Маратонки вместо елегантните, но неудобни високи токчета на Джими Чу и йога клин, който измести не само дънките, но дори класическата черна рокля. Това е тенденцията Athleisure, която вече завладява света и ще определя модата през тази година, твърдят експерти.

athleisureP&G събра модни блогъри и журналисти, когнитивни психолози и известният английски дизайнер Жил Декон на своето събитие Future Fabrics, за да поговорят за налагащия се масово стил на „активните“ дрехи.

Животът става все по-забързан и модата копира тази динамика, като интегрира спортните облекла в ежедневието. Само за година продажбата на йога екипи в света се е увеличила с 45%, въпреки че практикуващите йога са се увеличили едва с 4,5%. Неслучайно големите имена в модата бързо се ориентираха и започнаха да предлагат „дизайнерски“ клинове по 600 евро и маратонки Chanel по 1000 долара.

Adidas by Stella Mccartney
Adidas by Stella Mccartney

“Вдъхновяват ме жени, които се обличат със самочувствие, излъчват увереност и уравновесеност със стила си. Исках да създам модели, които срещат този дух с атлетичното и енергично отношение. Тази колекция е за това да бъдеш уникален и индивидуален, да се чувстваш комфортно в дрехите си, никога да не се ограничаваш и винаги да си готов да се представиш по най-добрия начин“. Така Жил Декон представи своята нова колекция, изключително от спортно-елегантни дрехи.

PG-FF-2015-Giles-Deacon-Catwalk-Show
Giles Deacon for P&G

Според световно проучване, проведено по поръчка на Ariel и Lenor, за популярността на тенденциите за носене на спортно-елегантно облекло:

  • Почти трима от четирима потребители (71%) считат дрехите, вдъхновени от активния живот, за част от “нормалните” си дрехи в ежедневието;
  • Повече от един от четирима (27%) твърди, че клиновете са най-предпочитаните им дрехи за носене всеки ден;
  • Мнозина носят дрехи, вдъхновени от активния живот, в ежедневните си ангажименти (56%), когато пътуват (47%), пазаруват (41%) и дори когато излизат на вечеря (16%).

Тази нова тенденция води със себе си предизвикателство в грижата за дрехите. Днес 60% от зареденото в пералнята пране съдържа дрехи, които не са от памук. Спортно-елегантното облекло е предимно от трикотажни платове – полиестер, ликра, нови въ́лни, както и много други тъкани, което означава, че прането е по-разнообразно от всякога. Хората в момента са изправени пред над 900 комбинации за пране, в зависимост от разнообразните влакна, състава на тъканите, обема на зареденото в пералната пране, замърсяването, наличието на петна и качеството на водата. Това е сериозен и труден избор, когато трябва да пуснеш пералнята и да хукнеш по задачи.

P&G FF 2015 Ariel, Sven Proesman-small

Ariel дефинира по нов начин грижата за „активното“ облекло, което заема все по-голяма част от гардероба на съвременния човек. Формулата Advanced Clean почиства синтетичните и естествени влакна, като защитават цвета и еластичността им. Благодарение на патентованата комбинация от нови почистващи технологии, Ariel премахва и невидимата мръсотия, проникнала дълбоко в тъканите, като същевременно предотвратява повторното й отлагане по влакната, за да се спре натрупването й, тъй като тя може да причини увреждане и преждевременно стареене на дрехите. Марката също помага за запазване на усещането за комфорт при ежедневното облекло чрез технологиите FibreSCIENCE, специализирани в оптимизирането на условията за пране, за да останат влакната непокътнати и с усещане за дрехите “като нови”.

Lenor също прониква дълбоко в тъканите, за да омекоти влакната и да намали триенето между материите. Благодарение на процеса на Защита на влакната на омекотителя, след 5 до 10 пранета се наблюдава видима разлика, с по-малко завалване и топчета, за защита срещу свиване/отпускане при носене и запазване на усещането “като ново” на  облеклото за свободното време.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара