Недоказано твърдение е, че мъжете са винаги гото­ви за секс. Истината е, че има много жени, разочаро­вани от темперамента и колебанията в либидото на партньора си. Известна част от тези (напористи) же­ни веднага прочитат сексуалната присъда над мъжа, други намират удобни начини да натякват за разоча­рованията си. Това само задълбочава проблема. Какво предприемат умните жени? Нека направим уговорка­та – не става дума за импотентност, а за липса на желание и тонус в леглото.

Не мърморете, съблазнявайте!

Ако в любовта партньорът ви е Дон Мързелан вместо Дон Жуан, вашият шанс е в първите месеци от връзката. Но когато страстта се уталожи, пропастта между вашето и неговото желание за секс се разширява. Защото жените са по-склонни към експериментаторство и премахване на задръжките, при условие че доверието в партньора им расте. Докато мъжете копнеят за пословичното еднообразие на стила „аз съм завоевател“. Това са изводи от книгата на Шерин Улф „Как да станем любовници за цял живот“, издадена в САЩ през 1997 г. (авторката е психотерапевт по проблемите на двойките). Предлагаме ви най-интересните й наблюдения, публикувани в западната преса.

Близостта не предизвиква задължително отегчение.

Приемете даденостите, но винаги се стремете да въведете малки новинки. Един от пациентите на авторката разказва: „Пристигнах за среща с годеницата си в бара и си поръчах бира, когато установих, че тя е вече тук. Докато чаках бирата, ние се погледнахме, но тя продължи да говори с мъжа, седящ до нея по много флиртаджийски начин. Гледах я как съблазнително слага череши в устата си и къса дръжките им, как държи сламката в чашата си. След малко дойде при мен и прилепи устни до моите. Искаше ми се да я обладая още там, на бара…“

Стресът спира секса

Всекидневното напрежение и отговорности на мъжа са главните причини за сексуалните крушения. Ако усещате, че нещо го яде отвътре, опитайте се да поговорите внимателно с него за проблемите му. Ако се отпусне и го направи, слушайте внимателно и с разбиране. Ако откаже, не го насилвайте. Не го провокирайте за секс. Опитайте се да свалите напрежението му.

Друг пациент разказва: „След един невъзможен ден бях като парцал. Съпругата ми обаче беше приготвила гореща вана, накара ме да легна в нея и започна нежно да ме мие като бебе. Усетих, че напрежението просто изтича от мен и си мислех, че в живота има и прекрасни неща – например да правиш любов с любимата жена.“

Огорченията го потискат

Независимо дали сте му ги поднесли на вечеря с тона и неуместните си забележки или сте изтърсили някоя глупост преди две седмици. Най-добре е да говорите откровено за това. Ако не се получи, по-добре внимавайте – умната жена премисля добре поведението си. „Забелязала съм, че мъжът ми не се интересува от секс дълго време след редовните посещения при родителите ми. Оказа се, че те не забравят да споменат за предишния ми приятел, когото много обичаха. Това го е карало да се чувства като неудачник. Спряхме посещенията и всичко се оправи“, споделя една млада дама пред авторката.

Либидото има приливи и отливи

До известна степен мъжкото и женското либидо се движат на приливи и отливи, това е биологически закодирано. Липсата на желание приемете като отлив, а не като нежелание да бъде с вас. Понякога липсата се дължи и на медицински проблем – от депресия и невроза до сърдечни смущения. Убедете го да провери здравословното си състояние. Западните психотерапевти препоръчват и лекарства за усилване на сексуалния апетит.

Май си погрозняла, а?

Бъдете честни към себе си и към него, не го обвинявайте в липса на страст, ако сте трупнали 5 килограма повече в сравнение с любовния период. По-добре направете нещо, колкото и да е трудно. Спомнете си гениалния лаф на Коко Шанел: „Жена, която не употребява парфюм, няма бъдеще.“

Ако той е обезобразил мъжественото си тяло с бирено коремче и женствен ханш, положението е по-трудно. Собственото му его е накърнено, макар и нахакан, сигурно страда и това се отразява на желанието му за секс. Или другият вариант – минава на вълча диета, от която съвсем загубва енергия.

Внимателно го окуражавайте да спортува, измислете заедно някакво спортно занимание. Гответе разумно и здравословно. И не забравяйте да му казвате и показвате, че е още секси. „Да приемате безрезервно мъжа до себе си като най-най е най-силният афродизиак за него“, твърди авторката на книгата „Как да станем любовници за цял живот.“

Значи има друга!

Ако сте опитали всичко, включително и консултация с професионален сексолог или психотерапевт, а няма резултат, вариантите са два: или той е безнадежден случай от ваша гледна точка, или си има друга (или друг). Най-доброто е да се разделите. Преди това говорете с него, кажете му, че вашият сексуален живот ви кара да се чувствате нещастна. Ако и след три месеца е същото, разделете се, съветва Улф.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара