Защо държим да сме със съвършени тела в един твърде несъвършен свят? Каква е връзката между емоциите, тялото и психичното здраве? Как да се научим да приемаме телата си и техните проблеми без срам, притеснение и страх? Защо да бъдем в телата си е най-хубавото място, на което можем да бъдем? Проектът „Кожа“ на Ирина Атанасова представя поредица от интервюта с мъже и жени за връзката им със собственото им тяло – как и за какво им служи то, как се е променяло отношението им към него през годините и как обществото ни се отнася към човешкото тяло.

Снимка: Веско Николов

Водещият на прогнозата за времето на NOVA – Николай Василковски започва телевизионната си кариера в телевизия MM. От 2010 година е част от екипа на Нова телевизия. Той е човекът, който владее природните стихии и винаги е в епицентъра на бедствието

Какво е отношението ти към интимното партньорство? Има ли смисъл от него или може да съществуваме и по единично?

По този въпрос съм привърженик на класическите схващания. Все пак интимността е в основата на биологичното размножаване откакто свят светува. Освен това, интимността е от онези елементи в нашия сив живот, които ни правят по-близки, по-щастливи и по-богати емоционално. Каквото и да сътвори човешкия прогрес като заместител на интимността – смартфони, роботи и т.н. – никога няма да може да замести онова емоционално преживяване, което е опазило човечеството от гибел хилядолетия наред.

Каква те изкарва извън кожата ти и смяташ, че може и трябва да бъде променено?

Несправедливостта и липсата на толерантност категорично. Във всеки един контекст. За да съществуваме и за да сме щастливи, всички трябва да сме справедливи и толерантни към околните. Затова в моята работа търсенето на решения това да се промени винаги е било водещо. Притеснителното е, че в света, в който живеем, тенденцията е обратна – разделението, отчуждаването, потискането на едни хора от други се засилват. Още по-неприятното е, че в основата на всичко в повечето случаи са властта и парите.

Кажи ми 3 (5,10) неща, които ти помагат да се чувстваш добре в кожата си и ти дават сила да посрещаш ежедневните предизвикателства?

Основното е разнообразието в живота. Обратното – еднообразието – пък е факторът, който може да ме изпрати в дълбока депресия. Затова правя всичко възможно всеки ден да ми предлага нещо интересно, някакъв дори дребен детайл, който да ме изпълва с очакване и както се казва, да живея за него. Дали това ще е среща с човек, пътуване, нов проект в работата… дори нещо вкусно за обяд.

Какво за теб означава психично здрав човек и какво означава „луд“?

Границата е много тънка и според мен върви по ръба на самоконтрола. Без значение какви са ти възгледите за живота, разбиранията за щастие, любов, богатство и т.н., ако успяваш да се контролираш, си здрав. Трудно е, понякога си мислим, че е невъзможно. В момента, в който обаче се откажем да търсим възможности да контролираме емоциите си, попадаме в зоната на лудостта.

Каква е връзката ти с емоциите ти и усещаш ли те да имат връзка с начина, по който се чувстваш в тялото си?

Емоционалното състояние е способно да разболее човек. Не съм лекар, но съм го изпитвал на гърба си в тежки моменти. Неразположението, депресията, тревогите при мен се отразяват на съня, водят до апатия, липса на апетит. А тялото се влияе от всичко това. В такива ситуации имунитетът пада, засилва се предразположението към най-различни заболявания. Затова се опитва подобни състояние да не продължават дълго време.

Защо да бъдеш в тялото си е най-хубавото място, на което можеш да бъдеш?

За добро или лошо тялото е нашият най-добър приятел, най-полезен инструмент и единствен дом на душата. Затова в този смисъл трябва да сме „домошари“ и да го обичаме, уважаме, да го поддържаме чист. Не трябва да допускаме тялото да се превръща в затвор или ковчег. Дори болното тяло е наше спасение и убежище, тъй като все още технологиите на земята не позволяват да избягаме от него.

Цялото интервю прочетете в „Кожа“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара