Ново издание на „Проблемът Спиноза“ потегля към книжарниците на 5 април. Автор е бележитият психоаналитик, терапевт и писател Ървин Д. Ялом.

Заради антисемитска реч шестнайсетгодишният Алфред Розенберг е наказан да наизусти пасажи от биографията на Гьоте и с ужас узнава, че любимият му писател е бил почитател на еврейския философ Барух Спиноза. След време Розенберг става идеолог на нацизма, като не спира да търси решение на „проблема Спиноза“. Триста години по-рано заради своите неортодоксални религиозни възгледи Спиноза е отлъчен от амстердамската еврейска общност, живее кратко, беден и самотен, но написва трудове, които

променят хода на историята.

Преплитайки съдбите на Спиноза и Розенберг, опирайки се на своя психиатричен опит, Ялом хвърля светлина върху вътрешния свят на Спиноза, непорочния светски философ, и на Розенберг, безсъвестния масов убиец.

Спиноза е автор на множество схващания, които са в огромна степен актуални и до днес в моята професионална сфера. Например, че идеите, мислите и чувствата имат своя корен в предходни преживявания, че страстите могат да бъдат изследвани безстрастно, че постигането на разбиране води до надмогване на вътрешните ограничения. Затова пожелах да отдам почит на него и неговите открития, като напиша един роман на идеите. Но как се пише роман за човек, водил почти изцяло умозрителен живот?

Ървин Д. Ялом е изтъкнат американски психиатър,

почетен професор в Станфордския университет и практикуващ психоаналитик, смятан за един от родоначалниците на груповата психотерапия. Удостоен е с Международната награда „Зигмунд Фройд“ и с наградата „Оскар Пфистер“ за значим принос в психотерапията. Оригиналният метод на д-р Ялом, свързващ психотерапията с фундаменталните екзистенциални проблеми, е в основата и на неговите блестящи белетристични творби: „Когато Ницше плака“, „Проблемът Спиноза“, „Изцелението на Шопенхауер“, „Палач на любовта“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара