Баронеса Любка Биаджони цу Гетенберг ще представи за първи път пред българска публика своя оркестъп „Сиофия Симфоникс” на 24 октомври в зала „България“.  За дебюта си на родна сцена тя е поканила първата виола на Миланската „Ла Скала“ Симониде Бракони.

625_68635ab643ba7f4665e700377ff75fb2

Световноизвестният музикант ще бъде солист при изпълнението на Концерт за виола и оркестър на сър Уилям Уолтън (1902 – 1983). Той беше сред избраните композитори, чиито музикални произведения, следваха хода на сватбената кралска церемония на принц Уилям с Кейт Мидълтън през 2011 г. В програмата меломаните ще чуят още Un viaggio in Italia от Владимир Джамбазов и Рейнската симфония на Шуман.

симониде бракони

Любка Биаджони цу Гутенберг е рожба на любовта между българка и италиански аристократ. Омъжена е за барон Енох цу Гутенберг, който е дивигент със световна известност.

Работила е като гост-диригент с оркестрите на „Арена ди Верона“, Симфоничния оркестър в Адана – Турция, Варшавската филхармония, Hofer Symphoniker – Германия, Cappella Istropolitana – Братислава, Пражки камерен оркестър,  Виенски камерен оркестър и други.

ЛБ3

От 2010 г. е постоянен гост-диригент, а в периода от 2012 до лятото на 2015 г. е щатен диригент на Софийската филхармония.

Печели първите награди на конкурса за диригенти на Виенския камерен оркестър (1996) и на Европейския конкурс за оперно дирижиране „Франко Капуана“ в Сполето (2002).

През 2000 г., заедно със съпруга си барон Енох Цу Гутенберг, основава един от най-изисканите фестивали за класическа музика в Германия – Herrenchiemsee Festspiele“.

През 2013 г. Любка Биаджони създава своя оркестър „София Симфоникс“, който има за цел да показва високото музикално изкуство на българските музиканти в чужбина. Оркестърът вече триумфира в Германия на фестивалите „Класик ам зее“ в Ерланген с с „Травиата“ и „Риголето“ от Джузепе Верди – постановка, сценография, костюми и диригент Любка Биаджони.

“София Симфоникс” ще свири с великия тенор Хосе Карерас на предстоящия му концерт в София, който ще се състои на 3 декември в зала 1 на НДК. Събитието е част от прощалното турне “A Life In Music” на един от Тримата легендарни тенори, с което той ще се сбогува с многобройните си почитатели.

Билетите за концерта на „София Симфоникс“ са на цени от 10 и 20 лв., (За учeници, студенти и пенсионери от 5 лв.). Продажби на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн в мрежата на http://ticketsbg.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара