Един от най-разпространените изкуствени подсладители в света ще бъде обявен следващия месец от водещ световен здравен орган за възможен канцероген, предаде Ройтерс,  позовавайки се на източници, запознати с процеса. Това съобщи БТА.

Аспартамът, използван в продукти като диетични газирани напитки и дъвки, през юли за първи път ще бъде включен в списъка на Международната агенция за изследване на рака (IARC) – отделът Световната здравна организация (СЗО) за изследване на рака, като „възможно канцерогенен за хората“, посочват източниците.

Решението на IARC, финализирано по-рано този месец след среща на външните експерти на групата, има за цел да прецени дали дадено вещество представлява потенциална опасност или не въз основа на всички публикувани доказателства.

То не взема предвид какви количества от даден продукт е безопасно да се консумират от човек. Тази препоръка към физическите лица идва от Съвместния експертен комитет на ФАО и СЗО по добавките в храните (JECFA), заедно с разпоредбите на националните регулаторни органи.

Въпреки това, подобни решения на Международната агенция за изследване на рака (IARC) в миналото за различни вещества предизвикаха безпокойство сред потребителите относно тяхната употреба, доведоха до съдебни дела и принудиха производители да преработват рецепти и да преминат към алтернативи. Това доведе до критики, че оценките на IARC могат да бъдат объркващи за обществеността.

JECFA, комитетът на СЗО по добавките, също преразглежда употребата на аспартам тази година. Заседанието му започна в края на юни и се очаква да обяви заключенията си в същия ден, в който IARC оповестява решението си – на 14 юли.

От 1981 г. насам JECFA твърди, че аспартамът е безопасен за консумация в рамките на приетите дневни граници. Например, възрастен с тегло 60 килограма би трябвало да изпива между 12 и 36 кутии диетична газирана напитка всеки ден – в зависимост от количеството аспартам в нея, за да бъде изложен на риск. Мнението на JECFA масово се споделяше от националните регулаторни органи, включително в САЩ и Европа.

Говорител на IARC каза, че констатациите на агенцията, както и на комитета по добавките са поверителни до юли, но добави, че те се допълват, като заключението на агенцията за изследване на рака представлява „първата фундаментална стъпка за разбиране на канцерогенността“.

Комитетът по добавките „извършва оценка на риска, която определя вероятността за възникване на специфичен вид вреда (например рак) при определени условия и нива на експозиция“.

Решенията на IARC могат да имат огромно въздействие, като например това от 2015 г., че глифозатът е „вероятно канцерогенен“. Те обаче срещат критики, че предизвикват ненужна тревога за вещества или ситуации, които е трудно да бъдат избегнати. Преди това агенцията за изследване на рака е поставяла работата през нощта и консумацията на червено месо в групата на „вероятно причиняващите рак“, а използването на мобилни телефони – в групата на „възможно причиняващите рак“, подобно на аспартама.

От Международната асоциация на подсладителите (ISA) на свой ред казват, че Международната агенция за изследване на рака (IARC) не е орган за безопасност на храните и техният преглед на аспартама не е изчерпателен от научна гледна точка и се основава до голяма степен на широко дискредитирани изследвания.

Аспартамът, проучван задълбочено от години, е разрешен за употреба в световен мащаб от регулаторните органи, които са направили преглед на всички налични доказателства. Големите производители на храни и напитки от десетилетия защитават използването на съставката.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара