На Богоявление православната църква отбелязва кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р.Йордан. По време на кръщенето небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се чува глас: „Това е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Христос се потапя трикратно във водите на р.Йордан и излиза от тях. Това символизира тайнството на „смъртта“ и „възкресението“: умира земният човек, умира грехът му и се ражда, възкръсва одухотвореният човек.

Според народното вярване през нощта срещу Йордановден „небето се отваря“. Който види това, всичко, което си пожелае се сбъдва. Затова някога хората не са спели през тази нощ.

На този ден се извършва освещаване на водата. След водосвета свещеникът хвърля кръста във водата, а мъжете го изваждат. Противно на общоприетото мнение, православната църква не забранява изрично жени да участват в ритуала. Този, който пръв стигне до кръста и го извади ще бъде здрав и щастлив. Вярва се, че ако кръста замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. Там където е хвърлен кръста болните се изкъпват (напръскват), за да оздравеят. Също така и всички останали се измиват лицето и ръцете си „за здраве“.

Рано сутринта момите измиват домашната икона и лицата си на реката или чешмата. Това се прави, за да е бяло житото, което ще се роди.

На този ден празнуват: Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий

Facebook Twitter Google+

0 Коментара