Тези съвети са почерпани от опита на поколенията, живели преди нас. Те са израз на онази, нека ми бъде простена думата, нежна деловитост, която пази семейния живот.

 • Не пренасяйте неприятностите от работното си място между стените на дома.

  Това означава, че вашият дом е самостоятелна зона. Неуспехите, разправиите и недоразуменията с колегите могат да бъдат споделяни дотолкова, доколкото е нужен съвет и подкрепа. Като споделяме, ние разкриваме душата си, и това дава възможност на другия да ни разбере. И още нещо – този съвет, без да е задължителен, е важен, чутото ни приучва да се погледнем отстрани, през очите на близкия човек. Не е полезна другата крайност: вашите трудови изяви – успехи, или неуспехи, да остават неизвестни за другия. Тогава разкъсвате всекидневието си на две части, а това крие известна опасност. Човек се изявява във всички области на житейския си път и за преживяванията и преценките си трябва да има съмишленици и у дома си.

 • Не се поддавайте на лошото си настроение.

  Сигурен съм, че този съвет има огромно значение, защото е свързан най-вече с всекидневието. Самоконтролът и самодисциплината в това отношение могат да махнат напрежението – един сигурен повод за семейни свади.

 • Не пренебрегвайте съветите на родителите си.

  Рабира се, необходим е такт, за да запазим съответната дистанция,  свободно да оценяваме мненията и препоръките им. Винаги можем да възприемем ценното и рационалното, което по-възрастните са изстрадали чрез своя дълъг опит.

 • Не влизайте в спор с вашия съпруг или вашата съпруга от позицията, че единствено вие имате право.

  Правотата и справедливостта на вашата позиция би трябвало да бъде доказана в спокойния разговор, а не натрапена с чувството, че сте непогрешими. Може би един от най-опасните врагове на семейния живот е самодоволството. То нашепва много неприемливи съвети, които често водят до печални последствия. Самодоволството винаги е свързано с горделивостта, с пренебрегването на правата на другия, на неговия личен свят.

 • Не отстранявайте прибързано и с лека ръка приятелите и приятелките на вашия съпруг или съпруга.

  Младостта е възрастта на многообразните и непринудени приятелства – една особена човешка привързаност, която понякога съперничи на любовта между мъжа и жената. Сериозно ще сбъркате и ще навредите на семейния си живот, ако започнете явно да проявявате ревност по отношение на приятелите или приятелките на вашия съпруг или съпруга. Би трябвало да се опитате да се приобщите към приятелския кръг на своя партньор.

 • Не проявявайте нетърпеливост към грешките и слабостите на вашия брачен партньор,

  особено в първите месеци на семейния ви живот. Нетърпимост и нетърпеливост не е едно и също. Нетърпеливостта е привързаност, изразена в съжденията и постъпките, в оценките и мненията. Това е своеобразно насилие над личността, за да се постигне или наложи определено мнение. Нетърпимостта освен привързаност е и проява на несправедливост. Тя е опасна, защото често може да подведе, да наложи погрешни пътища, да нанесе незаслужени обиди на близкия човек. А неуважението и недоверието могат да унищожат всичко, което сте харесвали в партньора си преди брака. Нетърпеливостта най-лесно се лекува чрез самоконтрола. Чрез обективната преценка на качествата на вашия партньор и убеждението, че всеки от вас има своя индивидуалност. Това не значи, че трябва да се примирявате с всички слабости на партньора си. В семейния живот те могат да бъдат внимателно подсказани, обсъдени. Критичното отношение към някои качества на другия до нас е начало на взаимното опознаване. Това е първият духовен и психологически опит в семейния живот, първото предизвикателство към възпитанието и способността ви, казвайки тактично истината на другия, да се опитате да го промените.

 • Не пристъпвайте онзи праг на интимност, който си е изградил вашият съпруг или съпруга.

  Понякога човек усеща потребност да остане насаме със себе си. Това са съкровени моменти, когато той по нов начин поглежда на отминали случки и събития. Отправя към себе си вътрешен поглед, свързан с миналото и насочен към бъдещето. Тогава човек не е самотен, а желае да е сам, сам в моменти на важни решения, след като е изслушал съвети и мнения, разговарял е с приятели и близки. Не ревнувайте в такива моменти, а се постарайте да разберете. Не разпитвайте, а запазете правото да споделят с вас, когато сметнат за нужно. Не натрапвайте любопитството си, защото може да се изтълкува като липса на доверие.

 • Не проявявайте дребнавост във всекидневието.

  Опитайте се да бъдете ако не снизходителни, то поне великодушни към дребните грешки. За какво става дума? Случва се единият да не постави например вещите си там, където смятаме, че е най-уместно, да закъснява с минути на уречената среща, или да пропусне да купи хляб за вечеря. В такива случаи е най-добре да запазим самообладание, тъй като дребнавостта изразява не толкова прибързаност, колкото оценка, за която почти нямаме поводи. Упрекът понякога може да подтикне човека да се оправдава, като измисля причини, съшити с бели конци. Дребнавостта винаги е свързана с разпиляване на духовна енергия и последствията от нея нанасят по-често вреда, отколкото полза. Дребнавостта е може би и невъзможност да съсредоточим вниманието си върху същественото, върху главното в нашия живот.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара