Ара Маликян идва за трети път в България. Този път е придружен от екзотичния кубински пианист Иван Мелон. От 17 до 20 март са осемте концерта на двамата музиканти в Пловдив, София и Варна. През последната година те обиколиха Испания и въпреки ограниченията на пандемията, изнесоха над 80 концерта с една-единствена мисъл – „Изкуството трябва да продължи да съществува”.

Двамата записаха албум за цигулка и пиано с уникални интерпретации, разхождащи се от Реквиема на Моцарт, Сен-Санс, до фолклора на Латинска Америка и разбира се, нови авторски композиции на Ара. Наречен е Petit Garage /”Малкият гараж”/, защото животът, музиката и всичко около нас доби нови, по-интимни измерения.

За една година светът се промени. Ти промени и името на турнето си. Как се приспособява един музикант към света в пандемия?

Спряха всички турнета, загубихме много хора, колеги и приятели. Миналата година имаше момент, в който се чудиш как да продължиш. И тогава разбираш, че всички ние трябва да се обединим, да намерим сили  и да продължим да правим точно това – да живеем. Погледнахме напред и създадохме нов адаптиран дазайн на концертите – отговорен и за здравето на хората. Моят Royal Garage се превърна в Petit Garage – шоу в по-малки пространства, по-малки измерения, където основен герой е не музиката, а всеки един човек от публиката, чувствата, желанието да продължиш напред, което сега обединява всички нас.

Видеата ти са записани от концертите на живо. Защо?

Нашите усилия, посвещение и труд бяха стократно възнаградени с невероятна подкрепа от публиката на всичките ни концерти – от Испания, Мексико, Дубай. Затова благодаря от цялото си сърце за тази подкрепа! А ние, музикантите, трябва да продължим да носим културата до хората, да им даваме надежда.

Ara Malikian. Con mucha Nata. Petit Garage (2021)

Какво е един музикант без публика?

Много мислих по време на локдауна. Но през последната година имах възможност да свиря и това е огромен късмет, защото аз имам нужда от публиката. Живея с нейната енергия. За мен един успешен концерт не е, когато си свирил перфектно, без грешки. Обратно на това, което са ме учили много от моите учители, единственият критик на това, което правиш, си ти самият. Защото, който е дошъл да те слуша, не го прави, за да те критикува или съди. Идва, за да усети емоцията. А сега още повече от всякога!

Какво е за теб цигулката?

Цигулката е моят живот. Тя е всичко за мен. Никъде не ходя без цигулката си. Аз говоря чрез нея, не съм толкова силен с думите си, както с музиката, която свиря.

Определят те като виртуоз.  Какво ще кажеш за цигуларя Ара Маликян?

Не мога да давам оценки за самия себе си. Но цигуларят Ара Маликян е свободен да прави музиката, която му харесва. Непрекъснато пътувам, слушам, откривам нови и нови неща – музика, ритми, уча се. Преплитам наученото в моето творчество, експериментирам. Това съм аз. Харесва ми непрекъснато да откривам. Любопитен съм.

Какво правиш, когато не свириш на цигулка?

Малкото време, когато не свиря, прекарвам със семейството си и с моя син. А когато съм в един град, ми харесва да се изгубвам в него и да опознавам хората, които живеят там. Да обикалям из улиците на някой нов град е едно от нещата, които много обичам.

Какъв се чувстваш на сцената, в живота и когато си сам със себе си?

Чувствам се музикант. За мен няма значение на коя сцена свиря, защото музиката трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Чувствам се добре навсякъде. Ето, в България мога да се чувствам българин, в Испания – испанец. На сцената се чувствам свободен да правя това, което аз усещам и искам повече хора да се обърнат и да оценят класическата музика, но не само нея, а музиката въобще. Чувствам, че моята роля е да бъда посланик и да предавам красотата на музиката на колкото се може повече хора – независимо дали ще е класика, фолклор, фламенко или джаз, или пък мои авторски творби.

Имаш необичайна съдба. Бил си бежанец, емигрант. Какво можем да направим, за да превърнем света едно по-добро място?

Трябва да имаме повече изкуство, повече музика, повече култура в обществото и така ще създадем повече осъзнати и чувствителни хора. Трябва да се превърнем в едно по-човечно общество с повече уважение към другите култури, различната гледна точка и различните начини на мислене.

Срещите на Ара Маликян и Иван Мелон с българската публика са на 17 май в Пловдив, на 18 и 19 май в София и на 20 май във Варна. В продажба са последните билети за Варна и за допълнителния концерт на 19 май, от 18:00 ч в зала 1, НДК в София. Билети могат да се намерят в системата на Ивентим и на съответните каси.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара