Не са един и двама световните готвачи, които познаваме от малкия екран, различни състезателни формати, книги с рецепти, онлайн видеа и дори собствени рекламни серии с пособия за готвене. Има обаче един холандец, който се отличава с изключително финото си присъствие. Няма как да сбъркате изрядния му силует и отличителната му русо-бяла коса.

Снимки: 24Kichen

Рудолф ван Веен е любим на мнозина заради прецизността си и любовта към детайла, които са съчетани не с ненатрапчив перфекционизъм, а със струящата от него лекота, която може да убеди и най-големите скептици, че в кулинарията няма невъзможни неща, стига да подхождаш с добро настроение и ентусиазъм. А той самият съумява да ни покаже пътя, по който с малко търпение и най-сложната рецепта се превръща в съвсем постижима цел.

Още от дете Рудолф знае какъв иска да бъде.

Разказва, че идеята да стане част от света на кулинарията дошла, когато видял професионален готвач по телевизията, облечен в бяла престилка и шапка, да говори за работата си. Така малкият ван Веен започва да посещава специализираното училище в Бреда. От сегашна гледна точка, не е изненадващо, че завършва с най-добър успех. Едва на 18-годишна възраст заминава за Швейцария и продължава да усъвършенства уменията си при най-добрите учители, а на 27 вече приема най-високата титла, която холандски готвач може да получи в родината си.

Преди малко повече от две десетилетия Рудолф и четирима негови колеги създават Сладкарски отбор на Нидерландия (Nederlandse Patisserie Team). Целта им е да развиват и рекламират сладкарството на национално и международно ниво и да тестват различни нововъведения. Също толкова дълго холандският майстор на лакомства е сред членовете на журито на годишния Сладкарски шампионат в САЩ. Освен това, той редовно участва в различни

готварски фестивали по целия свят,

дори в Кейптаун и Кайро.

Телевизионната кариера на Рудолф е основната причина да го познаваме и тук, в по-източната част на Европа.

Зрителите го обичат от предавания като „Вкусът на живота“, Bus Stop Bakery („Пътуващата пекарна“), „Пекарната на Рудолф“. Освен с рецептите за вкусни изкушения, той печели симпатии и с голямото си сърце. 10 процента от приходите на

„Пътуващата пекарна“,

т.е. на розовия автобус, пълен със сладкиши, който обикаля из цяла Нидерландия, се даряват за три благотворителни организации. При една от промоционалните си обиколки из Балканите преди 7 години пък Рудолф попада в региона на Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, точно в момента, в който наводнения причиняват значителни материални щети и отнемат живота на повече от 40 души. Тогава той не просто отменя шоуто си, но се включва в доброволческите дейности в Белград и

приготвя топла храна за временно настанените

в местния хотел пострадали няколкостотин души. При тази му обиколка имахме щастието да го видим и у нас, като най-много от родните ни специалитети го впечатлиха таратора и баницата. Традиционното печиво дори намери място в едно от предаванията му, а в своята вариация той добави и чушки за цвят.

Ето, че пролетта отново ни среща със симпатичния майстор-сладкар и неговите невероятни изкушения. Новото му предаване „Пекарната на Рудолф:Малките пекари“ се излъчва премиерно всеки вторник от 13 ч. по 24Kichen – цял час приключения в кухнята. Този път обаче Рудолф не е сам. Вратите на уютната му пекарна са отворени за цели 20 млади таланти на възраст между 7 и 17 години. На всеки от гостите му е посветен един епизод, в който ще има възможност да научи интересни трикове на занаята от самия майстор.

Рудолф също има какво да научи,

защото всеки млад пекар му показва как приготвя любимия си сладкиш. Заедно двамата приготвят и специална рецепта по идея на Рудолф, а мисията им е да се изненадат един друг и да се вдъхновят с вкусни изкушения. Синът му Ралф също е сред малките пекари, тъй като изявява искрено желание да се включи и да изпече обичаните сладки с формата на мечета. Ще видим още рецепти за бонбони Маршмелоу, еклери, Шварцвалдски сладкиш с череши, Тирамису с ягоди, Лимонова торта с извара, Пица с плодове и много други идеи, вдъхновяващи малки и големи да се развихрят и да се забавляват в кухнята.

„Пекарната на Рудолф: Малките пекари“ се излъчва всеки вторник от 13 ч. по 24Kichen.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара