Всички почитатели на шведския писател Фредрик Бакман, влюбени в „Човек на име Уве“, очакваха нетърпеливо новия му роман на български и той вече е факт. Казва се „Баба праща поздрави и се извинява“.

Baba-Prashta-Pozdravi-web-1bТова е трогателна, сърдечна и много забавна история за една ексцентрична баба, която е най-добрият приятел на 7-годишната си внучка. Книгата е в духа на „Човек на име Уве”, бестселър номер едно в Швеция и публикувана на повече от 25 езика.

Бакман, обявен за най-успешен автор в родината си за 2013 г., непретенциозно разказва истините за живота и смъртта, и за едно от най-важните човешки права – правото да бъдеш различен. Седемгодишната Елса е различна. Баба й е на 77 и е луда. Тя умее като никой друг да погажда гадни шегички на съседите, да се конфронтира с полицията, да се надсмива над всякаквите модерни правила за поведение в обществото, обобщавайки ги като „шибани политически коректни”. Но освен това е най-добрата – и единствена – приятелка на Елса. И ѝ разказва приказки, които откъсват момичето от реалността. Защото, както казва авторът: „Всички седемгодишни заслужават да имат супергерои. И който не е съгласен, всъщност е пълен глупак.”

Original_Portrett_Fredrik_Backman

Освен луда, баба е много болна. Предусещайки края на приказките, тя изпраща Елса на лов за писма. В тях баба моли за прошка хората, с които не се е отнесла добре. Ловът се превръща в най-голямото приключение на момичето, след като я отвежда в блок, пълен с пияници, чудовища, бойни кучета и най-обикновени вещици. Но я отвежда също така до истината за една баба, която не прилича на никоя друга.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара