Откакто на бял свят се появи клонираната овца Доли, всички любители на фантастиката говорят за това. Близо е денят, в който хората няма да имат родители и няма да раждат. Всички ще сме клонинги на предците си.

baby-164897_640

Не знам дали човечеството ще стигне до там, надявам се, че няма. Но фантазирайки си бъдещето, май изпуснахме да забележим колко се е променило родителството в настоящето. Възмъжа вече цяло поколение на деца, отгледани от един родител. Най-често това е така наречената „самотна майка”. Милиони деца растат в семейства на разведени родители, отглеждани основно от майка си.

По изчисления на различни организации близо

30% от децата в Европа са отглеждани от един родител.

В девет от десет случая това е майката. Пак в тези сводки самотните майки – а с тях и децата им, са застрашени повече от бедност, отколкото който и да е друг член на обществото. При това без значение какъв е образователният статут на майката. Ако няма свое семейство, което да я подкрепя, стабилните доходи и работа на трудов договор се превръщат в мираж. Никой не назначава с удоволствие човек, който ще отсъства често от работа, тъй като няма кой друг да поеме ангажимента към детето.

В България темата не се обсъжда, макар че броят на самотните родители расте в геометрична прогресия.

Около 14,7 на сто от общия процент на българските домакинства са самотни родители, показва последният анализ на „Евростат” за семействата с един родител в ЕС. Това означава, че повече от 400 хиляди са самотните родители у нас, като критерият за самотен родител, според „Евростат”, се формира от изоставени от брачния си партньор жени след развод, майки, които отглеждат своето дете след извънбрачно раждане или овдовели жени.

Най-висок брой самотни родители у нас живеят в столицата София – 

18,5 на сто, или повече от 80 000, а най-нисък процент е отчетен в област Кърджали – около 10 на сто, или близо 40 000. Най-значителен ръст на семействата с един родител на държавно ниво в ЕС е отчетен в Латвия – 33,3 на сто, или всяко трето семейство там е на самотен родител. Следват Словения – 25 на сто, Литва – 24,4 на сто, и Полша – 22,2 на сто.

Какво означават тези числа извън сухата статистика?

Българската общественост хвърли един критичен поглед към живота на тези родители наскоро заради трагичния случай с пребитото тригодишно детенце, чиято майка – музикантка, работи на круизи. Жената бе поверила сина си на свой приятел, който от своя страна накарал сина си да го гледа. Тийнейджърът обаче малтретирал детето и то бе вкарано в кома в болница, а майката пристигна спешно в България. Каква беше реакцията на повечето хора?

Критика, неразбиране, укори, презрение.

Та коя жена ще остави тригодишното си дете само и ще отиде да работи?

Мога да дам веднага остър отговор: всяка. Всяка жена в България, на която се налага да работи, оставя детето си. За цял ден в детската градина или за седмици при някоя баба. Каква е гаранцията, че на детето няма да му се случи нещо, докато майката работи? Никаква. Успокоение ли е фактът, че тя ще си го вземе вечерта, за да го нахрани и сложи в леглото? Вероятно някакво, все пак не е заминала за месец, както е направила музикантката.

А и повечето семейства в България разчитат на помощта на роднини – това, което държавата не може да подсигури, се подсигурява от някоя баба, длъжна да гледа внучетата. Цигуларката е жена без никакви роднини, без подкрепа, без мъж, а българската държава е всичко друго, но не и помощница за самотните родители. И тук не става дума само за социалните плащания – те на фона на всеобщата бедност не са ниски, но не стигат. Средно 300 лева получава един самотен родител. С тях обаче не могат да се покрият разходите по издръжката на едно дете. Какво тогава прави един човек, изпаднал в ситуацията на въпросната музикантка? Без възможност за работа в България, без осигуряване на подкрепа в отглеждането, без привилегии за децата от такива семейства, които са по-застрашени от болести, имат по-малко шансове в образованието…

Факт е, че за да отгледаш едно дете, имаш нужда от три неща:

подкрепа, пари, време.

Да останеш сам с детето си е проклятие, тъй като изчезват и трите. Имаше въпроси дали цигуларката не е трябвало да зареже музиката и да стане продавачка. Колко часа обаче работи една продавачка в България? Има ли свободна събота и неделя? Може ли да заведе детето на спорт, в парка, на рожден ден? Може ли да отсъства една седмица, ако то се разболее?

С тези проблеми се сблъскват и родителите, които живеят с партньори, но при тях поне винаги има вариант Б. А самотните родители се борят основно с пет проблема:

  • Липса на време за детето. Дори и жената да се организира перфектно и да намира всеки ден два-три часа за детето си, в най-добрия случай тя е толкова скапана от задълженията си, че просто няма сили за това. 8 часа работен ден, поне 2 часа домакински задължения и денят си е отишъл, без да слагаме минутките за кратка пауза, половин час за хапване, времето за придвижване. Половината от денонощието е посветено на работата и осигуряването на прехраната вкъщи. Дори и работното време да е съкратено, нека вдигне ръка онзи родител, който е в състояние да си играе на конче след 8 часа в офиса, час в рейса и 2 часа пред печката.
  • Липса на работа. Повечето работодатели се мръщят при назначаването на майки така или иначе. А ако това са самотни майки, съпротивата им е още по-голяма. Тя ще отсъства често, защото трябва да гледа детето. Няма кой да я замести, когато дойде ваканцията и вероятно ще влачи малкото със себе си на работа. Ще е уморена перманентно. А всъщност жените със семейства, пък дори и те да се състоят само от едно или две деца, са далеч по-добре организирани работници. Те не могат да нощуват в офиса, но умеят да приключват работата си в график, за да излетят в пет без пет към детската градина. Свикнали са да работят на шум или с капризни клиенти, не се предават лесно пред първата спънка.
  • Помощ при гледането на децата. Ваканцията. 3 месеца през лятото и безброй дни през останалото време на годината, в които детето е оставено само на нея. Как тогава да ходи на работа? Много деца остават сами затворени вкъщи с телевизора и чакат  майка им да се прибере. Всъщност това е драма и за семействата, в които партньорите са двама и работят. А този проблем би могъл да се реши лесно. С безплатно или евтино осигуряване на летни занимални за децата, в които те да прекарват времето си под надзора на възпитатели, с приятелчета – в игри и четене на книги.
  •  Безработицата. Поради горните две препятствия самотните родители често остават без работа. Или трябва да правят компромиси, какъвто е направила цигуларката. Да разчитат на хора от приятелския си кръг. И да се молят на Господ, че те ще оправдаят доверието им.
  •  Отношенията с бащата. Твърде често бащата, който напуска дома, прекъсва контакта с детето си или той става нередовен. Близо една трета от мъжете не плащат изобщо или не плащат редовно издръжка. Не се включват в разходите. 80 на сто не поемат грижите за детето, когато майката има работа или е болна. Не участват във взимането на тежки решения при евентуални здравословни проблеми или избор на училище. Не се намесват, когато детето има проблеми в пубертета. Това затруднява отношенията между бившите партньори, жените се чувстват измамени и използвани. Контактът с бившия партньор се избягва ,защото води само до скандали, а това се отразява лошо на детето. Защото каквито и да са двамата родители, то ги обича поравно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара