„Розариум“ е новото заглавие от Георги Томов, авторът на сборниците с разкази „Не беше тук и си отиде” и „Всичките дни”, както и на „Докато дишам” – роман в съавторство с Дейна Бренченс.

Томов е ярко доказателство, че за да пишеш добре, трябва да си опитвал лично и меда и жилото на живота. Едновременно писател, който умее да разказва и разказвач, който умее да пише, с ярката си и реалистична проза той оставя у читателя усещането за правдивост, дългогодишно познанство и взаимно доверие.

 „Розариум” поставя няколко човешки съдби под стъкления похлупак на личната трагедия, за да търси отговорите на извечните философски и общочовешки въпроси.

След жестока катастрофа младо момиче изпада в будна кома. Родителите ѝ са изправени пред дилемата на какво да се уповават – на Бог или на медицината? Освен за дъщеря си, те трябва да се борят и за запазване на собствената си същност.  Един мъж е поставен на кръстопът – трябва ли да пожертва себе си в името на семейството; има ли право да налага справедливост чрез лично отмъщение, прекрачвайки границата на човешкия морал? Възелът на съдбата се заплита и по всичко изглежда, че отговорите се крият в стремежа към съвършената любов – така, както е описана преди 6 века в The Rosarium Рhilosophorum – философската база на алхимията. Миниатюрите  от това съчинение  и цитатите на Юнг рамкират всяка от главите на романа, създавайки прецизен литературен витраж.

Колкото интимен, толкова и универсален роман, „Розариум” създава разтърсваща картина, която оголва човешката идентичност, сблъсква  мисловни модели и разбирания, извежда личностния разпад като следствие от изчерпаните парадигми на един сложен и несигурен свят.

„Розариум” е и преди всичко любовна история, която извисява болката и уязвимостта в любовта, но не като израз на слабост, а като личен избор в осъзнатото стремление за единение.

Романът е един от акцентите на щанда на „Сиела“ на Пролетния базар на книгата в НДК.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара