Днес искам да ви разкажа една приказка. Вълшебна при това. Какво, като вече не сте деца? Автоматичното отнемане на правото да се четат, разказват и слушат приказки на онези, прекрачили прага на детството (според общественото мнение), е проява на изключително несправедливо отношение. Че и ни обиждат на „възрастни“. Тинтири-минтири.

baba-prashta-pozdravi-i-se-izvinyava_1_2Точно това би ви казала баба, ако се опитате да я метнете с подобна измишльотина. Така де – ако имате късмета да е в настроение. Иначе направо би ви замерила с áко, би стреляла по любимите ви дрехи с пушка за пейнтбол и би пуснала цяло калцоне в пощенската ви кутия. И на вас никога повече няма да ви хрумне да вярвате в щуротии.

Защото всеки има нужда от приказки. Не само децата. Даже не главно те. Животът им е пъстър и без това. Вълшебството все още не го е напуснало съвсем, защото те не са имали достатъчно близки срещи с циници, които да го изгонят от там – не и толкова, колкото сте имали вие. За сметка на това един гмурнал се в реалността мъпет (като вас) има спешна нужда да си вземе почивен ден и да прекара цяла сутрин в четене на дивана, завит с шарено одеало. Пригответе си купища кафе – ще разберете защо и ще ми благодарите после.

„Баба праща поздрави и се извинява“ на Фредрик Бакман няма нищо общо с никоя друга книга, която някога сте чели, и въпреки това ще ви накара да се чувствате точно, сякаш се прибирате вкъщи след дълго щуране из квартала. Дори няма нужда да си носите шоколад – в шкафа има достатъчно сънища (това са вид сладки) и прегръдки (прегръдките са си… прегръдки). Ролята на мама се поема от вашата собствена майка (заклевам се, тя е), шалът на Грифиндор, за който си мечтаете от цяла приказна вечност, е увит около врата ви, а баба ви е супергероят, в чието съществуване винаги сте вярвали. До откат. Защото в-с-и-ч-к-и имат нужда от супергерои – не само седемгодишните.

Сигурна съм, че ще намерите между страниците пътища към онези желания и страхове, чиито очертания сте запълвали с цвят като деца – и то само за да откриете, че те са все още живи във вас, само ръката ви вече не излиза извън линиите толкова често. Ще свържете в изречение думите, които като малки сте писали на листче, пуснато в буркана за „като порасна“, и това изречение ще даде отговор на много въпроси, останали под възглавката.

„Дали винаги сме само гадняри или негадняри, или далеч по-важното е къде се намираме спрямо границата между двете?“„Изцяло хубаво или лошо е да си различен?“„Как миришат спомените?“

Приказката си има уловка – ще трябва сами да подредите пъзела. От мен е само началото. Компания ще ви прави почти осемгодишната Елса, която се опитва да нареди своя свят… като всички нас. Не ми казвайте, че понеже сте много големи и зрели (или „възрастни“, ако така повече ви харесва), всичко ви е ясно, няма защо да гледате назад и не дължите извинение на поне трима човека. Извинение, поздрави… и малко вълшебство. Започнете със себе си и си подарете една книжна сутрин… като изпълнение на онова „Ще ти се реванширам“. Когато приключите, прехвърлете книгата на някого, когото истински обичате. Като например… баба. Вместо благодарност. Тя ще разбере.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара