Преди няколко века в дворците на европейските благородници се появява мебел, наречена „diwàn“. Тя е привнесена в Европа от Османската империя и първоначално е представлявала подплатена дървена пейка с подлакътници. Днес диванът е еволюирал в изключително сложни и разнообразни форми, превръщайки се в един от най-важните меки мебели за почивка, сън и релакс.

Диван без или с разтегателен механизъм – кой е по-добрият избор?

Ако сте на етап покупка на диван, най-вероятно това е един от въпросите, който живо ви вълнува. Истината е, че правилен отговор няма, тъй като решението в крайна сметка е изцяло ваше. Всичко зависи от това за какво искате да използвате тази мебел, колко място имате и държите ли диванът да може да ви предложи повече от удобно и комфортно място за сядане.

Диваните без функция “сън” обикновено се предпочитат от хора с много просторни жилища, които не се нуждаят от допълнително място за спане. За представителите на тази сравнително малка част от хората е важно диванът, който ще поставят в дневната си да предлага много голям комфорт при седене, да следва модните тенденции и да е в нестандартни форми и дизайн, които да впечатляват.

Диваните с функция за сън са предпочитаният избор на всички, за които е важно да имат освен стилно и удобно място за сядане и още едно допълнително място за сън. Ако трябва да сме напълно откровени, разтегателните дивани са изборът както на по-големия процент от хората, така и на експертите по интериорен дизайн.

Как да изберете качествен и удобен диван?

Без значение дали ще се спрете на неразтегателен или разтегателен диван, правилният избор зависи от няколко фактора, които е добре да вземете под внимание.

Наличното пространство

Ако имате малко място на разположение и се налага да оползотворите всяко местенце, тогава добър избор биха били триместните линейни, ъгловите и диваните с едно рамо. Няма да сгрешите и ако се насочите към модели с допълнително място за съхранение и функция “сън”.

Ако пространството не ви притеснява, можете да помислите за покупка както на диван с ляво или дясно рамо, П – образен модел или просто да поставите два триместни линейни дивана от двете страни на масата.

Функционалностите

Съвременните дивани разполагат с много допълнителни функции, затова е добре предварително да решите какви функции искате да има вашия диван, за да може да ви предложи комфорта, от който се нуждаете. Много добър избор са например моделите, при които едната седалка може да се трансформира в удобен шезлонг, както и моделите с екстри като поставки за лаптоп, място за зареждане на телефон, поставки за кафе, рафтове за книги и т. н., и т. н.

Удобството

Независимо от функционалното предназначение на дивана, един от основните фактори, които трябва да се вземат под внимание е комфортът. Затова преди покупката е препоръчително да се уверите, че диванът, на който сте се спрели отговаря на изискванията ви за удобно и комфорт. Съветваме ви отидете на място в шоурума, да седнете на меката мебел, за да сте сигурни, че височината на облегалката е подходяща, а възглавниците на седалките – с точната мекота. Ако пък сте се спрели на диван с разтегателна функция е добре да обърнете внимание на механизмите за разтягане, дебелината на матрака и в колко голямо легло се превръща дивана след разпъване.

Покритието

Изборът на тапицерия отново зависи както от предпочитанията ви, така и от това колко често ще използвате дивана и дали ще го използвате основно възрастни или имате деца и домашни любимци. Например, ако няма да стоите ежедневно на дивана и няма да го използвате като легло нощем, един диван с кожена тапицерия ще стои прекрасно в дневната ви.

Ако търсите разтегателен диван за ежедневно ползване, тогава по-добрият избор са моделите с текстилни или синтетични тапицерии, които се поддържат и почистват лесно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара