Александра Гюзелева – Шани е едно от знаковите имена на БНТ и журналист с дългогодишен опит. За втора поредна година, водещата на „Култура.БГ“ и колегата ѝ Димитър Стоянович, застават редом до водещите на „100% будни“ – Мария Андонова и Стефан А. Щерев, за да посрещнат зрителите в тричасовия предиобеден слот – „Лято БНТ“.

От 28 юни до 16 юли, всяка делнична сутрин от 9:10 до 12:00 ч. четиримата водещи срещат зрителите на обществената телевизия с най-интересните събития и любопитни теми от страната, в областта на културата и изкуството.

Дъщеря ми намери това списание по време на разчистването на таваните на кооперацията, в която живеем, и влетя с: „Мамо, виж! Това е баба!“. Така се сдобихме със списанието, на чиято корица е Жоржета преди 50 години.

На какво ви научи майка ви – Жоржета Чакърова?

Жоржета ме е научила, че в основата на работата е дисциплината. Това съм виждала години наред. Жоржета репетираше сутрин, вечер играеше, снимаше в промеждутаците . Когато ѝ съобщих, че смятам да поема по нейния актьорски път, тя ми каза: „Не те боли коремът, не те боли гърлото, никого това не го  интересува! Спектакълът трябва да се състои“. С тази дисциплина се влиза в театъра. Това научих и от преподавателите в НАТФИЗ – проф. Енчо Халачев и проф. Снежина Танковска. С тази дисциплина започнах работа в театър „София“, а след това в БНТ. Другото важно е да поддържаш любопитството към  своята работа.

На какво бих искала да науча дъщеря си?

Припомням си от дъщеря ми, че бунтът не е приоритет само на младите. Тя ме учи и напомня за това всеки ден. Много исках да се насочи към ядрената физика, но очевидно няма да стане, така че ще  опита  в областта на визуалните изкуства. Каквото и да прави, тя ще се бори и ще се доказва, въпреки и с фамилията си. Пожелавам ѝ успех, характер, талант и дисциплина.

Променя ли се културата във времето?

Не. Културата не е да караш с 200 км по магистралата, да строиш подпорни стени на Алепу, да рушиш, а да градиш. Примери безброй имаме на съзидателни личности от 20. век.  Само да си ги припомняме. Григор Василев. Меценат, един от основателите на Националната галерия. Тръгвайки към Виена, за да учи, той е заминал със съзнанието, че ще се върне обратно в България, за да гради. Това е отличителният белег за култура.

Какво привлича младата публика?

Това, което винаги е привличало, каквато и да било публика. Откровеност. Нищо друго не би могло да привлече хората.

Променя ли се културата с поколенията?

Да, двайсетгодишните не ги интересува културни продукти, произведения, послания, които не издържат във времето. Соц-носталгици, поучения с идеологически привкус, вкарани в художествено произведения – радарите на младите не ги отчитат. Просто не ги регистрират.  Младите търсят и си намират в интернет филми, сериали, музика. По свой вкус.

Какво да очакваме от Лято с БНТ?

Тази година „Лято с Бнт“ вече е тричасово предаване, което ще продължи в рамките на три седмици. Предаването е живо и разчупено. В него има преки включвания от цялата страна, важни теми от областта на културата и здравето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара