„Случваше се някаква магия, когато заставах пред камерата му. Изпитвах удоволствие от това вземане-даване между двамата. Работила съм с Хелмут Нютън, Ричърд Аведън и Ървин Пен, но вероятно най-безвремевите и някои от най-любимите ми снимки са правени от Хърб“, казва топмоделът Синди Крауфорд за американския фотограф Хърб Риц (1952-2002г.). Всъщност той я запознава с Ричард Гиър и двамата се женят през 1991 г. Разделят се четири години по-късно.

12167549_10205171363345145_1168094188_n

Тогава Риц и Гиър отдавна са близки приятели, а личните легенди и на двамата вървят почти успоредно. Един ден през лятото на 1979 г., когато никой от тях още не е известен, те спукват гума на купения на втора ръка от Гиър „Буик“. Докато чакат повредата да бъде отстранена в малък крайпътен сервиз, фотографът вдига камерата и прави серия снимки на актьора по потник.

11. Claudia Schiffer, Palmdale, 1992

Сега Museum of Fine Arts в Бостън показва до 8 ноември ретроспектива на един от най-известните модни и портретни фотографи на 90-те години на ХХ век. Негова изложба в същия музей през 1996 г., когато той е още жив,

се посещава от четвърт милион души

и се превръща в едно от най-успешните събития в историята на институцията. С направени наскоро дарения, които са включени в настоящата изложба, фондация „Хърб Риц“ превърна MFA в музея с най-богата колекция от творби на Риц в света.

18. Sylvester Stallone and Brigitte Nielsen, Long Island, 1987

Хърб Риц остава известен най-вече с черно-белите си фотографии на ръба между изкуството и комерсиалната визия.

19. Naomi Campbell, Face in Hand, Hollywood, 1990

Емблематично за работата му остава и силното му вдъхновение от древногръцките скулптурни композиции. Риц често казва, че предпочита да снима при естествена светлина. Той обича най-вече „златните часове“ следобед, когато слънцето вече е под малък ъгъл.

Според организаторите на изложбата най-кратко цялата му кариера може да бъде представена в две части: красотата на човешкото тяло и портретите на известните, много от които се превръщат в негови приятели. Често той вписва телата на хората, които снима сред естествените декори на океани, пустини и планини.

Пясъкът, морето, небето и сенките пресъздават любимата му атмосфера. Когато през 1990 г. Риц снима рекламна кампания за Джани Версаче с модела Кристи Търлингтън, той дори използва надигаща се в пустинята Мохаве буря, за да получи заредени с по-голям драматизъм образи.

Друга от най-известните му фотографии е озаглавена

 „Стефани, Синди, Кристи, Татяна, Наоми“.

В апогея на ерата на супер – или „топ“, моделите, когато споменаването само на първите им имена е вече напълно достатъчно, пет от най-известните от тях позират пред камерата му без дрехи, прегърнати в групова снимка. Той прави кадъра след края на дълъг снимачен ден за поръчана от списание Rolling Stone модна фотосесия.

2. Stephanie, Cindy, Christy, Tatjana, Naomi, Hollywood, 1989

Първият му видеоклип като режисьор е Cherish на Мадона през 1989 г., а тези за Джанет Джаксън и Крис Айзък му носят две награди на MTV. Автор е и на над петдесет реклами. Една от най-разпознаваемите и до днес е култовата кампания за дънките Calvin Klein с Кейт Мос и Марк Уолбърг от 90-те години.

Роденият в Калифорния Хърб Риц си спомня, че като малък съседът им, актьорът Стив Маккуин се явява нещо като втори баща за него.

Той няма спомен обаче контактът с холувидската слава да е събудил у него някакви конкретни, свързани с нея, мечти. Хърб започва работа в семейния бизнес с мебели, но после заминава да учи икономика и история на изкуството в Ню Йорк. Кариерата му на фотограф започва в Лос Анджелис. След снимките на Ричърд Гиър му поръчват да направи корица на Elle с Брук Шийлдс. Работи за „Вог”, „Ванити феър”, „Интервю“. Истината е, че този живот в епицентъра на Холивуд превръща и самия фотограф в звезда. На много VIP купони той вече е от другата страна на камерата и раздава автографи.

Днес главната мисия на създадената от Херб Риц фондация е да подпомага на различни нива борбата срещу

СПИН, болестта от чиито усложнения умира.

А на възпоменателна вечер след смъртта на Хърб Риц през 2002 г., един от най-емоционалните и в същото време забавни моменти идва с разказа на Мадона за първата й истинска фотосесия. Тя си спомня как Риц я убеждава да отиде с него на плажа. Там той я кара да скача и танцува, да се въргаля в пясъка и да влезе във водата. Когато след края тя се качва в колата си измръзнала и ядосана, си обещава никога повече да не работи с фотографа. „Когато видях снимките, промених решението си“, казва Мадона с усмивка.

3. Madonna, Tokyo, 1987

Facebook Twitter Google+

0 Коментара