188 000 резултата връща google, ако напишеш “кризата засегна”, при това само на български език. На английски резултатите изригват до 35 милиона. Сринати или разклатени са облигационният и имотният пазар; икономиките на цели държави; дори кучетата в Италия и сватбите в Казанлък.

Това, което липсва, е парфюмната индустрия и пазарът на продуктите за красота като цяло. Суетата ни не само не е в криза, но и самодоволно отбелязва ръст. Велите продажби и незначителният спад в ароматната индустрия от 2008-2009 не се броят за торнадо и по-скоро са алармирали за възможен червен вятър. Засилили са имунитета и прогнозите сега са за отлично здраве. Global Industry Analysts, Inc. предрича цветущ обем продажби от 36 млрд. долара до 2017 г. и рекламира Източна Европа, Латинска Америка и тихоокеанската част от Азия като стабилно набъбващи пазари.

Освен за парфюмните гиганти, ръстът се отнася и за артистичната парфюмерия. Известна още като нишова, тя си проби път благодарение на блогове и форуми на парфюмни ценители. Алтернативната парфюмерия не плаща за реклама и твърди, че спестените от нея пари се влагат в самите аромати. Епицентърът е Италия – световните изложения в Милано и Флоренция, които за България се отразяват единствено от “Жената днес”.

Четвъртото издание на изложението Esxence, което парфюмира Милано от 29 март до 1 април, събра близо 6 000 посетители, половината от чужбина. Върху 900 кв. м в Palazzo La Permanente

се представиха 155 бранда,

от които една трета за първи път. Артистичните парфюмни марки поемат риск да лансират аромати, без да правят маркетингови проучвания. Рискуват, понеже не обслужват средностатистическия вкус, а се целят в сортирана клиентела с неконвенционални предпочитания. Затова някои са съвсем предпазливи със символични тиражи от 2 000 флакона годишно. В действителност се радват на все по-голям интерес. Лавинообразният интерес провокира обаче лавинообразни трендове и при тях, на което ако не се съпротивляват, рискуват не само да фалират, а и да увехне идеята им да конкурират и коригират.

Най-откроената мода за тази годинаса oud парфюмите

и практически всеки утвърден нишов бранд представяше нова колекция или акцент от колекция с ексцентричната му миризма. Кафяво-червената смолиста сърцевина agarwood (oodh, oud) се произвежда от азиатски вид вечнозелени дървета при борбата им с инфектиралия ги мухъл, както ние произвеждаме бели кръвни телца, когато боледуваме. Oud се произнася (х)уд и мирише различно в зависимост от качеството, процентната концентрация и възрастта на дървото, но най-вече от региона, от който идва. Hindi (индийски) oud е описван като груб и землист мирис на обор, докато индонезийските видове са по-сладки и етерни миризми. За oud могат да се чуят небивали сравнения с изгорял бакелит, стоматологичен кабинет от миналото, стопен бушон. Всъщност чистият oud или неговият екстракт е парфюм сам по себе си и цената му изпреварва тази на златото. Спряган е за най-скъпата парфюмна суровина. За арабско-азиатския вкус не е нищо ново, но за европейския и американски нос е ароматен хайлайт, който става модерен от 2007 година насам.

Целия текст четете в новия брой на сп. „Жената днес”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара