… за да ти кажа какъв си. Сънят е предмет на многобройни научни интереси и изследвания. И това е оправдано, като се има предвид, че в сън прекарваме около една трета от живота си. Изчислено е, че един 72-годишен човек има зад гърба си 210 000 „проспани“ часове. Американският психиатър Самуел Дънкел изследвал зависимостта между позата, в която човек спи, и неговия характер.

Тези, които спят в положение: „ембрионално“ — свити, с наведена глава и високо подгънати колене, са характеризирани от Дънкел като „пъпки“, които не искат да разцъфнат, т. е. хора, които не искат да се разделят с детството си. Те чувствуват нужда да се опират на човек с по-силен характер, приятно им е да се грижат за тях. Несмели и несигурни в себе си, те се боят да поемат отговорност, лесно попадат под добро или лошо влияние. Те са по принцип чувствителни, импулсивни, ръководят се по-често от настроението си, отколкото от разума.

Тези, които спят по корем, изтегнати, с широко разперени ръце, само с единия крак сгънат, с тенденция да заемат цялото легло, имат обикновено добро самочувствие. Обичат реда, точни са. Не обичат изненадите, стараят се всичко да планират и предвиждат. Обикновено ги обвиняват в педантизъм, липса на фантазия. Обичат да се налагат, да командуват, да ръководят.

Тези, които спят но гръб, с ръце над главата, в поза, наречена „кралска“, са обикновено открити, сърдечни. Знаят недостатъците си, но предпочитат да не мислят за тях. Имат бистра мисъл, умеят да влизат в контакт с околните, приятелски и дружелюбно се отнасят към света — макар и понякога да го правят от егоизъм. Американският психолог твърди, че тази поза е присъща на хора, които в детството си са били любимци иа родителите си.

Тези, които спят в поза „полуембрионална“, обърнати настрани, с колена леко повдигнати, са спокойни натури, живеят в съгласие с околните. Рядко влизат в конфликт, склонни са на разумни компромиси, могат да се приспособят към различни житейски условия и ситуации. Нямат обаче достатъчно пробивност и смелост, нямат амбиция да се откроят, да блестят, да бъдат лидери. Предпочитат да остават в сянка, особено ако това е сянка на човек, когото обичат и уважават.

Вгледайте се в това, как спят вашите близки, може би ще откриете някои съвпадения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара