Управляващата партия „Право и справедливост“ (PiS) в Полша се готви да приеме закон, който ограничава достъпа до спешна контрацепция или т.нар. хапче след секс, пише Politico. Според плановете на управляващите мярката трябва да влезе в сила от август.

снимка: AFP

Консервативното католическо полско правителство твърди, че ако хапчето се предписва само от лекари, това ще бъде от полза за жените, защото ще имат възможност да проверят здравето си.

Законът е посрещнат с възмущение от организациите за правата на жените и опозицията. Според тях подобни хапчета са безвредни и се продават в целия ЕС без рецепта.

Спешната контрацепция може да предотврати нежелана бременност, ако се приеме в рамките на пет дни след полов акт, който не е защитен или при който друг тип контрацепция е неуспешен.

Министърът на здравеопазването Константи Радживил и други политици от PiS заявиха, че подобни хапче се използват от жени, за да предизвикат ранен аборт. Полша вече има най-рестриктивните разпоредби за абортите в Европа.

Абортите в страната са позволени само в три случая – ако жената е изнасилена, ако животът й е в опасност или ако детето е с тежко увреждане. Дори в тези случаи много бременни полякини не получават помощ. Полски лекари често отказват да направят аборт, като се позовават на правото си да решават по съвест как да постъпят. Подобна е ситуацията и при изписването на противозачатъчни.

В резултат на това много полякини са принудени да пътуват в чужбина за процедурата, а някои дават за това последните си пари. Тези, които не могат да си го позволят, често прибягват до опасни за живота им „бабешки“ методи, с които да предизвикат помятане.

През октомври миналата година полските жени обявиха национална стачка срещу крайното законодателство и заявиха правото си да разполагат със своите тела.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара