смехът е разрешен“ блестят „златните момичета“ на България. Олимпийските ни шампионки от Токио, които елиминираха хегемонията на Русия в художествената гимнастика, обират овации с някои от култовите си съчетания. Грациите танцуват, докато Нели Петкова изпълнява прекрасните си етно хитове. В представлението участват  Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, Невяна Владинова плюс фамозните Катрин Тасева и Боряна Калейн. Чудесната Нели Петкова споделя аплаузите и с Виктор Калев, който пък е невероятен с песните на Лили Иванова и на други негови поп идоли. Сред големите изненади е завръщането на Богдана Карадочева, която излиза за вечните дуети със съпруга си Стефан Димитров. Въобще в „Смехът е разрешен“ има само звезди. Водещи са Аня Пенчева, Кирил Ефремов и Павел Иванов. Още един фаворит на Ламбо – Ненчо Илчев, е във вихъра на скечовете и на фокусите. Мария Сапунджиева пък е неповторима и в „Смехът е разрешен“, и в „Направихте ме на луд“, и навсякъде, където участва.

Как ще опишете с няколко думи Аня Пенчева и Павел Иванов?

Думата, която най-бързо и точно разкрива отношението ми към Аня и Павел е: ОБИЧ. С тях носим идентична ДНК, доминирана от страст към живота, от преклонение пред изкуството, от вдъхновението, което ни обединява в обща кауза.

Павел Иванов: Предизвикателство е да играя с деца и животни в новия сериал „Татковци“

Гардероб: The Sofia Luxury Shop – бутик Dsquared2

Павел Иванов е на 28 години, но повече от 7 е част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“. От есента ще го гледаме в една от главните роли в новия сериал на bTV „Татковци“. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2016  г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Първите си стъпки на театрална сцена прави в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. Изпълнява ролите на  Велизар Апостолов във „Виновният“ от Димитър Димов, Сър Франсис Уолсингъм в „Цветът на дълоките води“ от Оля Стоянова, Рингърт  и Капитан Аугустус Блай в „Тигърът“ по Уилям Сароян, Пол Сингър в „Лунатици“ от Кен Лудвиг, Керубино в „Един безумен ден“ от Пиер дьо Бомарше, Жорж в „Среща в Санлис“ от Жан Ануи и Даниел в „Актрисата“ от Питър Куилтър. Павел Иванов играе и главната роля в в хитовия спектакъл на Мариус Куркински по текстове на Иван Вазов – „Двубой“. Там той изиграва Рачо Драгалевски – млад мъж с много занимания, идващ от провинцията, но наричащ себе си софиянец.

С театъра и актьорската професия ли бяха свързани детските ви мечти?

Детските ми мечти бяха свързани повече с киното и спорта, в юношеството си открих театъра.

Според вас днешните млади хора имат ли интерес към театъра?

Младите хора проявяват огромен интерес към театъра и дейността в него, преживяването на сценичното изкуство има стотици хиляди последователи в цялата страна и това винаги си е личало в салона, когато играя в Народния театър или където и да е в България.

Вие сте завършили в класа на проф. Стефан Данаилов, какво ви даде общуването с него и с какво сте запомнили първия си час в театралната академия?

Годините, прекарани в контакт и взаимна работа с моя изключителен учител и покровител Стефан Данаилов оформиха в мен високо чувство за стойност и самочувствие. Категоричност, скорост, конкретност, ловкост, остроумие, пъргавина, ведрост, любов, отдаденост, темперамент – това са само част от нещата, на които той винаги е държал, винаги е прилагал и аз винаги съм искал да усвоя. Не са случайни споменатите – вършат страхотна работа в нашата професия.

Кое е това, което най-много ще ви предизвиква в предстоящия сериал „Татковци“ на bTV и ще разкриете ли подробности за ролята си?

Вече усещам силата на предизвикателството да играя с животни и деца. Освен татко на невероятно дете в сериала ,,Татковци“, героят ми е ветеринар, което предполага постоянни срещи с различни животински видове. Много са красиви, интересни и любопитни, но са и много непредвидими, в контекста на киното и телевизията. Имам изумителното удоволствие да партнирам в редица заглавия с най-големите звезди в нашата културна действителност, шанс и отговорност, за които продуцентът Кирил Кирилов неуморно работи, а неповторимата Аня Пенчева ловко ми е показала как. Сега пък,  в сериала, изследвам какво е да партнирам освен с всички останали страхотни актьори, и с деца – таланти на високо равнище.

Участвате в момента в няколко постановки и спектакли. Коя ваша роля ви докосва най-много?

Категорично посочвам ролята си на Драгалевски в “Двубой“ на Иван Вазов, която пиеса постави  Мариус Куркински в Народен театър “Иван Вазов“. Спомените и силата от нашата взаимна работа върху този текст ще бъдат с мен винаги, а мисията на тази постановка ще реализира целите си със сигурност през следващите години, в които ще я играем на сцена.

Как изглежда един ваш свободен ден?

Не вярвам в свободните дни.

Успявате ли да виждате знаците по пътя, които ви показват правилната посока?

Опитвам се да чета лицата на моите най-близки хора. Там виждам всички знаци, които са ми необходими като навигатор в посоките ми.

Кои ще са новите ви проекти през новия сезон?

През есента, освен по bTV, зрителите ще могат да ме гледат в Народния театър, предстоят ми и гастроли във Варна, Бургас, Пловдив, Ямбол, Плевен, Добрич, Силистра, Казанлък, Сандански и други български градове. “Направихте ме на луд“ е едно от заглавията, с които ще обикалям много, а другото е представлението “Смехът е разрешен“. Предстоят ми и няколко премиери на пиеси, в които участвам, сред тях са “Госпожица Юлия“, “Случайна среща“ и “Спанак с картофи“.

Как ще опишете с няколко думи Аня Пенчева и Кирил Кирилов?

Аня Пенчева и Кирил Кирилов имат силно присъствие в моят живот и все едно съм кръвен роднина с тях, те винаги са помагали в това, за което се боря. Работата ми с тях е удоволствие, хумор, смях, действие, идеи, реализация. Аня винаги е твърдяла, че Кирилов е най-големият театрален продуцент в България. През годините категорично се убедих, че това е точно така, а статистиката също сочи същото.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара