Снимки Александър Новоселски

Амбициозен, ексцентричен, суетен. За него – качества, за останали – недостатъци. Ники Младжов е собственик на компанията Z&M и представител на фирмите HITACHI, Thyssen Krupp и TEREX Co за България. Бизнесът с минна и строителна техника, който Ники стартира в началото на 90-те години, буквално се оказва „златна мина”. Компанията му работи с големите рудодобивни предприятия и навярно само изчерпването на природните ресурси може да застраши стремителния му успех. Етикетът в бизнеса изисква отношенията да бъдат строго регламентирани, а обръщението към партньорите – официално. Ники е единственото обръщение, което този бизнесмен признава, и така го наричат всичките му партньори – онези от японския гигант Hitachi, и другите – от аматьорския футболен клуб „Сливнишки герой”, чийто благодетел е той. Между тия две крайности, разбира се, има място за още интересни хора, идеи и начинания. Страстта на Ники към картините намира неподражаем израз и е в пряк двубой с минната техника, демонстрирана във фирмения шоурум на Околовръстното. Изненадваща еклектика от супермодерна сграда, изкуство и машини. Смела демонстрация на новаторство, вкус и пари. Какво обича да прави този богат мъж? Обича сам да си кара колата и да пътува. Харесва му самото пътуване, не бързото стигане до целта. Което, не може да отречем, носи и друга символика. Не се приема сериозно – това, по негови думи. Не приема и парите сериозно. Не обича да го наричат „г-н Младжов” и „богаташ”. Определението му се струва неточно, ехидно и архаично. Какъв е Ники е хубаво да разберете от него самия в специалното интервю, което даде за сп. „Жената днес”.

Тежък ли е бизнесът с тежка техника?

Сигурно така изглежда. Но за мен тази работа е и удоволствие, защото в бизнеса с тежка техника се работи с „тежки” клиенти – партньори със сериозни финансови възможности. Техниката ни работи на места, където се добиват ценни метали, а това само по себе си е много голяма инвестиция. Оттук нататък, самият бизнес е предопределен да бъде успешен, доходоносен, интересен и приятен, особено когато печелиш повечето от сделките.

Вашият път дотук?

Много случайно се оказах в този бизнес. Завършил съм немска гимназия, после се дипломирах в Икономическия институт. Започнах работа в Интерпред, в рамките на преговори и международни срещи контактувах с много чужденци. Сближих се с някои от тях и те ми предложиха да организирам самостоятелен бизнес. Не съм си избирал бизнеса, просто използвах предоставения ми шанс и така влязох в минния сектор.

Бързо ли взимате решения?

Да, много бързо – и в бизнеса, и в личен план.

Това не води ли до грешки?

Доверявам се на интуицията си. Колкото до грешките, човек винаги може да сбърка. Но и в това има нещо положително, защото после не повтаряш същите грешки. В напрегнати сериозни ситуации разчитам на интуицията си и мисля, че взимам правилните решения.

Интуицията и знанията допълват ли се? На кое сте по-склонен да се доверите?

Според мен едното е следствие на другото. Не може да има интуиция без интелект. За мен като по-емоционална личност интелектът остава на по-заден план от интуицията. Но несъмнено влияе върху емоцията и решенията.

Един руски олигарх казва, че успехът изцяло зависи от житейската философия на човека, а не от дадени обстоятелства и късмет? Кои са факторите, отговорни за вашия успех?

Аз съм на точно обратното мнение. За мен изключително важни са случайността и моментът. Когато в точния момент се взимат точните решения. Успехът в бизнеса зависи от страшно много фактори, включително от ситуацията и възможността да се възползваш от нея. Затова не харесвам колеги бизнесмени, които надълго и нашироко обясняват, че успехите им са плод на изключително трудолюбие, че имат пръст и съдбата, и житейската философия. Когато човек има интелект, работи му се и има бизнес нюх, той използва дадена ситуация и има успех. Това е моето разбиране.

В момент на икономическа криза вие открихте шоурум, който засенчи централния офис на “Хитачи” в Амстердам. Амбиция или суета е това?

И двете. За мен суетата е качеството, което движи света. За да вървиш напред, трябва да си суетен – да държиш на себе си, на приятелите си, на работата си. А нашият шоурум е съчетание от всичко това. Когато се строят такива фирмени сгради, винаги се задават определени параметри от централата, с които е нужно да се съобразиш. Но партньорите ни дадоха възможност да разчупим стандартния модел и да направим нещо по-ексцентрично.

Тук има оргомни платна на Светлин Русев и еротични скулптури на Валентин Старчев. Как съжителстват машини, картини и скулптури под един по-скоро индустриален, макар и луксозен покрив?

Когато открих шоурума, някои нарекоха тази комбинация „еретична”. Може би, защото включва композиция от пет картини, наречена „Заспалите апостоли”, на Светлин Русев и скулптури с голи тела от Валентин Старчев, когото мнозина свързват единствено с паметника пред НДК. В същото пространство има огромни тежки машини и бял роял. Еклектика, която много млади хора не приеха, а други, по-възрастни артистични натури аплодираха. Аз харесвам резултата и изключително уважавам Светлин Русев и Валентин Старчев, които приеха поканата ми да направим това място по необикновен начин. Със Светлин сме приятели от седем години. Много харесах картините му с голи тела, които вече са част от моята колекция. С него имаме идея да направим галерия и сега търсим подходящо място в София. Желанието ни е да открием голямо пространство, в което да бъдат изложени много картини, но и да е място за среща на хора на изкуството.

Цялото интервю четете в новия брой на „Жената днес”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара