Явор Капитанов е създател на хотел Hot Springs Medical & Spa в село Баня, разположено в Разложката долина, между Рила, Пирин и Родопите, на няколко километра от ски пистите на Банско. Вътрешни и външни басейни с лековита гореща минерална вода.

Явор Капитанов

Модерна СПА зона с процедури за подмладяване. Медицински център, специализиран в терапии на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Възможност за различни спортове – ски, тенис на корт, колоездене, езда, планински преходи. Интериорът на Хот Спрингс е стилен и елегантен, с артистична атмосфера. Великолепен парк, детска зона и всичко това до девствена борова гора. И накрая, но не на последно място, голяма част от храната в хотела се приготвя със собствени продукти от Чифлик Адрианови ливади.

Яворе, ако мога да си позволя да си говорим на „ти“? Познаваме се отдавна. Миналата година вашият хотел Хот Спрингс спечели изключително престижна награда – за най-иновативен СПА хотел в Европа. Би ли разказал на нашите читателки какво означава това за туризма в България? А за теб лично?

Искам да обърна внимание, че не са читателки, а са прекрасни читателки! На въпроса, който ми зададохте, ще отговоря с удоволствие, но в края на интервюто, защото искам да засегна 2-3 други теми, за да стане ясно защо спечелихме тази награда и как така се случи, че България за първи път получи толкова престижно европейско отличие.

Изключително важно за хората е да знаят, да са ориентирани
какво всъщност означава СПА хотел, и СПА туризъм. SPA е съкращение от латинския израз Sanum per aqua, който означава „здраве чрез вода“. Това е буквалният превод.

Хот Спрингс село Баня

Съвременното разбиране за СПА туризъм означава, че СПА хотелът освен че трябва да предлага комфорт и уют, трябва да те предразположи да се отпуснеш, да се обновиш, да се подмладиш и рестартираш. За да се случи това е необходимо да се използва лечебната минерална вода и да предлагаш достатъчно голям избор от процедури, свързани с нея. Трябва да си подбрал, организирал и подготвил професионален екип от кинезитерапевти, физиотерапевти, масажисти и др. Обстановката трябва да е изключително предразполагаща.
Храната трябва да е съобразена със здравословния начин на
живот. Трябва да предоставяш възможност за практикуване на различни видове спорт, по възможност на открито и т.н., и т.н. С две думи – трудно е.

Хот спрингс село Баня

В каква посока ще се развива СПА туризмът в България?

Според екипа ни от Хот Спрингс, за постигане на най-истинско СПА изживяване терапиите задължително трябва да включват използването на минерална вода, защото освен за удоволствие и релакс, тя се използва за профилактика, рехабилитация, възстановяване и подмладяване.
За съжаление, в България голяма част от местата за настаняване нямат нищо общо със СПА философията. Често слагат една сауна в мазето и претендират, че предлагат СПА услуги. Други нямат и това. Трети наемат чакръкчия 4 пъти седмично и затова се наричат СПА хотел. Други не отговарят и на минимални изисквания от Наредбата за категоризация, но кръщават хотелите си СПА.

Това се прави, защото е модерно хотелът да е СПА. За съжаление, много от местата за настаняване заблуждават гостите си. „Хот Спрингс“ е проектиран за СПА хотел, като водещата ни цел е удобството на нашите гости,
тяхното усещане за уют, както и желанието ни да получават
дори повече, отколкото са очаквали.

Известно е, че в Хот Спрингс идват много семейства с деца.
Каква е причината? Децата са бъдещето на нацията! Нашият хотел и цялостната му концепция за развитие са подчинени на децата. Искам семействата да се чувстват комфортно когато са с децата си. Преди всичко сме семеен хотел. Това е
посоката ни на развитие. Това е бъдещето.

А докъде стигна идеята ти за Детски клуб Хот Спрингс? Планира да го изградиш до хотела. Разкажи ни още един път какво ще представлява.

Детският клуб ще работи целогодишно и е без аналог в страната. Ще включва водни съоръжения и зони за забавления, кабинети за рисуване, керамика, моделиране и практикуване на български занаяти, както и театрална зала за куклен театър и представяне на детски постановки.
Освен това, ще предлага терапии с водни процедури, специално разработени за деца от всяка възраст – за тяхната профилактика, лечение, рехабилитация. Детски клуб Хот Спрингс ще е пряко свързан с възпитанието, здравето и обучението на децата.

За тази цел вече започнахме да търсим да назначим на постоянна работа висококвалифицирани специалисти – медицински персонал, рехабилитатори, възпитатели, филолози, детски учители, художници, актьори, аниматори и други, които ще се занимават с тях.
Освен с децата, клубът ще е пряко свързан и с почивката на техните родители.

По какъв начин?

Обещаваме децата да се върнат при родителите си по-спокойни, обогатени с впечатления, готови да вечерят и заспят, защото ще са изморени от игри и емоции.

А как се развива селскостопанската Ви дейност и Чифлик Адрианови ливади?

чифлик Адрианови ливади

Стопанството ни се развива изключително добре. Тази година вероятно ще е добра не само за зеленчуците ни, но и за овощните ни градини. Само се надявам да няма природни катаклизми, защото голяма част от храната в хотела е от нашето собствено стопанство.

Гостите ни много добре разбират това от вкуса, който не може да бъде сравнен с нищо друго, освен с вкуса на прясно приготвената истинска домашна храна.

Яворе, как се справяш с толкова голямо стопанство?

Трудно, но работим с удоволствие. Ще пуснем обява за работна ръка от Англия и Ирландия за бране на реколтата.

чифлик Адрианови ливади

А ще отговориш ли на първия въпрос от интервюто?

* Европейската СПА асоциация ни връчи една от най-престижните европейски награди в туризма – за най-иновативен СПА хотел в Европа за 2022 г. Нашата иновативност се изразява основно в две посоки. Едната е свързана с това, че в Хот Спрингс предлагаме голямо разнообразие от истинска храна собствено производство от нашия Чифлик Адрианови ливади. Другата причина е изключително правилното използване на геотермалния ресурс – лечебната минерална вода. Това е дълга тема, която вероятно ще е подходяща за следваща наша среща и разговор.
Тъй като ние непрекъснато се развиваме и ставаме все по-добри, целта ни е да спечелим световна награда за СПА хотел.
Ако нямаш големи цели, нямаш големи постижения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара