Британският модел Кейт Мос навършва 50 години на 17 януари, съобщи АФП. Мос е манекенката с бунтарско излъчване, която промени завинаги света на модата и все още продължава да очарова сънародниците си.

Снимка Уикипедия

Още през септември „Таймс“ анонсира предстоящия рожден ден. „Гардиън“ направи интервюта с фотографи, работили с Мос през годините. „Тя няма лоша снимка“, каза Кейт Гарнър, която описва манекенката като „истинска британка“. „От всички фотографии на знаменитости, които съм правила през годините, тези на Кейт продължават да се продават.“

Кейт Мос е израснала в южната част на Лондон. Светът на модата я открива, когато е на 14 години. Кампания на Келвин Клайн я превръща в звезда, когато е на 17. През 2022 г. Мос каза в интервю по Би Би Си, че се е чувствала уязвима и изплашена в този ранен етап от кариерата си.

Слабостта на Кейт Мос предизвиква фурор в модата, създавайки тенденцията на т.нар. хероинов шик. По това време актуалните модели на подиума са Синди Крауфорд, Клаудия Шифър, Наоми Кембъл.

Ексцесиите в бляскавия начин на живот на Мос допринасят за популярността ѝ. Тя има връзка с актьора Джони Деп, а впоследствие – с Пийт Дохърти, с когото написва и няколко песни.

През 2005 г. таблоиди публикуват снимка на Мос, на която се вижда кокаин. Манекенката губи сключените договори и кариерата ѝ изглежда приключила. В крайна сметка не ѝ е повдигнато обвинение и тя се връща на работа, още по-популярна отпреди. През 2011 г. Мос сключи брак с рокмузиканта Джейми Хинс, но няколко години по-късно двойката се раздели.

Влиянието на Кейт Мос надскача света на модата. Британският художник Лушън Фройд ѝ рисува портрет, а златната ѝ 18-каратова статуя, изработена от Марк Куин, беше изложена в Британския музей през 2008 г.

В Националната портретна галерия в Лондон има осем портрета на Кейт Мос.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара