Кои повърхности в кухнята са най-замърсени? Изследователи от университета „Рътгърс“ и университета на Северна Каролина установиха, че на пръв поглед безобидните бурканчета за подправки могат да бъдат основен източник на замърсяване на хранителните продукти в кухнята, пише „Сайънс дейли“, цитиран от БТА.

Докато готвят, хората постоянно използват подправки, в които може да има микроорганизми, като например причинителите на салмонелоза или кампилобактериоза. Веднъж попаднали в храната, те я замърсяват и в крайна сметка се озовават в човешкия организъм.

„Нашето изследване показва, че всеки буркан с подправки, до който се докосвате при готвене на сурово месо, може да бъде обект на кръстосано заразяване. Трябва да го имате предвид, както докато готвите, така и след това“, казва професор Доналд Шафнър от изследователския екип.

За да се избегне подобна опасност, ученият препоръчва правилно боравене с храната, редовно миене на ръцете и дезинфекциране на кухненските повърхности и прибори.

„Целта на проучването беше да се определи разпространението и степента на кръстосано замърсяване на различни кухненски повърхности по време на приготвяне на храна“, допълва Шафнър.

Изследователите установиха, че бурканчетата за подправки са най-замърсените предмети, следвани от дъските за рязане и капаците на кофите за боклук. Най-малко замърсени са се оказали дръжките на крановете.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара