Четенето си остава последният пристан на красиво усамотение, без необходимост да споделиш в онлайн пространството заниманието си. Кориците разтварят въображаемия свят на автора – щастлив, замечтан, драматичен, любовен, и ти се потапяш в него.

o-EBOOK-facebook

Слушала съм за и много пъти съм защитавала онова специфично усещане  да държиш книга в ръцете си, да усещаш пожълтелите страници между пръстите си и да вдишваш аромата на кориците, на напечатаната хартия.

И както винаги удобството на технологиите пребори всичките ми аргументи без някакъв ненужен спор и без да вади свои доводи. Просто ми показа безграничното удобство на електронната книга. И възможността да вземеш десетки книги със себе си, без това да ти коства 10 излишни килограма в багажа например, защото обичам да чета няколко книги едновременно в зависимост от настроението и часа от денонощието.

Или пък невероятната възможност

да четеш, без да светваш лампата

(нещо, което невероятно много дразни съпруга ми). Да, знам, че всички нощни птици, които се чувстват по-будни от всякога в 12 вечерта, ще оценят високо това.

Така достигаме до неизменното – как да изберем електронен четец в морето от маркови и не толкова популярни предложения, но за сметка на това всички произведени в Китай.

Първо ми се иска да развенчая един доста често разпространяван мит – можем ли да използваме таблет вместо електронна книга. Не намирам това за функционално, предвид, че батерията на използване на таблета в сравнение с електронния четец наклонява везните много в полза на e-book-a.

New-Nook-Glowlight

Все пак електронната книга ще ви бъде вярна и ще ви лиши от „удоволствието“ да я зареждате по време на цялата почивка.

Допълнителен плюс е технологията на т.нар. електронно мастило, която се използва в четците и която дава максимално близко до „традиционното“ четене на хартия усещане при използване.  То самото е и много енергоефективно, защото използва ресурса на батерията само когато се сменя изображението (т.е. прелистваме страницата).

Да изберем ли вездесъщия Kindle?

Когато човек търси електронна книга, обикновено изборът е между Kindle и всички останали. Всъщност битката е между двата големи гиганта Amazon (Kindle) и Barnes & Noble (Nook). Търсенето на отговора коя компания предлага по-качествен продукт е безкрайно. Защитниците на Kindle разказват как усещането за дисплей и леснота на работа с  продукта на Amazon са в пъти повече от тези на Nook.

Но също така, избирайки Kidnle трябва да знаем, че ще бъдем доста ограничени във форматите, които устройството ни може да чете. На която и марка да се спрем – трябва да търсим максимален избор поддържащи формати. Заради битките между компаниите за жалост Nook не поддържа формата на своя конкурент.

За да избягаме от съревнованието на марките, ето и какво да търсим при избора на електронна книга.

Kindle2

Светнатият екран вечер е MUST HAVE като функция за всеки един потребител на електронна книга. Иначе на практика човек остава зависим от светната лампа. И тогава къде отива романтиката на цялото преживяване от четене на дървената люлка вечер на верандата?

Паметта на електронната книга също е нещо важно. Не само колко книги може да събере, но и колко от тях ще можеш да четеш едновременно; т.е. на колко от тях ще знаеш до коя страница си стигнала.

Всички нови модели би трябвало да поддържат, но

ако избирате електронна книга на старо –

проверете дали може да се свързва с интернет безжично. Свалянето на книги така ще е много по-удобно, макар все още да говорим за закупуването им на английски, тъй като, незнайно защо, у нас все още продажбата на електронни книги не е развита.

Не на последно място, голяма част от човечеството, включително и аз, четат книги с професионална насоченост и смятат за голямо удобство да могат да поставят бележки на определени места към съдържанието на книгата, да подчертават важни параграфи, които после да се използват и т.н.

Накрая, четенето в електронен формат за мен изискваше време на свикване и взаимно опознаване. Сега не бих заменила удобството му, но любовта се разгърна след настояване от моя страна. В този ред на мисли, не бързай с покупка на електронна книга. Прочети ревютата първо, колкото и досадно и технично да ти се струва; след това избери най-удобния за теб четец. Книгата ще има и удобен калъф.

По-подробни и закачливо написани мнения за коли и джаджи ще намерите в личния ми блог:  http://hitechride.blogspot.com/

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара